Futbol

Ülkemizdeki futbol takımlarının kuruluş yıllarına dikkat ettiniz mi hiç ? Kuruldukları yıllarda ülkede ne gibi siyasi olaylar ceryan ediyor  veya nasıl bir gelişme yaşanmaktaydı. 1959 yılından sonra  profesyonel liglerin kurulması nedeniyle , 1960 sonrasında   özellikle Anadolu'da yeni kulüplerin kurulduğu görülmektedir.

Cumhuriyet öncesi :Beşiktaş Jimnastik kulübü 1903, futbol takımı 1910 yılında kurulmuştur, Galatasaray 1905 yılında kurulmuştur, Fenerbahçe 1907, Ankaragücü 1910, Karşıyaka 1912, Altay 1914, Kasımpaşa 1921, bunların yanı sıra Vefa, Beykoz,Süleymaniye,Anadolu Hisarı,Altınordu, Daruşşafaka diye liste devam etmektedir.

Cumhuriyet dönemi : Gençlerbirliği 1923, Mersin İdman Yurdu 1925,

Profesyonel lig kurulmadan önce:  Çaykur Rize 1953,Adanaspor 1954

Profesyonel lig kurulduktan sonra: Bursaspor 1963, Manisaspor, Samsunspor, Eskişehirspor 1965, Kocaelispor,Antalyaspor,Çanakkale Dardanelspor,Denizlispor, Trabzonspor,1966, Giresunspor, Elazığspor, Orduspor,Sivasspor 1967 .. devam eder liste.

1850' li yıllarda  ülkemize gelip yerleşerek tütün ve pamuk ticareti yapan  İngilizler Futbolun temelini atmıştırlar, İngiliz ailelerin erkekleri kendi aralarında futbol maçları yaparken bunlara Yunanlı gençler katılmış ve takım sayısında önemli artış görünmüştür. Yunanlı gençlerin futbola olan ilgisi daha fazla,Türk'ler ise ailelerin tutuculuğunun yanı sıra ülkenin mücadele ettiği sorunlar  nedeniyle bu tür etkinliklerden uzak durmakta idiler. İlk futbol maçı 1870  yılında Selanik'te yapılmış,Anadolu topraklarında ise 1877 yılında Bornovada  yapılmıştır.1894 yılında ilk futbol kulubü İngilizler tarafından İzmir'de ''fotball club smyrna'' adı altında  kurulmuştu.1895 yılında  İstanbul  ,Kadıköy ve Moda çayırlarında futbol oynandığı görülmektedir. İlk Türk futbolcusu Fuat Hüsnü beydir, arkadaşlarını ikna ederek bir futbol takımı kurmuştur,ilk maçlarını Rumlarla yapmış ve 5-1 kaybetmiştirler.

1900 yılının başlangıcı ,Osmanlı'nın çöküş yılları, ülke içinde kaos ve kanlı hesaplaşmaların başladığı dönemler ,siyasi oterite sallanmakta, bağımsızlık peşinde koşan milletler bağımsızlıklarını ilan etmekte, azınlıkların ayaklanmaları, İtalyanların Trablus ve Bingazi'ye saldırısı, Arnavutluğun bağımsızlık ilanı, Balkan savaşları,  yaklaşan  dünya savaşı ve ülkemizin içindeki İngilizlerin halka verdiği en güzel şey futbol takımlarını kurmak ve futbol oynatmak olmuştur.

Cumhuriyet öncesi  kurulan futbol takımları sahil şeridinde kendisini göstermektedir, cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan takımlar Ankara ve Mersin'dedir.Anadolu'da ise bu tür faaliyetler 1950 sonrası başlamaktadır. Bunun nedeni olarak profesyonel ligin kurulması gösterilsede, aslında  savaş sonrası Anadolu'da oluşan ciddi sosyal yıkımın sonucudur.

1.Dünya savaşından  yeni çıkmış bir ülkenin  yaralarını sarmaya çalışırken patlak veren ikinci dünya savaşı ve bu nedenle orduyu  hazır tutulmak istenmesi nedeniyle Anadolu gençliğinin silah altında tutulması bu bölgelerde futbol takımlarının geç kurulma nedenlerindendir.

İzmir'de, İstanbul'da futbol oynayarak azınlıklar ter dökerken, bu toprakların gerçek sahipleri cephelerde ,onlara futbol öğretenlerin siyasi ve ekon
omik çıkarları için başlatmış oldukları savaşlarda ülke için kanlarını dökmekte idi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR