Siyasette Görev Almak Farklı Şeydir, Siyaseti Bilmek Farklı Şeydir

Dün yazdığım yazıda da belirttiğim gibi siyasette görev almış olmak, seçimle iş başına gelmiş olmak, başkan veya milletvekili olmak, parti yöneticisi veya üyesi olmak farklı şeydir. Dava adamı olmak veya siyaseti bilmek ise farklı şeydir. Kâğıt üzerinde yaptığınız iş çok normal gözükebilir, ancak yaptığınız işin icraatta ne anlama geldiğini çok iyi bilmiyorsanız ya yönetim kadrolarında yer almayacaksınız veya siyaseti bırakacaksınız. Aksi halde herkesin oyuncağı olup, davanıza ve bulunduğunuz makama farkında olmadan zarar verirsiniz. Bu anlattıklarımı neden anlattığımı az sonra izah edeceğim, konuları okuduğunuzda daha iyi anlayacaksınız. Bugün iki konu üzerinde durmak istiyorum. Birincisi İlkadım Belediyesinde yapılan olağanüstü meclis toplantısında yaşananlar, ikincisi ise eski Gazi Belediyesine bağlı imar şirketi ile ilgili valiliğin verdiği soruşturma kararı.

            Belediye Başkanları seçim sathı meylinde insanlara verdikleri sözü tutabilmek için ellerinden geleni yapmak istemeleri kadar doğal bir durum olamaz. Ancak mecliste bulunan diğer partilere mensup meclis üyeleri oy verirken çok dikkatli olmaları gerekmektedir. İktidarda bulunan partinin yaptığı doğrulara evet, yanlışlara hayır demeli ama bunu toluma ve partisine iyice anlatmalı. Geçtiğimiz günlerde İlkadım Belediyesi"nde yapılan olağanüstü toplantıda Belediyenin hizmet alımı olarak yaptığı çöp toplama işini kendi işçileri ile yapmak üzere araç satın alıp, ilgili şirketi devre dışı bırakarak otomatik olarak 150 civarında işçinin işine son verip, Belediyede boş yatmakta olan işçileri çöpe vererek onları çalıştırmayı veya çöpe gitmek istemeyen işçileri işten çıkartarak 200 kişinin üzerinde bir işçiyi işten çıkartıp, yerine seçimde söz verdiği insanları alabilmek için meclisten yetki istiyor. Meclis üyelerinden MHP"lilerin büyük bir çoğunluğu olaya sıcak bakmayıp, ret oyu verirken CHP"liler çekimser kalıyor. Ak Partili üyeler ise evet oyu vererek başkanın yapacağı icraatın önünü açıyorlar. Peki şu anda çöp şirketinde işçi olarak çalışan insanları kim işe aldı? Ak partili Erdoğan Tok, kimin oyları ile işten çıkmış olacaklar; yine Ak Partili İlkadım Belediyesi"nin meclis üyelerinin oyu ile. Peki, puanı kim alacak? Seçmenlerine vaat ettiğini yerine getirip, onların adamlarını işe alacak olan Necattin Demirtaş bu işten en karlı çıkacak isim olacak. Kimilerine göre durgun, kimilerine göre siyaseti bilmeyen Başkan bu icraatıyla 1-0 öne geçmiş oldu. Ancak henüz maç bitmedi devam ediyor ikinci golü ise nasıl attığı daha önemli.

            Gelelim daha önemli ve daha zekice yapılmış olan ikinci operasyona Eski Gazi Belediyesi"ne bağlı İmar şirketinin %98 hissesi Gazi Belediyesinin, %2 si ise Atakum Belediyesi"nindir. Bu şirket kurulur iken şirket ana sözleşmesine konulması gereken para az tutulunca, yapılan harcamalar yetmeyip, paraya ihtiyaç oldukça belediye sürekli olarak şirkete borç vermiş. Böylece şirket Belediye"ye borçlanmıştır. Öte yandan Atakum Belediyesi"de sürekli olarak para vermeksizin asfalt alınca, hem Atakum Belediyesi, hem de şirket Gazi Belediyesi"ne borçlanmış oluyor. Şirketler kanununa göre yönetilen Gazi İmar şirketi için sorun yok ama, gerek 5393 sayılı yasaya göre gerekse amme alacakları yasasına göre Belediye bu tür şirketlere borç para veremez. Ama şirket sermayesini artırarak para aktarımı yapabilir. Bunu çok iyi bilen ve müfettişlikten gelen Necattin Başkan olayı bir şekilde açığa çıkarıp, ilgili yöneticileri soruşturmaya tabi tutuyor. Ben bu olayı ta iki ay önceden biliyordum ama yazmak işime gelmedi. Gerek Süleyman Başkan"ın, gerekse Adem Bektaş Başkan"ın bürokratları konu ile ilgili bir çalışma yapıp, olayı çözme zahmetinde bulunmadıklarından şimdi ayıklayın pirincin taşını. Burada şahsa bir şey gitmemişse problem çıkacağını sanmam, ama işin mahkeme boyutu bu insanları hayli yorar.  Necattin Başkan bu işte de bir taşla iki kuş vurmuş,  önce olayı teftişe tabi tutturup, birilerinin canını yakmak için operasyon yapmış ve başarmış. Ardından Ak partili meclis üyelerinin oyu ile Gazi İmar şirketi"nin sermaye artışını yaparak bundan sonra yapacağı tüm harcamaları yasal hale getirmiş. Zamanı gelince bizim Köydeki Hacı İmamın Hacca giden adama yaptığını anlatınca Necattin Başkan"ın  yaptığı ile nasıl benzeştiğini göreceksiniz. Böylece Necattin Başkan 2-0 öne geçmiş oldu mu? Sıkı durun bir üçüncü golünü daha söyleyeyim, Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir"den, kapalı olan kredisini açma sözü almış ve bunu mecliste deklere etmiş. Tüm Belediyelere kapalı olan (kredi limitini aşmış olan) kredi sayın Bakanımızın vermiş olduğu sözü sayesinde açılmış olursa, bizim Necattin Başkan 3-0 öne geçmiş olacak hem de Ak Partili meclis üyelerinin oyu ile, işte  siyasi feraset buna denir. Peki Ak Partili teşkilatlar ne yaptı derseniz, izin verin de onu da yarınki yazıda yazayım.Hoşçakalınız...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR