Dursen Özalemdar

Dursen Özalemdar

Hz.MUSA ve DİRİLEN ÖLÜ (2)

 Abbas (r.a.) dan rivayet ettiğine göre;  Beni İsrail’de zengin bir ihtiyar vardı. Kardeşinin oğulları ise fakirdiler, hiçbir şeyleri yoktu, bu ihtiyar                                
Böylece onu sakladılar.
ibn-i Cerir’in, İbn-ın da çocuğu olmayıp tek varisi kardeşinin oğullarıydı. Onlar: “Keşke amcamız ölse de malına konsak” diyorlardı. Amcalarının ölümü gecikince şeytan onlara “Amcanızı öldürüp içinde bulunmadığınız şehir ehline diyetini yükleseniz olmaz mı ?” diye vesvese verdi. 
O zaman Beni İsrail iki şehirde bulunuyorlardı. Bir kişi öldürülüp iki şehir arasına atılsa, ölüye iki şehir arası ölçülür, ölü hangisine yakınsa diyet o şehre yüklenirdi. Şeytan bu işi onlara süsleyince onlar da karar vererek amcalarını öldürdüler. Sonra ölüyü kendilerinin bulunmadıkları şehrin kapısına attılar. Sabah olunca o şehrin ehline gelerek; “Amcamız sizin şehrinizin kapısında öldürüldü, vallahi diyetini (öldürene ceza olarak yüklenen parayı) bize ödeyeceksiniz” dediler. O şehrin ahalisi de “ Allah! a yemin ederiz ki, biz sizin amcanızı öldürmedik, öldüreni de bilmiyoruz ve şehir kapısını kitlediğimiz vakitten sabaha kadar da açmadık.” Dediler. 
Bunun üzerine Musa (a.s.) a  müracaat ettiler  Devamını Kitabımız Kur’an-ı Kerimin Bakara Suresinin ilgili ayetlerinden takip edelim. 
BAKARA SURESİ-AYET .67.
Hani bir zamanlar Musa kavmine demişti ki”Allah size bir inek bogazlamanızı emrediyor. “Onlar da.” Sen bizimle alay mı ediyorsun ?” dediler. Cahillerden biri olmaktan Allah’a sığınırım dedi. 
68-Onlar “Bizim için Rabbine dua et onu bize açıklasın dediler.” Musa; “Rabbim buyuruyor ki ; o ne kart ne de çok körpedir, ikisi arası bir sığırdır, haydi emrolunduğunuz işi yapın.” Dedi.
69-Onlar,”Bizim için Rabbine dua et , rengi ne ise bize onu açıklaşın.” Dediler. Musa; “Rabbim buyuruyor ki; “O bakanların içini açan parlak sarı renkli bir sığırdır.” Dedi.
70-Onlar,” Rabbine dua et onun ne olduğunu bize iyice açıklasın, çünkü o bize biraz karışık geldi, bununla beraber Allah dilerse onu elbette buluruz.” Dediler. 
71-Musa dedi ki; “Rabbim onun ne çifte koşulup tarla süren, ne ekin sulayan, ne de salma gezen ve hiç alacası olmayan bir sığır olduğunu buyuruyor.” Onlar da, “İşte şimdi tam gerçeği ortaya koydun.” Dediler. Sonunda o sığırı bulup boğazladılar. Az kalsın yapamayacaklardı. 
72-Hani siz bir adam öldürmüştünüz de (katili) hakkında birbirinizle atışmış, suçu üzerinizden atmıştınız. Oysa ALLAH, gizlediğinizi ortaya çıkaracaktı. 
73-Sığırın bir parçasıyla ölüye vurun demiştik, işte Allah ölüleri böylece diriltir ve sizlere ayetlerini gösterir ki, aklınızı başınıza alasınız. . . 
Öyle yaptılar, Kesilen et ölüye vurulduğunda, bi-İznillahi Tealâ (Allah-u Tealâ’nın izniyle) ölü kalktı, damarları kan fışkırıyordu ve kardeşinin oğulları için,” Beni falan, falan öldürdü” dedi. Sonra ölü olarak tekrar düştü. Bunun üzerine kardeşinin iki oğlu yakalanarak öldürüllerken, O gence, annesi ne itaatinin dünyadaki mükâfatı da verilmiş oldu. O genç sığırın derisinin doldurduğu altınlarının üçte ikisini Beni İsrail’in fakirlerine dağıttı. Üçte birini de kendine ayırdı.  (Hazin, Dürrül-i Mensur, Siracü-l Münir.Mealimü’t Tenzil ve Ruhu-l Beyan tefsirleri.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursen Özalemdar Arşivi
SON YAZILAR