YEŞİLYURT HOCANIN OKUTTUĞU...

YEŞİLYURT HOCANIN OKUTTUĞU MESNEVİ BÖYLE Mİ YAZIYOR?

1981 yılında görev  yapmak üzere  Of  ilçesine  tayin olduğumda  tanıdığım  iki kişiden birisi  Merhum Of İmam Hatip Lisesi  Müdürü  Kenan  Levent  idi. Merhum  bana Of ilçesinde   birlikte  olabileceğim  kişilerin başında  gıda  toptancılığı  yapan  Mustafa Yeşilyurt  Hoca'nın olduğunu söyledi. Bunun üzerine  Mustafa  Yeşilyurt ile  tanışıp, görüşmeye  başladık. Mustafa Yeşilyurt medrese usulü Arapca, fıkıh, kelam, akaid, tefsir dersleri okumuş ve icazet almış ancak resmi bir görevde bulunmamış  hoca idi, merhum  Of Merkez  Vaizi  Hüseyin Sula  hoca efendiden okuyup icazet almıştı. Of ve havalesinde sevilen ve sayılan  bir hoca efendi olan Mustafa Yeşilyurt Hoca  Of'ta  yaşanan  bazı  siyasi olaylardan sonra  birilerinin de isteği sonucu seksenli  yılların sonlarına doğru  Samsun'a  yerleşti.

            Yeşilyurt ailesinin en küçük kardeşi  olan  Mustafa Hoca'nın aileden aldığı terbiye gereği  ağabeylerinin yanında en ufak bir fikir  beyan etme şansı yoktur,  aslında bu durum çok hoş bir durum  olmakla birlikte şahit olduğum bir kaç olay beni bir hayli rahatsız etmiştir. Cemal Yeşilyurt en büyük ağabeyleri ve ailenin reisi hükmünde olduğundan  yaptıkları toplantılara o başkanlık  yapar.  Cemal Yeşilyurt yapısı gereği her şeyi çok iyi bilen, ondan daha akıllı adamın olmadığını düşünen, her söylediği kelimenin hak ve adaleti ifade ettiğini düşünen bir yapıya sahip olduğundan konuşurken ara sıra İslami konularda da hüküm verip hocaya döner ve “Öyle değil mi hoca” der, zavallı Mustafa Hoca'da  her dediğine doğru  diyorsun ağabey demek zorunda  kalır.

            Sanırım önceki yıldı Mustafa Genç Hoca İlim Yayma Vakfı'nda  Mustafa Yeşilyurt Hoca'nın Mevlana  Hazretlerinin  Mesnevisi'nden ders okutacağını, sohbetine katılmam için davet ettiğini söyleyince Hoca'ya  dedim ki bak hocam önemli olan Mevlana Hazretleri'nin Mesnevisi'ni okumak değil, Mevlana Hazretleri'nin Mesnevi'de söylediklerini yapmaktır. Hoca önce Mesnevi'yi kendi hayatında tatbik etsin daha sonra biz onun hallerini kendimize örnek alırız. Daha sonra derslerin başladığını öğrendim ama  katılmadım.  Yeşilyurt ailesinden tanıdığım biri sohbetlerde amcasının verdiği Mesnevi derslerine ta İzmir'den bile katılımcıların geldiğini anlatıp hava atıyordu.

            Önceki gece TV kanallarını zaplarken bir kanalda Suat Kılıç'ın konuştuğunu görünce bir on dakika  dinleyeyim dedim, iyi ki de dinlemişim programı yapan arkadaş Suat  Kılıç'a  Tekkeköy'de  açlıktan ölen Kübra bebeği sorunca bizim Suat  Hazretleri başladı anlatmaya bebeğin babasının daha önce bir firmada çalıştığını, o firmada çalışırken iş kazası geçirip, ayağının kesildiğini, daha sonra firma kendisine bir daire teklif etmesine  rağmen kabul etmediğini, Kübra bebeğin ondan öldüğünü  anlatınca kendi kendime dedim ki  bu Suat  savunsa, savunsa Yeşilyurt ailesinin  şirketlerini savunur, bu işin arkasında bir bit yeniği var.

            Dün sabah ilk işim soluğu Tekkeköy'de almak oldu, yanıma bir muhabir arkadaşı  alarak bizzat ailenin  yanına gittim. Aile anne, baba, üç çocuktan müteşekkil olup, aile büyüğü olan amca ve yenge de aileye sahip çıkmaya çalışıyorlar. Kübra bebeğin babası 2000'li yılların başında Yeşilyurt Şirketler Grubu'nda çalışmaya başlamış, o tarihlerde hasta olan bir başka çocuğunu da sağlık güvencesi olmadığından kaybetmiş. Sizin anlayacağınız Kübra bebek ilk ölen bebek değil, ikinci çocukları. Murat Bakırcı yaklaşık sekiz yıl Yeşilyurt şirketinde çalıştıktan sonra 2008 yılında Yeşilyurt Limanı'nda iş kazası geçirip bir ayağını kaybediyor.

            Hastaneye gidinceye kadar SSK'lı olduğunu biliyor, ne zaman ki hastaneye gidiyor, şirket yetkilisi zor durumda kalmamak için geçmiş bir aylık giriş evrakını kendisine imzalatıyor. Adamcağız SSK'lı olmadığını öğrenince dünyası ikinci kez yıkılıyor. Daha sonraki detaylar haberde var o konulara girmek istemiyorum ancak adamcağızın başından bunca olay geçmesine rağmen ne Cemal Yeşilyurt, ne de Mustafa Yeşilyurt adamcağıza bir geçmiş olsun dahi deme nezaketinde bulunmamışlar. Mesnevi dersi okutan Mustafa Hoca'ya buradan sormak istediğim şey okuttuğu kitapta Mevlana Hazretleri insanlar arası ayırım yapıp, Roman olanları ikinci sınıf vatandaş görmeyi mi öğretiyor, yoksa Şemsi Tebrizi'nin ona verdiği dersi yerine getirip, meyhaneye gidip nefsini terbiye etmeyi mi öğretiyor? Ders okumak veya okutmak meziyet değil, yaşamak meziyettir.

            Yazıyı bitirmeden dünkü köşesine beni konuk eden arkadaşa bir kaç kelam etmek istiyorum ben de kendisini mahkemeye vermeden önce sorduğum soruları cevaplasın ondan sonra ona cevap vereceğim. Soru 1- Seni mahkemeye vermek için hangi adresi kullanacağız? Soru 2- Çalıştığın Halk Gazetesi'nin künyesinde yazılı olan adres şube adresi olduğundan tebligat adresi matbaa gözüküyor, matbaada gündüz kapalı olduğuna göre tebligatı gece nereye yapacağız?  Soru 3- Benim gibi olmaktan bahsediyorsun hangi halimi örnek alacaksın dik duruşumu mu? Yoksa aile hayatımı mı? Yoksa piyasaya borçlu olmayan bir gazeteyi nasıl ortaya getirdiğimi mi? Yoksa çalıştığı gazetede personel değil patron olmamı mı? Yoksa yaptığı her işi bilmese de nasıl başarılı olduğumu mu? Bu soruları cevaplarsan devamını daha sonra yazacağım. Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR