SEMBOL KİM OLACAK?

Gezi parkında ki  eylemler, başlangıç noktasından saptığı ve bir hak arama operasyonuna dönüştüğü kabul görse de , olayın aslını görmek için yaşanılanları iyi analiz etmek gerekmektedir. Hak arama dendiğinde ülke insanlarının çoğunluğunu karşılayacak bir oluşumun olması gerekirken,  ülke genelinde % 1 bandını aşamayan  grupların eylemlerde ön planda olmasının yanı sıra, yıkıp dökme görüntüleri, olayın kullanıldığı gerçeğini gözler önüne sermiştir.

Moğol'lar Orta Asya'dan, Anadolu'ya kadar yaptıkları yürüyüşte , casusluk tarihine geçen faaliyetlerle başarılarını destekliyordular. Hareket sahalarının içinde bulunan kalelere önceden ajanlarını sokar, Casuslar,  tüccar kılığında girdikleri kalelerde, Moğol'ların büyük bir ordu ile bölgeye yaklaştıklarını, Ordunun gücünü ve direnmeyen kalelerdeki halkı ve askerleri bağışladığını yayardılar. Ordu kalenin kapısına dayandığında bazen savaşmadan kale teslim alınır ve halkı kılıçtan geçirilirdi. Günümüzde bu faaliyet sosyal medya tarafından yürütülmektedir.

Büyümek isteyen bir ülke üzerinde yaşamaktayız. Sadece cumhuriyeti dönemini ele alacak olursak sürekli baskılanmış,  iç sorunlarla uğraştırılmış toplumu görmekteyiz. Fakat ülke enerjisi gereği büyümenin uğraşında , konumu nedeniyle de avantaj ve dezavantajlara sahip iken, bunları kullanmak istediğinde bir takım oluşumlar ile önü kesilmeye çalışılmaktadır. Olaylara dar alanda bakıldığında  Moğol'ların izlediği yöntemi görürsünüz, fakat arkasındaki eli göremediğiniz için, hak arama adı altında yorumlamaya çalışırsınız tüm olayları.

Ağaç adı altında başlayan yaklaşımın, jop, gaz, orantısız güç, başbakanın sert uslubu diye şekilden şekile sokmaya çalışır, farkında olmadan emperyazlizme hizmet etmiş olursunuz. Olaylar ilk başladığına tansiyonu  yükseltmek adına yapılan propagandalar kısaca şunlardı.

Panzerle ezilen kız çocuğunun öldüğü haberi, internet erişiminin devlet tarafından kapatıldığı ,istifa eden polisler, emniyet müdürünün görevden alındığı, gerçek mermi kullanıldığı, polislerin ilaçlı  su ile göstericileri  bayılttığı, eylemlerin  48  saat daha sürmesi halinde Anayasa mahkemesinin hükümeti düşüreceği, kısaca başlangıcı sağlam bir dayanağa bağlanamayan eylemin, provoke edilmesi sonucunda  olay beklediği sonucu doğurmadığı gibi,oldukça yüksek bir tepkiye neden olmuştur

5 Haziran 1989 günü Çin'deki Tiananmen Meydanı'nda öğrencilerin başlattığı demokratikleşme hareketi sırasında çıkan olaylarda, tankların önünde duran gösterici ve sonradan takılan adıyla tank man,eylemin sembolü  olmuştu.

Tüm bu olaylardan sonra sizce gezi eylemlerin sembolü  kim  yada hangi olay  olmuştur. Polise küfreden vekil, iş makinesinin önüne kendini atan vekil, polise taş atan kadın, polise atmak üzre çantası taş dolu kırmızılı kadın, sapan kullanan yaşlı kadın, yakılan devlet araçlar, yakılan sivil araçlar,imha edilen banka şubeleri, sökülen kaldırım taşları, bira şişeleri,yakılan  barikatlar, girilen cami, kesintisiz yayın yapan cnn,  Atatürk  kültür merkezine ve Atatürk heykeline asılan pankartlar veya  Marks'ın,  Mao'nun posterleri, yan yana poz verilerek açılan terörist başı  ile Atatürk  resimleri. Gaz yiyen masum eylemci, gaza gelmiş masum eylemci. Tomanın  tazyikli su ile  takla attırdığı eylemci. Hiç biri  tank-man kadar etkili olmayacaktır. Çin'de insanların demokrasi  arayışı, burda demokrasinin yok edilişi var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR