MİT

1972 Münih olimpiyat oyunları, Filistin'li eylemciler  İsrail'li   sporcuları rehin alırlar, kurtarma operasyonu adı altında rehinelerle birlikte sporcular öldürülür. Bu olayları gerekçe göstererek İsrail , Filistin'li liderlere karşı suikast eylemleri başlatır.

Mossadın sınır ötesi hareketler için oluşturduğu kolu Seyaret Matkal 30 Haziran 1954 tarihinde Mısır'da bir operasyon düzenliyor. Bu operasyonun hedefi kesinlikle Mısır halkı  veya askeri üsleri değil, aksine Amerika ve İngiliz enstitüleri, tiyatrolar ve postahaneleridir.  Buradaki amaç Washington ve Londra'nın Mısır aleyhine bir politika oluşturmasını sağlamaktır.

Uluslar arası cinayet şebekesi olan Mossad, CIA dan sonra dünya üzerindeki en etkin örgüt olma özelliğini korumaktadır. Bir çok ülkede mafya,terör örgütleri ve kontrgerilla örgütlenmesini sağlamıştır.Günümüzde dünyanın dört bir tarafında bu örgüt İsrail adına operasyonlar gerçekleştirmeye devam etmektedir. Bunun yanı sıra  Abd, Rus,İngiliz,Alman gizli servisleri ülkemiz dahil bir çok bölgede ülkelerinin politikaları gereği operasyonlar icra etmektedirler.

Yukarıda İsrail'e ait vermiş olduğumuz iki örnektende anlaşılacağı üzere ülkenin geleceğine yönelik  bir politik yaklaşımı gerçekleştirme adına kendi insanını öldürebilmektedir. Almanya'da gerçekleştirilen soykırımın, Amerika'daki ikiz kulelere yapılan saldırıların hakkında yine aynı düşüncenin yattığı herkes tarafından dillendirilmektedir. Hitlerin yapmış olduğu soykırımdan sonra Filistin topraklarına Yahudi göçünün akışı, ikiz kulelere yapılan saldırıdan sonra Afganistan, Irak'ta başlatılan operasyonlar ve neden  sonuç iklişkisine bakıldığında  yapılan eylemlerin amaçlarına nasıl hizmet edildiğini göstermektedir. Bunun yanı sıra mossadın antiseminist propagandası tamamıyla ülkelerinin poklitik yaklaşımları gereğidir.

Osmanlı döneminde ordu komutanlıklarını Alman'ların yaptığı düşünülürse o dönem istihbaratın kimlerin elinde olduğunu anlamakta güçlük çekilmeyeceğini tahmin etmekteyim. Birinci dünya savaşı sonrası İngiliz'lerin eline geçen istihbarat yönetimimiz  daha sonra Amerika'nın kontrolüne geçtiği bilinmektedir. Yakın dönemde yaşanan Mit müsteşarı üzerindeki operasyon çalışmalarına bakıldığında birilerinin gelecek ile ilgili planlarına engel olunduğunun açık göstergesidir. Mit müsteşarlığına getirilen  Hakan Fidan hakkında basında çıkan İran yanlısı kampanya çalışmalarına aynı yönde İsrail'in yaklaşımına bakıldığında istihbarat alanında etkinliğimizin arttığını görmekteyiz.

Hemen yanı başımızda gelişmekte olan Suriye'de ise yabancı örgütlerin , ülkelerinin politik yaklaşımlarının gerçekleştirilmesi için nasıl mücadele ettiklerini görmekteyiz. Bölgede çıkarları olan tüm devletlerin silah, personel, ve lojistik destek sağladığı bilinmekte iken, ülkemizin Suriye'nin şekillendirilmesinde sessiz kalmasının vizyonsuzluktan kaynaklanacağını unutmamak gerekmektedir. Yarın yeni oluşturulacak bir Suriye'de ticaretten ,sınır güvenliğine kadar bir çok konuda sorunlar yaşanacaktır. Kaldı ki bölgedeki sınırları belirleyen devletler komşu devletleri sürekli birbirine düşman gösterip silahlanmalarını sağladığı ortamda en uzun sınıra sahip olduğumuz devletin yapılanmasında söz sahibi olmamız gerekmektedir.

Bölgede istihbarat örgütleri cirit atarken, Suriye içerisine gönderilecek olan malzemeyi getiren araçların durdurulması devletin istihbarat ile işgili kanun ve yönetmeliklerine rağmen afişe edilmesi nasıl bir zihniyetin eseri olduğunu düşünmeye gerek yok. Ülke içinde mit müsteşarı için yapılan propagandalar ortada iken,yabancı servislerin ekmeğine yağ sürecek bu tavrı affetmek mümkün değildir. Hangi iktidar ,hangi yönetim olursa olsun milli politikaları yönlendiren istihbarata karşı yapılan bu hareketin kabul edilemez olduğu çok net bir şekilde cezalandırılarak gösterilmesi gerekmektedir. Bu olaya neden olan ve kullanılan kimler varsa ortaya  çıkartılmalı, unutulmamalıdır ki bir ülkenin büyüyebilmesi için ekonomi, savunma sanayinin bağımsızlığının yanında istihbaratının tam bağımsız olması gerekmektedir. Bu tür eyleme neden olanların gözleri bu kadar kör, vatana bu kadar uzak olmaları ne ile açıklanabilir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR