Hicri yılbaşında Mekke'nin fethi

HİCRİ YILBAŞINDA MEKKE"NİN FETHİ

Bilinçsiz, yüzeysel Müslümanların bu akşamki bütün derdi: Laik insanların kutladığı miladi yılbaşı çirkin eğlencelerine katılsın mı? Yoksa “Mekke"nin Fethi” diye anlamsız bir kutlama mı uydursun veya o da bu gece sabaha kadar, laik Müslümanların lüks otellerde katıldıkları çirkin yılbaşı eğlencelerini kenarından mı seyretsin?

Filistin"de yaşanılan dünya dram karşısında şimdi Müslümanlar ne yapmalı? Allah cc hiçbir ilgisi olmadığı halde, laiklerin yılbaşı eğlencelerine karşı Mekke"nin Fethi gibi, günü gelince kutlanacak olan kutsal günü nasıl kutlarlar? Oysa Hz Peygamberimizin SAV Mekke"den Medine"ye hicret ettiği gün sayılan ve Müslümanların Hicri yılbaşı sayılan 1 Muharrem Gününü neden kutlamazlar?

Allah cc, “Haram Aylar” diye bir yıla yayılan ve 12 ayın dördünü içine alan kutlama günlerini bizlere ahsan buyurmuştur:

“İyi düşünün; Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı gündeki kader Kitabında;  Allah katında ayların sayısı, hep on iki ay olagelmiştir. İşte bunların dördü dokunulmazlık Haram Aylarıdır. İşte bu, çağdaş sivil toplum dini... Bu aylarda kendi canlarınızın hak-hukukunu çiğnemeyip ön koşulluluktan uzak hep birlik cihadla müşriklere sıcak savaş açınız. Tıpkı onlar hep birlik haçlı ordusuyla size sıcak savaş açtıkları gibi. Yine biliniz ki Allah, o takvayı yaşayanlarladır” Tevbe Sûresi: 36

Burada çok önemli mesajlar var; bu 1 Muharrem"de… “İyi düşünün”, kim düşünecek? Elbette Müslüman cemâatler, Müslüman sivil toplum örgüt önderleri… Dernek başkan ve yönetim kurulu üyeleri…  Allah cc onlara sesleniyor:; laik Hıristiyanların batıl kutsallıklarını kutladıkları ve laik Müslümanların da onlara katıldığı sırada, iki gün öncesinden beri neden Hicri yılbaşını kutlamıyorlar? Şî"î Müslüman kardeşlerimiz Kerbela olayında, Emevîlerin kendilerine zulümlerini seslendirirken Sünnî Müslümanlar da neden İsrail"in Filistin"de Hamas yanlısı bilinçli Müslümanlara zulmünü dillendirmesinler? Onlara reva gördükleri soykırımı kınamasınlar? Maddî manevî destekte bulunmasınlar, neden? İşte Allah cc bu âyet-i kerimede: “İyi düşünün!” derken bu sivil toplum örgütü dernek ve vakıfların yöneticilerine seslenmektedir.

Hiçbir Müslüman dernek ve vakıfları Haram Aylar"dan, 1 Muharrem gününden söz etmemektedirler. Allah cc o Müslüman dernek ve vakıf yöneticilerine yaptıkları bütün ekinlikleri “Haram Aylar”ı ihya kapsamında yapmalarını istemektedir.

“Dokunulmazlık Ayları”, barış arayışı ve İslamî cemaatler arasındaki kırgınlık ve ayrılıkların bağdaştırılması aylarıdır. Anlamsız aylar değildir. Biz o ayları çok anlamsız kılmaktayız.

Değerli dostlar,

Biz bütün toplu dualarımızı, toplu zikirlerimizi, toplu eylemlerimizi, toplu alkışlarımızı, toplu yardımlarımızı hep bu “Haram Aylar” kapsamında yapmamızı Allah cc bizden istemektedir. İşte bizim takvim hesaplarımıza göre evvelki günü Pazartesi, 1 Muharremdir ve Müslümanların Hicri yılbaşının ilk günüdür. Yılbaşı, bir sene daha hedonistçe yaşamak için kutlanmamalı. Yeni bir dönem, yeni bir değişim ve dönüşüm olduğu için kutlanmalı.

