Şefler Kanunu

 Şefler kanunu denen bir kanun vardır halk arasında. Bu kanun iki maddeden ibarettir: Madde-1) Şefler her zaman haklıdır. Madde-2) Şeflerin haksız olduğu zamanlarda 1. Madde geçerlidir. Burada şeften kastedilen patronlardır. İşverenlerdir.
 Birçok işverenimizi elbette tenzih ediyorum. Ancak ne yazık ki bazı işverenler için bu kanun hala geçerliğini korumaktadır.
 İşverenlerimiz hiçbir zaman kendi hatalarını kabul edemez. “Güçlü olanlar her zaman haklıdır” prensibini halkımız ince bir tiye alarak şefler kanununu icat etmişler.
 Bugün şefler kanunu prensiplerini bilen çalışanlar, bu prensiplere uygun olarak patronların her dediğini “doğru, haklısınız efendim, başüstüne efendim” lerle, kaba olacak ama yağcılık yapmaya devam etmektedirler.
 Yükselmek için her şeyi yapmak mubah değildir. İşimizi kaybetme korkusu, makam mevki kaybetme korkusu, insanların karakterlerini de almış götürmüş. Yağcılık yapmayı beceremeyen yahut karakterine uymadığı için “hadi oradan” diyenler ne yazık ki o işletmede istenmezler. Ancak eğitim seminerlerinde görüyoruz ki, çalışanların mevkisi ne olursa olsun tenkit ve önerilerine fırsat verilmelidir. Ancak bu şekilde kendi noksanlarımızı görebiliriz.
 Şu da bir gerçekçi en büyük kötülüğü en çok güvendiğinizden görebilirsiniz. İnsanların samimiyeti güvenirliği her zaman dengede tutulmalıdır. Hz.Ali"ye bir dostu gelmiş: “Efendim falan kişi size bir kötülük yapmak için plan yapıyor” dediğinde, Hz.Ali düşünmüş ve “Ben O"na bir iyilik yapmadım ki” demiş. İnsanlar en büyük iyilik yaptıkları kişilerden en büyük kötülüğü görmek üzere kendilerini hazırlamalıdırlar.
 Bu demek değildir ki insanlara hiç güvenmeyeceğiz. Elbette güveneceğiz, inanacağız, iş yapacağız. Ancak en güvendiğin birinin bile bir gün “ Herkes bir gün elime düşecek” zihniyetini taşıdığını aklımızdan çıkarmasak gerek. Tarih yaşanmış gerçeklerle doludur. Ancak yinede aynı hatalar tekrarlanır durur.
 Bunlar hayatın gerçekleri ne yazık ki. Ancak işimizde başarılı olmak için birkaç güzel projeler var. Sizlerle paylaşmak istiyorum: 
-“Önemli olan düşmek değil, neden düştüğünü bilmektir.” Prensibine göre geçmişten ders almalıyız. Bizi başarısız kılan sebepleri çok iyi etüd etmeliyiz. 
-“İki adım sonrasını görecek şekilde kendimizi hazırlamalıyız.” İnsanları gördüğümüz an niyetlerini anlamalıyız. Tabi çok geç olmadan!
-“İşinde uzmanlaşmalı ve mutlaka sonuç almalısın.” Mesleki bilgilerini çok gerekmedikçe başkalarıyla paylaşma.
-“Ne yapacaksan şimdi yapmalısın. Yarına bıraktığın karar senden çıkmıştır.”
-“Akıl akıldan üstündür” Unutma ki sen her şeyi bilemezsin. Rakiplerinin senin her anını kollayıp fırsat aradığını hiç aklından çıkarma.
-“Her zaman doğru yerde dur, doğru kişilerle beraber ol, doğru iş yap.”
Ne yazık ki yerim doldu. Bu konuya kısmet olursa sonraki yazımda devam etmek istiyorum.
Başarılı iş hayatı diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Yaşar Koca Arşivi
SON YAZILAR