Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

At Gözlüğü..!

                                      At Gözlüğü..!

            Öyle bir başlık attım ki çöz çözebilirsen.Gerçek anlamda da kullanabilirsin, mecazı anlamda da..! O zaman açalım ‘’At Gözlüğü..!’’ başlığını.

           Başlığın iki manası var.Biri,güneşe veya göz bozukluğuna karşı gözümüzü korumak için taktığımız gözlüğün atılması eylemi.Diğeri ise binek ve yük hayvanı atlarımızın, yan tarafı görüp rahatsız olmasın diye gözlerinin yanlarına taktığımız gözlük.

            İşte, sağını ve solunu göremeyip, tek yöne bakan insanlar için halk dilinde kullandığımız mecazı anlamdaki‘’At gözlüğü takmış’’sözü.

            Başka ülkeleri bilmiyorum ama bizdeki kadar olmadığına eminim.Hangi konu olursa olsun, bir araya geldik mi maç izlemişsek;Maçın içindeki oyuncudan daha iyi oyuncu,teknik direktörden daha bilgili ve hakemden daha iyi hakem olduğumuz, tartışmaların uzayıp gitmesinden bellidir..! Siyasi bir partinin liderini dinlemişsek;En iyi lider bizimkidir.Bizim partilinin bilgili,doğru ve dürüst siyasetçi olduğu kesindir..! Anında her şey oluruz; Futbolcu,teknik direktör,hakem,şoför,siyasetçi…v.s. Ne güzel değil mi?

            BANA GÖRE; DÜNYADA TARTIŞILAMIYACAK VE YORUMLANAMAYACAK TEK ŞEY’’KUR’AN-I KERİM’’DİR.

           Geçenlerde bir aile oturmasındayız.Sohbet,malumunuz olduğu gibi ya futbola yada siyasete gelip dayanıyor.Bitmeyen tartışmalı sohbetlerin sonucu, Nasrettin Hoca misalidir.Yani herkes haklıdır..!

            Çünkü birbirimizin fikirlerine saygı göstermiyor veya gösteremiyoruz.

Tamda bu durumda At gözlüğü devreye giriyor.Tek yöne bakan,başka bir tarafı göremeyen ve gözlemci olmayan insanlar olarak da At gözlüğü takmış durumdayız.Oysa objektif olmak anlamında, bir yöne veya bir yönden bakmamalıyız.’’At gözlüğünü’’ at derken de gözlüğün atılması ile karşı insanında fikirlerine saygı duyulabileceği ve benimsenebileceği anlamı ortaya çıkıyor.At gözlüğü ile bakarsak,başka doğruları göremeyebiliriz.En önemliside,At gözlüğü;At’ların tercih ettiği değil, ettirildiği bir gözlüktür.Bizim böyle bir mecburiyetimizde yoktur.Fizikide olsa,mecazide olsa,atalım gözlükleri çöpe.Yoksa bu dünyaya asla objektif  bakamayacağız ve bakamıyacaksınız..!

             At nerde? Gözlük nerde? Üstelik belirttiğim gibi At’ların kendine has bir gözlükleride yoktur ki.Sahibinin onu ortamdan ayırmak,etrafını görmesini engellemek için icat ettiği bir gözlüktür.Suç, tek yöne bakmak zorunda olan At’tamı, yoksa ona bu dünyayı tek yönden göstermeye çalışan sahibinde mi.

             Şöyle birkaç saniye yazımı okumaya ara verin ve düşünün.Okuduğumuz gazete,seyrettiğimiz televizyon kanalı ve ahkam kesen siyasetçiler.Ne yapıyorlar ki? Okuyana,seyredene ve dinleyene at gözlüğü takmaya çalışmıyorlar mı?

             Sevgili okurlar,insan at gözlüğünü ne zaman takar biliyormusunuz? Sadece kendi düşüncelerinin doğru olduğunu düşündüğü an.Zaten tek yöne bakan da kendi fikirlerinden başka fikirleri göremez ki,göremediği içinde saygı duyamaz ki..! Birbirimize karşı, sevgi ve saygılı olmak dileğimle..!

             Her şey gönlünüzce olsun.

             SEVGİLERİMLE..!   BAŞKAN’dan/Nihat KAHVECİOĞLU

 

           

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR