Kimin Yeni Yılı ?

Yeni yıl, her yerde renga renk süslenmiş çam ağaçları, büyük mağazaların kapılarında makyajı gülen ama alacak olduğu 3-5 kuruş için orada dikilmek zorunda olup birilerini eğlendiren mutsuz  palyaçolar, Noel baba kılığında insanlar. Happy New Year yazılarıyla süslenmiş  vitrinlerde kırmızı iç çamaşırları.İnsanlar mutlu görüntülerinin altında mutluluk oyunu oynayan Oskara aday  oyuncular.

Oysa devlet televizyonlarında hazırlanan yılbaşı eğlence programları ve izlenmesini sağlamak için yasak olan arabesk sanatçılarının gece yarısından sonra sahne almaya başlaması, o dönem dansöz olarak adlandırılan oyuncunun şovu ile insanların beynine sokulan yılbaşı . Her yıl gavur icadıdır deyip bir sonra ki yıla o icada dahil olanlar ile, özel kanalların artmasıyla zirve yapan katılımlarla kutlanan yeni yıllar.

Evlerde meyve, çerez,tombalalarla kutlanılan etkinlik, dışarıda son parasının teslim edildiği içki masalarında sızan aile büyükleri.

Büyük alanlarda geriye sayımlarla başlayan eğlencelerin, havai fişeklerin doruk yaptığı, ertesi gün o alanlarda ki kavgaların ,tacizlerin haber yapıldığı muhteşem  karşılamalar.

Noel baba elbiseleri ile kaçan bir takım insanların ardında Hacivat ile Karagöz tiplemeleriyle biz buradayız,biz yaptık diyerek görüntü veren insanların şovları bittikten sonra kutlamaya başladıkları komedi.

Ren geyikleri ile uçarak gelen Noel babaların şömineli evlerin bacalarından girerek bıraktıkları hediye hikayeleri, evin büyük odası ile mutfağın birlikte olduğu ocaklardan hiçbir zaman gelmeyen Noel babaların beklenmesi ile geçen geceler.

Betonlaşan verimli arazilerde toki'ye yenik düşen Noel baba hayalleri de betonlaşmış, elinde çan bir pikabın üzerinde kırmızı elbisesi  ile o soğukta 3-5 kuruş kazanmanın dedin de olan pamuk sakallı genç.

Yeni yıl tatilini başka ülkelerde geçirenlerle, evde televizyon başında eğlenmeye çalışan fakat ekonomik sıkıntılar nedeniyle moralsiz olan asgari ücretliler, emekliler.

Atasını tanımayıp, Noel babanın doğum yerini yabancı sanatçılarla, futbolcuların hayat hikayesini ezbere bilen gençler.

 Dönüp bakıldığında bir önce ki yıldan farksız,bir yıl daha.

Yeni yıl, ülkenin bir bölümünde palyaçoların özerklik adı altında oynadıkları vatan hainliği oyunu.

O oyunu bozmak adına sınırları bekleyen güvenlik güçleri. Aynı gecede hassas günlerde eylem yapılması muhtemel edebiyatıyla diri tutulmaya çalışılan karakollar.

Sokaklarda terörle mücadele eden vatan evlatları

35-40 kişinin şehit olmasıyla sonuçlanan karakol baskınlarında herkesi ağzında teröre lanet, görüntü sonrasında eğlenceye devam eden insanlar,

Şehit haberlerine rağmen hız kesmeyen eğlence merkezleri.

İşte böylesi bir gece, 2800 rakımlı bir tepe üzerine kurulmuş karakol. Burada ‘’24 yıl sonra kar yağan bir yılbaşı ‘’cümlesine inat ,her yılbaşında kar altında olan karakol. Donan sularından dolayı yemek yapılamadığında,çözümü kar eriterek yemek yapmakta bulan insanların olduğu karakol.

Gece daha temkinli olunması gerektiğinde saat ona kadar, gönderilen fındık fıstığı yiyerek ertesi gün daha dinç kalkmak üzere soğuk koğuşlarına giden o gençlerin yanında, göreve çıkmak için yürüyüşe başlayıp karakolunun yanında ki vadiye kadar naylon üzerinde kayarak  inmenin mutluluğunu yaşayan askerler.

Büyük mücadelerle geçecek olan yeni yıl sizi beklemekte.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR