Kazanan tevazu ve sevgi,kaybeden kibir olmuştur

Kazanan tevazu ve sevgi,kaybeden kibir olmuştur

Dün ki yazımda, "üzerinde duracağım" dediğim konulardan birisi daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Mahalli İdareler Seçiminin Genel seçimlerden çok farklı olduğu ve seçmenin, oyunu partiden ziyade adaya verdiğidir.
Batı istikametinden başlayarak analiz yapmamız gerekirse işe, Yakakent ilçesinden başlamak gerekiyor. Seçmen yapısı itibariyle CHP"nin hâkim olduğu ilçede uzun dönem Başkanlık koltuğuna oturarak, İbrahim Batı"nın geçen dönem aday olmaması ile birlikte, AK Parti"nin rüzgârını arkasını alan Dr.Radi Şen, Başkanlık koltuğuna oturmuş olmasına rağmen, aradan geçen 5 yıllık sürede, güler yüzlü bir yapıya sahip olsa da seçmeni memnun edememiş, koltuğu CHP adayına kaptırmıştır.
Alaçam, Sol"un kalesi olmasına rağmen MHP adayının kazanmasının nedeni; vatandaşla olan diyaloğu ve insanların siyasi düşüncesine bakmaksızın hastasının, işsizinin, aşsızının, dertlisinin işi ile ilgilenmesi olmuştur. AK Parti adayı Şadi Uyar, bir dönem Belediye Başkanlığı yapmış olmasına rağmen seçimi kazanamamasının nedeni, daha önceki başkanlık döneminde süresini tamamlamadan istifa edip, milletvekili adayı olması, daha sonraki dönemlerde de ilçe ile hiç ilgilenmemesi ve insanlara yukarıdan aşağıya bakmasıdır.
Bafra"da, AK Parti çok iyi bir seçim yaparak eski Belediye Başkanını aday olarak göstermemiş, yerine eski ülkücü Zihni Şahin"i aday yapmış. Zihni Şahin, mütevazi kişiliği, gülen yüzü ve dürüstlüğü sayesinde ipi göğüslemiş, MHP adayı Hasan Aslan ise, seçimi az bir farkla kaybetmiştir. Zihni Şahin"in aday olmasını tasvip etmeyen Ak Parti İl teşkilatı Genel Merkez"e giderek mücadele etmesine rağmen, milletvekillerinin tavır koyması sonucu aday yapılabilmiş, Zihni Şahin"in seçimi alması, Genel Merkez"in Ahmet Yeni"ye, ciddi derecede  güveninin artmasına neden olmuştur.
Ondokuzmayıs ilçesi"nde Osman Topaloğlu, beklenmeyen bir sürpriz yapmış, 25 yıldır Başkanlık koltuğunda oturan, yıkılmaz kale olarak adlandırılan Yılmaz Erel"i yıkmış, yüzde 55 gibi bir oy oranı ile seçilmiştir. 2004 seçimlerini kazanamamasından milletvekili Suat Kılıç"ı sorumlu tutan bazı çevrelerin, bu seçimde de seçimi kaybetmesini beklediğinden büyük bir hayal kırıklığına uğradığı, Osman Topaloğlu"nun aldığı oy oranının bir anlamda Suat Kılıç"ın referandumu gibi kabul edildiğinden, bu seçim Osman Topaloğlu"ndan ziyade Suat Kılıç"ın sınavı olmuştur.
Atakum"a gelince, başından beri zorlu bir mücadelenin olacağı belli idi. Geçen seçimde SHP ve CHP"nin ayrı aday çıkarmaları sonucu bölünen sol oylar sayesinde Adem Bektaş aradan çıkar iken, bu seçimde MHP AK Parti"nin oylarını bölmüş ve aradan Metin Burma çıkmıştır, ancak burada yapılan en büyük hatalardan birisi Atakum"da oturmayan Yavuz Yılmaz gibi bazı isimlerin Y.Ziya Yılmaz tarafından listeye konması ve İl Genel Meclisine İbrahim Demircioğlu"nun İl Başkanlığı tarafından konulması yanında İlçe Başkanı Hüseyin Dereli"nin teşkilatçılık bilgisinin yetersizliğinden kaynaklanan SKM organizasyonu, sandık müşahitleri, seçim taktikleri gibi birçok konuda yapılan hatalar ve Metin Burma"nın Altınkum Belediye Başkanı Cemal Gülhan ve Çatalçam Belediye Başkanları"nı yanına alıp, listelerde ön sıraları vermesinin yanında Adem Bektaş"ın, Taflan Belediye Başkanı Adil Keleş"i listenin gerilerine koymasının da etkili olduğu, Büyükşehir Belediye Başkanı ve ekibinin, Adem Bektaş"ın aleyhinde çalıştığı rivayetler arasında olunca Metin Burma"nın seçimi kazanması mukadder olmuştur.
Buraya kadar ele aldığımız kazanan belediye başkanlarını incelediğimizde karşımıza çıkan tablodan insanımızın hizmetten çok sevgi"ye, saygı"ya, dürüstlüğe değer verdiğini, kibire, böbürlenmeye, insanları hakir görmeye pirim vermediğini rahatlıkla görebiliriz. Daha önceki yazılarımda da 2004 mahalli seçimlerinde kazanan Mustafa Yılmaz, Cemal Gülhan, Osman Çavuş ve Adil Keleş örneklerini vermiştim. Bu seçimde de dediklerimin teker, teker çıktığına şahit oluyorum, bazı şeyleri bilmek için çok zeki olmaya veya müneccim olmaya gerek yoktur. Önemli olan insan yaşadıklarından ders almasıdır.
Önümüzdeki yazılarda da kaldığımız yerden diğer ilçeleri teker, teker ele alacağız, daha sonra da son iki yıldan beri başlayan bazı olayların neticesini hep birlikte müşahede edeceğiz. Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR