KİM BU KUKLACIBAŞI?

 

KİM BU KUKLACIBAŞI?

Benim üstadım der ki lafın tamamı deliye denir, kim bu üstad derseniz onu bizim 'Kuyucubaşına' soracaksınız o bilir. Kuyucubaşı demişken bu 'Kuyucubaşı'ifadesinin ne anlama geldiğini de yazmak istiyorum. Bazıları Kuyucubaşı ifadesinden insanların arkasından kuyu kazan anlamı çıkarabilir ancak bizim kuyucubaşımızın asla öyle bir özelliği yoktur. Bizim Kuyucubaşı size kafayı takmış ise önce size nasihat eder, şayet anlamaz iseniz bu kez Atasözleri, nükteler, halk deyimleri ile size bazı şeyleri anlatmaya çalışır, iyi niyetli iseniz anlattıklarından ders çıkarıp kendinizi düzeltirsiniz, yok art niyetli iseniz ve topluma zarar vereceğinizden endişe ederse alır sizi yanına götürür bir kuyunun başına orada size başlar anlatmaya, o anlattıkça siz geri, geri gitmeye başlarsınız, bir de bakmışsınız kuyunun dibine düşmüşsünüz o zaman kuyucubaşının size yapacak hiç bir şeyi kalmaz.

Geçenlerde Kuyucubaşı bize bir şey anlattı gülmekten öldük, Aslan Şekerci Hocanın dedesi varmış ismi Şüküroğun Emrullah Usta imiş, kendisi iri yarı bir adammış, çok uzaktan tanınırmış, eşi rahmetli olunca yeniden evlenmiş bir gün yayladan gelirken yeni eşi arkadaşları ile evin önünde otururken dağın tepesinde Emrullah Usta gözükmüş, eşi arkadaşlarına dert yanmaya başlayıp yeni eşi geldiğinde hizmetini nasıl yapacağından şikayetçi olmuş, zira hizmeti pek ağır imiş!... Köylü arkadaşları demiş ki bak bacım ineklerine bakarız, ot keseriz, odun taşırız her işinde sana yardımcı oluruz ama bu konuda sana yapabileceğimiz bir şey yok. Bu hikaye çok hoşuma gitti, siyaset yapan arkadaşlarıma bunu uyarlamak istiyorum. Ak Parti Genel Merkezi'nin destek verdiği Osman Çetinkaya dışındaki arkadaşlara her türlü yardımı yapabilirim, onların haberlerini yaparım, onlardan para istemem, onlarla yerim içerim ama adaylıklarında yapabilecek bir şey yok, desteğim Osman Çetinkaya'dan yana.

Bu kadar geyikten sonra gelelim mevzumuza. Malumunuz söze üstadımızdan başladık,üstadımızın kim olduğunu kuyucubaşından öğrenebilirsiniz dedik, gelelim asıl konuya. Dünkü Pazar Sohbeti konuğumuz Gazeteci- yazar, A.A.Eski Bölge Müdürü Harun Çelik idi. Söyleşisini okudum, gayet güzel bir söyleşi yapmış, arkadaşımız entellektüel olunca bizim gibi iskele sancak, bodoslama girmemiş, tiyatrodan, kukladan, figürandan ve kuklacıbaşından bahsederek bazı konulara parmak basmış. Oynanan tiyatro belli, konu belli, figüranlar belli ancak kuklacıbaşı kim merak ediyorum, belki sizler de merak ediyorsunuz değil mi?

Üstadım lafın tamamı deliye denir ifadesini işte bunun için kullanıyor kuklacıbaşının kim olduğunu hepimiz biliyoruz amma ve lakin söylemek işimize gelmiyor. Herkes bekliyor ki Delikçi Memed söylesin, iyi güzel de arkadaşlar sizin ağzınız, kulağınız yok mu ki her şeyi Delikçi Memed' den bekliyorsunuz biraz da siz konuşsanız ya, her işi Delikçi Memed'e bırakırsanız siz ne yapacaksınız ?. insan biraz insaflı olur Delikçi Memed efendi de nihayetinde bir insan onun da istiap haddi var o kadar işi nasıl halledecek.

Peki Kuklacıbaşı ile ilgili biraz ipucu vermeye ne dersiniz?. Herhalde bahsedilen , Kuklacıbaşı bürokrat veya kullandığı figüranlar değil olsa olsa siyasetçi olur, kukla oynatmak siyasetçilerin işidir, bir bürokratın kendi kafasından bu kadar işi yapma imkanı olmadığı ortada. Ona oyunu yazıp veren Kuklacıbaşı kim? Anladığım kadarı ile bu Kuklacıbaşı'nın maharetleri biraz fazla. Aslan Hocanın dedesi Şüküroğun Emrullah ustadan çok daha becerikli olmalı, zira Emrullah ustanın eşi ölmüş helalinden ikinci evliliğini yapmış ama bu kuklacıbaşındaki hatun sayısı saymakla bitecek gibi gözükmüyor. Şehrimizdeki hatunlardan, Başkentteki hatunlara, Başkentteki hatunlardan yurdtdışındaki hatunlara varıncaya dek padişahların haremleri gibi nerede ise 114 çeşit hatunu olduğu dilden dile dolaşıyormuş.

Padişahlar aldıkları hatunlara, hatun sultan, başsultan, hatun, cariye, odalık, peyke gibi isimler vererek meşru ölçülere uydurmuşlar ama gel gör ki bizim Kuklacıbaşı bu işi ağzına gözüne bulaştırıp, her gittiği yerde açık vermiş. Umarım Kuklacıbaşı yaptıklarından nadim olup tövbe eder de tiyatro perdesi kapanır aksi halde oynanacak tiyatroyu düşünmek bile istemiyorum.

Sözlerime son vermeden dünkü Ak parti Genişletilmiş İl Divanında konuşan Genel Merkez Koordinatörü Recep Yıldırım ve Ak Parti Samsun Milletvekili ve MKYK üyesi Cemal Yılmaz Demir'in il başkanlığı konusunda Genel Merkezin adayının Osman Çetinkaya olduğu yönündeki konuşmalarını sizlere hatırlatır, iyi haftalar dilerim. Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR