Coğrafi işaret

 

“Sağlık Kenti, Ticaret Kenti, Spor Kenti, Turizm Kenti Samsun”  Her geçen günle birlikte Samsun'un önüne yeni niteleme sıfatı ekleniyor. Cümle içinde umut verici bir kelime halini alsa da her gün bu kadar karışık sıfatla anılan bir şehir haline gelmesi ne yazık ki inandırıcılığını kaybettiriyor.

 

Piyasada lider olmak için veya konumlanmak için öncelikle diğerlerinden farklı olan saptanır ve bununla ön plana çıkılır. Sonrasında taklitler ve rakipler çoğalacağından o konum üzerinde revizyon yapılır, koruma altına alınarak taklitleri önlenir. Şehirler içinde bu geçerlidir. Coğrafi İşaret ile tescillenmiş bir şehir halini almak hem güvence altında olmaktır, hem de reklamına katkı sağlar. Coğrafi işaret nedir? Belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle bir yöre veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü tanıtıp gösteren işaretlerdir. Türk Patent Enstitüsünde Samsun için de böyle bir uygulama ne yazık ki yok. Bafra ve Terme pidesi listede yerini almış olsa bile Samsun tek başına listede yer almıyor. Seçim sürecinde duyulan vaadler nicelik olarak her geçen gün artmakta. Tüm bu söylenenlerin gerçekleşebileceği ihtimali karşısında hayranlık uyandıran bir şehir olacağı için sevinmemiz gerek, çünkü öylesine nitelikli ve güçlü vaadlerde bulunuluyor ki her şeye sahip tek şehir Samsun!

 

Bu kadar kısa bir sürede, kalıcı bir durum olamayacağından Samsun'un şehir olarak bu söylemlerden birini seçerek o alanda tek lider olması gerekir. Söylemlerin Samsun'la ilişkisi ve altyapısı oluşmuş olmalı ki inandırıcı ve lider olma yolunda başarı sağlasın. Hala 5 yıldızlı bir tek oteli olmayan, gelecek tur otobüsleri için park yerleri bulunmayan bu kentte turizmden söz etmek gibi içi boş söylemler üzerinden gitmemek gerekir. Burada yetkililerin her alanda karmaşıklık oluşturandan uzak kalıp tek bir alanda lider olmayı seçmeleri şehrin konumlanmasında etkin olacaktır. Coğrafi İşaret konusunda Samsun'un hangi alanda ön plana çıkabileceği konusunda profesyonel yetkililerin düşünüp karar vermesi, seçim sürecinde milletvekillinin söylemlerinden çok daha etkin ve yararlı olacaktır.

 

Bir yerleşim yerine kısa sürede birçok şey verebilirsiniz ama o yerleşim yerinin ruhunu bulması, kazanması yılları alır. Bu yüzden zaten Samsun geç kalınmış bir şehir, konumunu iyi değerlendirip sıyrılması için yetkililere çok iş düşüyor.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Şeyma Taş Arşivi
SON YAZILAR