Dursen Özalemdar

Dursen Özalemdar

ŞEYH HAMZA ve TARİHİ GERÇEKLER

TEFEKKÜR

Dursen Özalemdar

 

ŞEYH HAMZA ve TARİHİ GERÇEKLER  

 

Şehrimiz SAMSUN’da bilmece çok. Araştırmacı ve Yazarlarımız hep moda olan işlerin peşinde. Birilerine yaranmak. Tarihi geçmişi ile dogruları bulmaktır. Kendi değerlerimizi tanımaktır. Samsun için, yazılan yazılarda ,  

Şu başı SAİTBEY CAMİİ’nden kimse söz etmez. ŞEYH HAMZA MEDRESE’ sinden söz edilmez.  

 

Şehrimiz İlk Adım Belediyesinin şu andaki oldugu yerin Güney doğu kısmında Cumhuriyet öncesi ve sonrası ŞEYH HAMZA MEDRESESİ var.

 

Şimdi yerinde yeller esiyor. Vakıf bu işe ne der bilemeyiz. Ama, Samsun, İlk adım ilçesi, Pazar mahallesinde Büyük Şehir Belediyesi Güney kısmı ile, Belediyenin yanındaki Karakolla keşisen yolun ismi. Bütün silintilere rağmen. ŞEYH HAMZA SOKAĞI.

 

Samsun Tarihini yazanlarda böyle bir kayıt yok. Bu Şeyhin, Medresesi, Misafirhanesi ile tam teşkilatlı bir yapılanması varken, Tekke ve Zaviyelerin kapatılması ile, ilgililer o günkü baskı sebebiyle ellerini o yerden çekmişler, bu tip yerleri ele geçirmeye hevesli bazı kişiler eski binaları yıkarak, yerlerine kendi meskenleri oturtturmuşlar.

 

MEDRESE’nin son kalıntısıda, Belediye binasının yanındaki  mütehattide satılan altı işyeri, üstü mesken olan, Zemin katında, yakın zamana kadar, Kapısının üzerinde ŞEYH HAMZA MESCİDİ YAZAN Rampalı yerin altındaki Mescit’ ti.  Güney kısmında, bitişiginde yapılan yeni devasa binanın oldugu yerde 3 sene evveline kadar, olan evin olduğu yerdir. Ev yıkılırken ortaya çıkan, KESME TAŞTAN kemer ve DUVARLAR ŞEYH HAMZA MEDRESESİNİN  son kalıntıları idi.

 

ONLARDA YOK EDİLDİ . . .

Bu işler GARİP BİR EL TARAFINDAN sanki idare ediliyor.

 

Mescitten’de ismi silinerek.

İLK ADIM BELEDİYESİ

GELİRLER MESCİDİ diye isimlendirilmiş.

 

Belki birileri için, böyle bir isim daha uygun. Gelirler Mescidi. . .

Samsun’un Türkleşmesinden 70 yıl sonra, 1485 deki Tahrir Defterindeki 10 mahalleden,(bu günkü PAZAR MAHALLESİ)  birinin adı olan ŞEYH HAMZA  idi, O ise İSTANBUL’un  Fethinin  kahramanı AKSEMSETTİN’in babası idi.  

 

İsminin küçültülerek, bir mahalleden, Otopark rampasının altındaki bodruma indirilen, Mektep ve medresesi YOK EDİLEN, Sadece bir sokak’ ta ismi  kalan ŞEYH HAMZA , Mescid’i GELİR MESCİDİ diye tabelandır anlar, kime hizmet ettikleri sanıyorlar.  Vakfın, ve Müftülüğün en azından bu konularda hassasiyeti gerekmez mi .

 

Şehrimizi ŞEREFLENDİREN böyle bir yapıtın , Medresenin yok edilmesi. Yıllarca bu ad ile, İlk adım binası bodrum katından, Oto park rampası altındaki yere kaydırılması, bu arada ŞEYH HAMZA MESCİDİ isminin de kaldırılarak BELEDİYE GELİRLER MESCİDİ ne döndürülmesi, hangi karanlık elin işidir.

 

Tarihe şan veren şahsiyetlerden habersiz , bu konularda en ufak bir nasip dahi alamamışların icraatları içinde bu değişimin, büyük bir vebal ile yüklü olduğudur. İLGİLİ ve YETKİLİLERE DUYURULUR…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursen Özalemdar Arşivi
SON YAZILAR