Allah cc, bu günü, tam bir ay içine yaymıştır. Biz yılbaşını bir gün değil, Âşûrâ adı altında ilk on gün, ardından da bir ay olarak kutlamamız için farz kılmıştır.

Ne biçimde kutlayacağız? Elbette önce gençliği birleştirici, ardından da gençliği yönlendiren cemâatleri birleştirici spor ve müzik etkinliklerini Cum"a tatil günleri, düzenli ve çeyrek lig maçları biçiminde yaygınlaştırarak o maçların yarı lig karşılaşmalarını Haram aylar kapsamında, 1 Muharremden itibaren bir ay boyunca yapacağız. Bu maçlar, Müslüman gençliği ve özellikle o gençliği yönlendirme görevini üstlenen cemâatleri düzgün hızaya getireceği için namaz gibi, oruç gibi ibadet sayılmaktadır.  Ama oyun düzenleyici komite, Müslüman ülkelerin kendi aralarından seçilecek ve Hz Peygamberimizin övdüğü ve hadis-i şeriflerde geçen spor oyunları olacaktır. O oyuların düzenlenmesi, namaz kadar farz hükmündedir. Ancak bu maçlar, Cum"a tatil günü, Haram Aylar ve Hacc üçlüsü kapsamında düzenlenecektir. Hiçbir millete veya zararlı cemiyetlerin spor çalışmalarına katılmayacağız ve onların kulüplerinin asla taraftarı olmayacağız. Bu söylediklerimizi 1 Muharrem hicri yılbaşının söz konusu olduğu bu günlerde, Haram Aylar kapsamında, bir ay boyunca spor ve Müslüman müzik süslemeleriyle kutlamalar kapsamında dillendiriyoruz.  

Yukarıdaki âyet-i kerimenin devamında Haram Aylarla ilgili şöyle denmektedir:

“Ay takvimini bilinçlice atlatmak, sadece ilâhî değerleri örtbas etmede hız kazanmaktır. O güç, bu yöntemle, küfre kayanları şöyle mefkûresizleştirir: Allah'ın dokunulmazlık aylarının etkisini çiğneyebilmek için onu bir yıl uygular; ertesi yıl atlatırlar. Böylelikle Allah'ın haram ettiklerini normalleştirirler. Amaç, kötü sosyal etkinlikleri, onlara hep şirinleştirilsin. Allah o örtbasçı toplumu kılavuz etmez” Teve Sûresi: 37

Ay takvimini bilinçlice atlatmak, 1 Muharrem kutlamaları dururken, Mekke"nin Fethi gibi zamansız bir kutlama yapmak, küfür düzenbazlarının iştahlarını arttırmaktır. Haram Aylara gereği gibi itibar etmemek, kâh kutlayıp kâh kutlamamak bu önemli dört ayın etkinliğini işlemez hale sokmaktır ki Allah cc böyle bilinçsiz Müslümanların iki yakasını bir etmez.

Son söz olara deriz ki 1 Muharrem etkinlikleri içinde, hicret olgusunu iyi işleyelim, evladımıza kavratalım ve sevdirelim. Âşûrâ çorbasını pişirdiğimizde, kâse kâse halka dağıtmak yerine, evimizde topladığımız yakın uzak komşularla hicri yılımızı iyi kutlamak için dinî törenler düzenleyelim ve toplantılarımıza gücümüz oranında bir iki de hoca efendi çağıralım; toplu dualar edelim ve Filistin toplu kıyımını kınayalım. Mümkün olduğunca bu bir ayı Müslümanların barışı için etkinliklerle geçirmeğe de gayret edelim. Salih Parlak

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Salih Parlak Arşivi
SON YAZILAR