Yeni müftünün eski uygulamaları

Şimdi diyeceksiniz ki nereden çıktı bu müftü meselesi? Hem de hafta başında haftaya bu yazıyla mı başlayacağız? Aslında haklısınız ancak, terslik bu ya nerede, ne zaman neyin olacağını bilemediğimizden, olayları yaşadıkça yazdığımızdan, yaşadığımız bu olay da tazeliğini kaybetmeden yazmamız gerektiğinden, kaleme almak zorundayım.
Genellikle Cuma günleri, Cuma namazını kılmak üzere Petrol Ofisi Camii"ne giderim. Nedeni ise, caminin sıcak oluşu ve her zaman içeride yer bulabilme imkanıdır. Namaza gider iken de, yakın arkadaşlarımdan bir iki kişi yanıma alarak, namaza gitmeyi tercih ederim. Amacım dönerken birlikte yemek yiyip, sohbet etme fırsatı bulmaktır.
Geçtiğimiz Cuma namazını kılmak üzere yine aynı camiye, yanıma yakın bir arkadaşımı alarak gittiğimde, farklı bir hoca efendinin sohbet ettiğini görünce biraz daha dikkatli bir biçimde dinledim. Kim olduğunu, konuşmasının içeriğinin ne olduğunu, ne konuştuğunu dikkatli bir şekilde dinleme ihtiyacı duydum. Zira, az çok eski mesleğimiz olması hasebiyle, konuşanın ilmi yeterliğinin olup olmadığını da, kendim ce değerlendirmeye alma ihtiyacı hissettim. Hoca efendinin konuşmalarının, seviyesinin, kültürünün hoş olduğu kanaatine vardım. Konuşmasının son bölümünde ise, Canik İlçe Müftülüğü"ne yeni atandığını, 132 İmam, 11Kur"an Kursu, 1 Yatılı Kurs olmak üzere hizmet ettiklerini anlatması da güzeldi. Ancak Ezan okunup, namaza kalkacağımızda birde ne göreyim, elinde boş bir kutu, vatandaşın birisi para topluyor. O kadar tuhafıma gitti ki, anlatamam. Bazen bayramlarda köye giderim, aynı uygulamayı yaptıkları için sinir olurum onlara. Neden böyle yapıyorsunuz diye sorduğumda ise, yılda iki kez bayram var. Şehir dışından bu iki bayramda hayli insan geliyor. Biz bu insanların birçoğundan cami dışında para istesek alamayız. Ancak cami içinde arkadaşları görür utanır da belki yardım eder düşüncesi ile, parayı camide topluyoruz diyorlar.
İslam dininin neden muasır medeniyetler seviyesine ulaşamadığını bilmem anlıyor musunuz? Adam para verecek ama; Allah rızası için değil, kuldan utandığı için. Var mı böyle şey sorarım sizlere? Bu kadar saçma sapan uygulama olur mu? Hangi devirde yaşıyoruz, kim neyi neden yapıyor belli değil. Hoca efendi vaazını bitirip, namaza başlayacağız, para toplama işi henüz bitmediğinden namaza kalkamıyoruz. Bu güne kadar şehirlerde böyle bir uygulama görmemiştim. Cami dışına para toplamak için bir görevli çıkar, isteyen yardımını yapar, isteyen yapmaz. Hem işin samimiyeti olur, hem de insanlar rencide olmaz. Böyle bir uygulama peygamber döneminde yapılmış mı? Hayır! Aslında camilerde para toplanması olayı tamamen kaldırılması gereken bir olay. Zira insanlar camilere namaz kılmak için gelir, para vermek için değil. Ancak camilerin giderlerini karşılamak için, ihtiyacı olan parayı cemaatten almanın dışında bir yol da yoktur. Keşke olabilse de, hem parayı isteyen hoca efendi para istemekte zorlanmasa, hem de cemaat camiye giderken rahat olsa ne güzel olurdu.
Belki yeni atanan Müftü Efendi geldiği yerde bu tür uygulamalar olduğundan, böyle bir uygulama yapılmıştır. Belki Müftü Efendi"nin hiç haberi olmayıp, İmam arkadaş Müftü Efendi"ye hoş görünebilmek için, fazla para toplama metodu olarak böyle bir yola başvurmuş olabilir. Ancak her ne olursa olsun çok ilkesiz ve de çok ayıp bir metot olduğu bir gerçek.
Ümit ederim ki bu tür uygulamalar, bir daha olmaz da insanlar rahat rahat camiye gidip, ibadetlerini yaparlar. Aksi halde millet camiye gitmekten vazgeçebilir haberleri olsun. Mutlu yarınlar temennisi ile iyi haftalar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR