Oyuncak insanlar

“Bir insanla göz göze gelebilmek için insan olmak gerekir.”
Ne garip bir toplumuz. Beraber yaşadığımız insanları hiç düşündünüz mü? Herkes belli bir grupta toplanır.
Bir kısım insanlar vardır;
Fikir üretirler, karınca gibi çalışırlar. Kimse ile işleri yoktur. Devamlı üretirler. Bu insanlar hallerinden memnundur. O toplumda o insanlardan memnundur. Ancak ne yazık ki bu insanların sayıları azdır. Biz bu insanları yazmayacağız şimdilik. Onlar problem değil iş üretirler.
Diğer bir grup insanlar ise, mazur görün asalak tabir edilen, başkalarının sırtından geçinen bedavacı insanlardır. Ne yazık ki bu insanlardan toplumumuzda epeyce vardır. Fayda gelmez bu insanlardan. Ancak yine de belirli yerlerde saygın yerleri vardır. Kendilerini çok güzel kamufle etmesini bilirler. Ne görüşten olduklarını kiminle beraber olduklarını bilemezsiniz. En tehlikeli insan tiplemeleridir bunlar. Zaten sizler bilirsiniz bunları. Ama nedense bildiğiniz halde bu insanlarla riyakâr dostluk kurmaktan da kaçınmayız. Çünkü zararlarından korunmak isteriz. Çok tehlikelidirler. Her yerde sözlerini geçirirler. Büyük adamlık rolü oynarlar. Ama bir gün mutlaka foyaları meydana çıkar.
Diğer bir başka gurup ise “Oyuncak İnsanlardır.” Bizim esas konumuz da bu insan tiplemeleridir. Kimdir bu oyuncak insanlar? Etrafınıza baktığınız zaman göreceksiniz: Bu insan tipleri başkalarının istediği her şeyi yaptırdığı, kendilerine ait hiçbir şeyleri olmayan, korkak ama bana dokunmasınlar her şeyi yaparım düşüncesinde olan kendilerini oyuncak gibi onun bunun elinde bulan çok basit insan tipleridir.
Bu insanlarla bir arada bulunmak kişinin kendisine değer kaybettirir. Atasözümüz ne güzel demiştir ki: “Nadan ile sohbet etmektense, ariflerle taş taşımak daha hayırlıdır.”  Bizler toplum içinde yerimizi çok iyi ayarlamamız gerekir. Çünkü bu insanlarla her zaman beraber olabiliriz. Onlarla sırlarımızı paylaşmamalıyız. Güvenmemeliyiz. Ailece görüşmemeliyiz. Kendimizi çok iyi korumalıyız. Onlara fırsat vermeliyiz.

 

Oyuncak insanlar kendi aralarında da ikiye ayrılırlar. Bunlardan bir gurup nefislerinin oyuncağı olmuş, nefislerine dur diyemeyen her türlü kötülüğü yapabilen insanlardır. Bu insanların kimler olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Diğerleri ise başka insanların oyuncağı olan insanlardır ki onlardan bahsetmiştim.
Dilerim hiçbir okuyucum bu tip insanlardan değildir.
Güzel bir hafta dilerim.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Yaşar Koca Arşivi
SON YAZILAR