Nereden Nereye

Spor yorumcusunun konuşma sırası geldiğinde, Ahmed'in background'una baktığımızda, mehmed'in backgroundu, hakemin,hacının,hocanın  backgroundu diyerek  bu kelimeyi  ön plana çıkarmaya çalıştığını farkediyorsunuz. O zaman anlıyoruzki, yeni bir kelime ,Türkçemize kazandırılmaya çalışılıyor. Türkçe karşılığı , özgeçmiş, geçmiş deneyimler… anlamına gelmektedir. Yorumcu  Ahmed'in geçmişinde de bu tür saldırgan  davranışlar olduğunu   görmekteyiz  dese, sorun kökünden halledilecek. Ama o lakabına uygun şeytanlık peşinde.

Sokakta yürürken  mağazalara bakıyorsun, ilginç  isimlerle süslenmiş tabelalar, işin reklam yönü sanırım bu noktada ortaya çıkmakta. Mesela  tabelada '' hacı abinin yeri'' yazısını saniyede okur, yorumunuzu   yaparsınız. Hacının mağazası veya dükkanı, dönüp incelemezsiniz. Doğal olarak bu tür tabela reklam yapamaz, ancak adres tarifinde mükemmel kullanılır. Hacı abinin yerinden sonra üçüncü dükkan gibi.

Peki tabelada şu  ismi görüyorsunuz; ''OXXO''  sosyeteye rezil olmama adına, yazıyı yüksek sesle okumuyorsunuz. Peki ne olduğunu anlamak için ne yapacaksınız ? hemen tabelanın altındaki mağazaya bakacaksınız, ne satıyor. Orada ne satıldığını gördüğünüzde  reklamın kralını yapmış olur mekan sahibi.

Outlet anlamı, markaların, ürünlerinin sezon sonunda indirimli olarak sergilenmesidir. Bizde büyük alışveriş mağazaların adıdır bu kelime, optımum outlet, a cıty outlet, buralarda adı geçen indirimli marka ürünleri bulamazsınız, aksine katkılı marka ürünleri  bulursunuz .

Diğer mekan isimleri, lovelet un mamulleri, pascha  hamam, paradise kahvehane, jaja masaj salonu, cınemamaxsımum,pizza, yanılmıyorsam öz Türkce tüm bu  mekanların adı. Sokakta yürürken bazen Türkçe isimli bir mağaza görmek  bize ilginç geliyor.

Yabancı müzik yayınında izlediğiniz, bir Amerikan video klibinin, ertesi gün bizde taklidini görürsünüz, söz yok,ses yok, çıplak et bol, görsellik ön planda. Adına  sanat deriz, sergileyene sanatçı. Sanatçı toplumu yönlendirir derler, toplumu yönlendiren taklitçilere gülersiniz. Oha oldum diyen birini gördüğünüzde şaşırmanıza gerek kalmaz.

Bu çok gelişmiş kelimelerle büyüyen bir aydınımızın, özür, entellektüelimizin sarfettiği,'' dağdaki çobanla benim oyum birmi?'' dikkat çekiçi analizindeki, derin mananın kaynağının, ne olduğunu düşünmeden  kendini alamaz insan. Bu  aydın kızımıza  cumhuriyet ne zaman kuruldu diye sorsanız,  o size  anlamsız binlerce başka  şeyden bahseder. Eğer ona anlatmaya kalkarsanız, senin oyunda, dağdaki çobanın oyuda kendi insiyatifinde değil. Parti, adayını seçer, sen parti adına tanımadığın adaya oy verirsin , sonra pişman olursun ama  demokrasininde  güzelliğini yaşamış olursun, dediğinde o muasır medeniyetler seviyesine tabelada  ve kullandığı marka  eşyalarla ulaştığı için,hala kendi oyunun çobanın  oyundan değerli olduğunu düşünecektir.

Yürekli bir belediye başkanı çıkıp,belediyesi sınırlarında '' tabelandaki yabancı ismi Türkçe ile  değiştireyim, masrafı karşılayayım'' türünden bir kampanya  başlatsa nasıl olur acaba. Sizce böylesi bir kampanya  tutarmı,yoksa  muhalif olmak adına engellenirmi. Tabeladaki isimler değiştiriliyor, acaba  İranı bombalamanın karşılığındamı?  Pascha yazısı paşa ile değiştirildi gericiler  bizi İrana benzetiyorlar  şeklindemi algılanır etkinlik.

 

Tam bağımsız  Türkiye diye bağırırken sokaklarda gördüğümüz tabelalardan sonra,sesimizi kısmamızda,  yarar olacağı kanaatindeyim. Hem bağırıp, hem işletmemiz yabancı tabelaya sahipse  çekim yapan kameraya direk bakmayalım.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR