Kim Rus ?

Haziran 2012 de Malatya'dan silahsız ve tanıtım işareti açık olarak havalanan keşif uçağı Suriye sınırında aynı ülkenin hava savunma sistemi  tarafından vurulmuş, birkaç hafta sonra uçak enkazı  Akdeniz'in 1260 m derinliğine bulunmuştu. Uçak içindeki pilotların naaşları 5 Temmuz'da çıkartılmıştı.

Uçağın düşmesi ile Birleşmiş Milletler ve Nato'nun acil toplanması sağlanmıştı. Birleşmiş Milletler sorunun diplomatik yollarla halledilmesini belirtmiş. Nato ve Abd. Suriyeyi kınayarak sıkı yaptırım kararı almıştı. Bu esnada Suriye'de iç savaş devam etmekteydi. Kınamayı çok umursadıklarını sanmıyorum.

 Vurulan uçağımız, Hatay'ın güneyi, Lazkiyenin de 8 mil açığına düşmüştü. Sonuçta iktidar sabrımızı test edilmemesini , muhalefet sorgulamalara, halkın bir bölümü savaş planları yapmaya , bir bölümünün de savaşa girilmemesi konusunda fikir ürettiğini dönemde asıl acı o iki pilotun evine düşmüştü.

2015 yılı iki Rus uçağı belgelerle kanıtlanan ikazlara rağmen sınır ihlali yaparak birinci olaydan sonra tüm ülkelerin bilgilendirildiği angajman kuralları gereği devriye görevi yapan uçaklarımız tarafından vurularak Türkmen dağı bölgesine düşmesiyle Rusya ile aramızda kriz patlak verdi.

Suriye'nin vurduğu uçak uluslararası sulara düşmüştü. Yayınlanan radar ve uçuş rotasını gösteren çizelge ve haritalarda ülkemizin ideaların da haklı olduğu belgelenmiştir. Rus uçağının ihlal ettiği Türk toprakları haritalar ve radar tespiti ile ortaya çıkartılıp, uçağın sınırımıza yakın Türkmen dağı bölgesine düşmesi bu konuda ki ideaları mızı doğrulamakta idi.

 Vurulan uçak ,büyük devletin uçağı idi. Bombaladıkları bölge de daeş terör örgütüne ait bir bölge değildi. Uçağın vurulması ile başlayan kriz sonunda Rusya'nın tehditleri artmıştı. Savaş tamtamları çaldırandan mı, Rusya'ya diklenen den mi, ülkesini haklı gören den haksız görene kadar kim varsa konuştu.

Bizim gazetecilerimiz " 12 saniye ihlal yapılmışsa bunda ne var" ,diyecek kadar pişkin " Paraşütle atlayan Rus pilotun savunmasız olarak havada vurulduğunu doğal olarak Rusya'nın gazı keseceğini" keseceğini bilecek kadar Rus yanlısı, Rus gazeteci  ise "  Yıllık 25 milyar dolar dan fazla gaz ve petrol sattığın Türkiye'ye karşı Şam'ın dış mahallelerine çıkamayan Esad'dı bir Putin birde zeka seviyesi vücut ısısının altında olan adam destekler" diyerek bizimkilere iyi bir mantık ve vatan sevgisi dersi vermiştir.

 

Ülkenin olay hakkında yayınladığı belgelerden Nato ve bir çok ülke bizi haklı görürken, ana muhalefet kaygılıyız diyerek durduğu yeri ,muhalif gazeteler mantıksız manşetlerle renklerini belli etmiştir.

Rusya,Ukrayna'da yaşadığı kriz nedeniyle Avrupa ile sorun yaşamaya başladığında çıkış noktası olarak Türkiyeyi görmüştü. İki ülke arasında ticari anlaşmalar artırılmış daha önceden sağlanan gaz anlaşması iyileştirilerek devam etmişti. Uçak krizinden sonra Rusya askeri bir harekata sıcak bakmadan ticaret konusunda tehditler savurmaya başlamıştı. Ülkemizdeki iktidar karşıtları Rusya'nın bu tehditlerine sarılmış ülke içerisinde bir iktidar kriz çıkartılır mı düşüncesiyle Rus tarafını haklı gösteren bir kampanya ya imza atmıştır.

 Rus uçağı vurulmuştur,devlet doğru olanı yapmıştır. Nasıl angajman kuralları açıklandıktan sonra, sınırımıza her düşen top veya havan mermisinden sonra, Suriye’deki hedeflere aynı şekilde ateş ile karşılık veriyorsak, sınırımızı ihlal eden her ne olursa olsun aynı şeyi yapmalıyız. Ki kararlılığımız ortaya çıkmalıdır.

Bu konuda tüm ülkenin aynı çizgide olması gerekirken aradan çıkan çatlak sesler kin'in vatan sevgisinden daha önde olduğunu göstermiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR