OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ-ETKİSİ / 2

Merhaba kıymetli okuyucularım;

            Geçen haftaki yazımda;“Okul başarısında ailenin rolü ve etkisinin neler olacağı” konularını sizlerle paylaşmıştım.

            Bu gün ise; Çocuğunun başarısına katkıda bulunmak isteyen anne-babalar için öneriler aşağıda sunulmuştur;

1-Anne-baba arasındaki tartışmalar, çocuğun kendini güvende hissetmesine engel olur, bu durum, çocuğun dikkatinin dağılmasına ve derslerine yoğunlaşamamasını beraberinde getirir.

2- Eşler arasında her evde zaman zaman gerginlikler yaşanabilir. Önemli olan eşlerin bu durumu çocuklarına yansıtmadan makul bir şekilde çözüme kavuşturabilmeleridir.

3-   Eşlerin ilişkilerinde sabırlı, iyi niyetli, sevgi dolu ve anlayışlı yaklaşımları , hem birbirlerine, hem de çocuklarına karşı olan görev ve sorumluluklarını, yerine getirmelerine olanak vererek ,huzurlu bir ev ortamı sağlayacaktır. 

4-  Araştırmalar, ailesi ve öğretmeni tarafından sevilen, ilgi gösterilen öğrencilerin daha başarılı olduğu yönündedir.

5- Çocuğumuza her fırsatta onu sevdiğimizi hissettirmeli ve onun fikirlerine değer verdiğimizi göstermeliyiz.

6-Çocuğun başarısını, övücü sözlerle destekleyen, başarısızlığında “Onu çalışırsan başarılı olursun” sözleriyle yüreklendiren anne-babaların, çocuklarının okuldaki başarılarının yüksek olduğu tespit edilmiştir.

7- Eğitim açısından destekleyici bir tutum içinde bulunan ailelerden gelen çocukların okul başarıları daha yüksektir. 

8- Aile tarafından bakım, şefkat ve koruması yapılan çocukların okul başarısının yükselmesinde önemli bir faktör olduğu anlaşılmaktadır.

9- Koruyucu aile yanında kalan çocukların,  eğer uygun şefkat konumu sağlandığı takdirde başarılarının yüksek olduğu görülmüştür.
10- Okul ile ortak program üzerinde görüş birliği sağlayarak, düzenli iletişim içinde bulunan ve bu ortak anlayış içinde, çocuğuna eğitim desteği sağlayan velilerin, çocuklarının, okul başarısının daha yüksek olduğu anlaşılmıştır.           

11- Anne-babalar çocukları ile ilgili bilgileri özellikle sınıf öğretmeni ve okul rehberlik uzmanı/ psikolojik danışmanı ile paylaşarak, çocuklarının gelişiminin tam takip edilebilmesi için, okula bu konuda yardımcı olmalıdırlar.     

12- Çocuğunuzu tanıyabilmek için ise öncelikle ona zaman ayırmanız gerekir.

            Kıymetli okuyucularım önümüz deki hafta; Anne baba ve aile büyüklerinin eğitime bakış açısı, eğitime önem verip vermemesi, çocuğu da benzer yönde etkilediği konusunu, sizlerle paylaşacağım.           

            Birlikte siz, biz demeden sıcak sevecen ve mutlu birlikteliklerin bir arada olduğu sağlıklı neşeli yarınlar dilerim. Hoş çakalın.

                                                                                                                   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Kâzım İlhan Arşivi
SON YAZILAR