DEĞERLENDİRMEDİĞİMİZ İLLERİ...

DEĞERLENDİRMEDİĞİMİZ İLLERİ DEĞERLENDİRMEYE NE DERSİNİZ?

Geçtiğimiz hafta Ordu, Giresun ve Trabzon illeri ile ilgili seçim değerlendirmemizi yapmıştık, köşede bize ayrılan yer bittiğinde Rize, Artvin ve Samsun'la ilgili değerlendirmelerde bulunamamıştık. Bu günkü yazımızda kalan illerle ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Daha önce yazdığım yazıya yorum gönderen bazı arkadaşlar kendi düşüncelerini beyan etmişler ancak yaptıkları yorumu 13 Haziran'da yayınlamamı talep etmişler. Yazdıkları yorumları saklıyorum şayet tahminleri tutarsa yayınlayacağım, yok tutmaz ise o zaman yayınlamaya gerek yok.

Trabzon ve Rize bölgesinde seçim çalışmaları bizden daha canlı ve her siyasi partinin yoğun bir gayreti var. Saadet Partisi her gün bir yerel gazetenin tam sayfasında milletvekili adaylarını tanıtıyor, bununla da kalmayıp diğer tüm yerel gazetelerde çeyrek sayfa reklamı çıkıyor. HAS Parti, Demokrat Parti hakeza aynı gazetelerde çarşaf, çarşaf ilanları, giydirilmiş arabaları, günlük haberleri ile toplumun her kesimine ulaşıyorlar. Meclis'te grubu bulunan üç siyasi parti adeta düello savaşı yapıyorlar, bir yandan MHP adayı Koray Aydın, bir yandan eski Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, diğer yandan Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Nafiz Özak'la öyle bir düelloya girmişler ki anlatmak mümkün değil. Her üç isim de icranın başında bulunmuş olduklarından yaptıkları, yapmadıkları ve yapmak istedikleri ile adeta muhataplarına meydan okuyorlar.

Rize'de AK Parti, milletvekillerinin üçünü de alabilmek için yoğun bir çalışma içerisinde, CHP ise mesut Yılmaz faktörünün yanında olduğu imajını vermeye çalışarak Başbakan'ın ilinden bir milletvekili çıkarabilmenin yolunu arıyor. CHP'nin en çok güvendiği isimlerden birisi de Rizeli olan eski Galatasaray kulüp yöneticisi Abdurrahim Albayrak olup, bu hafta Abdurrahim Albayrak'ın Rize'ye gidip çalışma yapması beklenirken Başbakan'ın devreye girmesi sonucu Abdurrahim Albayrak'ın AK Parti'ye destek olacağı gelen bilgiler arasında. Rize'de CHP'nin beklentisi 2-1 ancak seçmenin nabzı 3-0 olacağı yönünde.

Artvin ilindeki seçim sonuçlarının üzerinde çok fazla durmak istemiyorum zira son günlerde Hopa ilçesinde yaşanan olaylar nedeniyle yeterince gündemde kaldığından detaylara girmek istemiyorum. Artvin'de seçim sonuçlarının 1-1 olacağını, yani iki milletvekilliğinden birini AK Parti, birini de CHP'nin alacağını düşünmekteyim.

Gelelim Samsun'la ilgili düşüncelerime bu konuda iki alternatifli bir tahminde bulunmak istiyorum, birinci alternatif AK Parti 6, CHP 2, MHP 1, ikinci alternatif ise AK Parti 5, CHP 3, MHP 1 olması şeklindedir. Neden iki alternatifli tahmin derseniz bu güne kadar yaptığımız anket sonuçları CHP'nin üçüncü milletvekilliğini üç bin oy farkı ile alacağı yönünde gözüküyor. Ancak köylerdeki duruma bakıldığında ibrenin AK Parti'den yana olduğunu kabul etmek gerekiyor, bu durumda da AK Parti 6 vekillik alabilir diyoruz. Burada MHP'nin bir milletvekilliği, CHP'nin iki milletvekilliği ve AK Parti'nin beş milletvekilliği garanti gözüküyor, bunların toplamı sekiz vekillik yapıyor, kalan bir vekili CHP veya AK Parti alır.

Bu değerlendirmeler şahsi değerlendirmelerim olup gerçek sonuçları önümüzdeki pazar akşamı görme imkanımız olacak. Türkiye genelindeki değerlendirmeye gelince AK Parti 320 civarında milletvekili çıkarır ve tek başına iktidar olmaya devam eder ancak Anayasa'yı değiştirecek gücü bulacağını sanmıyorum. Kalan milletvekilliklerini ise CHP, MHP ve BDP paylaşır. BDP otuz civarında milletvekili alır, CHP 150 civarında alır, MHP ise 50 vekil alır kanaatindeyim. Bu sayılar değişebilir ancak iktidar olacak parti belli, ana muhalefet de belli, meclise giren partiler böylece ortaya çıkmış olacak.

Seçim sonrası şehrimizdeki hem siyasi dengeler, hem de güçler dengesi ciddi anlamda değişir, bu değişiklikler nasıl cereyan eder derseniz izin verin de onu seçimden sonra yazayım. İsterseniz biraz ipucu vereyim bizim Fırıldak Vekil yeni kurulacak hükümette Cinsel Sorunlardan Sorumlu Devlet Bakanı olacakmış!.... Haberiniz olsun. Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR