ÇÖZÜM SÜRECİ

                                                 ÇÖZÜM SÜRECİ      
Bu siyasi iktidarın 12 yıllık icraatında, başarmaya çalıştığı en büyük risklisi,  milliyetçilik anlayışına getirdiği yeniliktir.

Önce Kürdistan halkına özgürlük… Sonra Alevi yurttaşlara özgürlükler… Çingenelere de özgürlük arayışları…

Abdülhamit Han'ı tahttan indirenler,  bu yüzden indirmişler. Türkiye sadece; “Türk'üm!” diyenleri ülkesidir demişlerdi. “Ben Kürd'üm”… “Ben Gürcü'yüm!”… “Ben Laz'ım!”… “Ben Çingene'yim!” diyenlere mutlak ölüm demişlerdi. Asla ödün vermemişlerdi. Bu jakoben milliyetçilik, Cumhuriyetimizin temeline oturtulmuştu.

Çok acımasız davrandılar. Vatana ihanet suçlamasında bulundular. Ülkeyi bölmektir dediler. Hiçbir ödün vermediler. Mahkemelerde süründürdüler. İstiklal mahkemelerinde idama mahkum ettiler.  

MHP ve CHP aynı inadı sürdürdüler. Halen de sürdür istemektedirler. İşte bugünkü iktidar, ilk basamağı Kütlerle ilgili başlattı. Ama karşısında tam bir jakoben Kürt milliyetçisi HDP ile karşılaştılar. Oslo görüşmelerini sapote ettiler. Habur kapısından kahramanca giriş yaptılar. Diyarbakır'ı Amed diyerek başkent yaptılar. Şimdi de Apo çıkmadan hiçbir barış görüşmesi olamaz diyorlar.

Savaşa girmişler… Çok büyük kahramanlık elde etmişler gibi davranıyorlar. Ama karşılarında gerekirse baldıran zehri içmeye hazır yiğidin bulunduğunu unutmaktan geliyorlar.

Düşmanlarımız Türkiye'yi kullandılar… her türlü silahlarını sattılar. İki tarafı da birbirine saldırttılar. Ülkeyi Saddam Hüseyin ülkesi,,, Kaddafi ülkesi vd yapmak istediler. Öyle yaptılar ki, Güneydoğu Anadolu köylerini boşalttılar, ormanlarda ağaç bırakmadılar; yaktı… yıktı… dağıttılar. Güneydoğu Anadolu şehirlerine gidemediler. Ancak uçakla gidebildiler.

Öyle bir duruma getirdiler ki Güneydoğu'yu anavatandan ayırdılar. Hiçbir taş üstüne taş koymadılar. Köyleri susuz… doktorsuz… asfaltsız bıraktılar.

PKK… KCK… HDP vatandaşlarını ancak tehdit ettiler. Vatandaşlarını kadın-erkek.. çoluk-çocuk dağa kaldırmakla  tehdit de ettiler. Oy aldılar. Van… Diyarbakır… Mardin vd Büyükşehir belediye Başkanlıklarını elde ettiler. Eyalet gibi kullanma eğilimindeler. Bu havalara girdiler. Cadde sokak kestiler; vatandaşlarından pasaport sorar oldular.

Bir helikopter havalanırken.. bir savaş uçağı bombalama operasyonu için kaç liraya kalkıyor?

HDP, G. Doğu'da çıkarılan petrolden yerel yönetimlere de pay verilsin diyor. Meclis'e kanun teklifi sunuyor…
Çö­züm sü­re­ciy­le bir­lik­te, HDP-BDP çı­kı­yor. Di­yar­ba­kır'a Baş­kan se­çil­dik­ten son­ra böl­ge­de çı­ka­rı­lan pet­rol­den il be­le­di­ye­le­ri­ne pay ve­ril­me­sini şart koşuyor.

Ye­rel­de­ki tüm ener­ji kay­nak­la­rın­dan, ye­ral­tı, ye­rüs­tü zen­gin­lik­le­rin­den, eko­no­mik var­lık­lar­dan, ye­re­lin pay al­ma­sı la­zı­m diyorlar.

Hükümet diyor ki, Önemli olan Kobani olaylarından sonra bozulan toplumsal algının düzelmesidir. Siyasi iklim, toplumsal algı bozukken, insanlar hâlâ güvenlik ihtiyacı hissederken, bölgede örgüt ciddi zulüm ve baskılar yaparken, ileri konuşmalar yapmak, 'şu adım atılacak, bu adım atılacak' gibi konuşmak daha çok ajite ediyor insanları. Bu nedenle, daha sonraki adımları konuşmak için bir normalleşme yaşanması lazım.

Jakoben Kürt isteklerini karşılamak çok zor! Barış çok çok uzaklarda!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Salih Parlak Arşivi
SON YAZILAR