Engelli Eğitimi Hakkı – 1

Devlet

5378 sayılı Özürlüler Kanunu´nun 15. Maddesinde “Hiçbir gerekçeyle özürlülerin eğitim alması engellenemez. Özürlü çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve özürlü olmayanlarla eşit eğitim imkanı sağlanır.” ibaresi yer almaktadır.
Özür türü ve derecesine göre özürlü çocuklar genel eğitim sisteminde normal sınıflarda veya özrün türü ve düzeyine göre ayrılmış olan özel eğitim sınıflarında eğitim alabilmektedirler. Bununla birlikte özürlü çocukların normal eğitim sınıflarında normal gelişim gösteren akranlarıyla, sosyal ve eğitimsel açıdan birlikteliklerinin sağlanabilmesi için eğitim politika ve uygulamalarında temel yaklaşım kaynaştırma eğitimi ile sağlanmaktadır. ( Özürlü tabiri kanun maddesinde bu ad ile  belirtildiği için kullanılmıştır)

Ben

Otizm tanısına sahip bir kız babasıyım, ana sınıfı eğitimi başladığında Rehberlik Araştırma Merkezin’den eğitim için rapor almam gerekiyordu. 2.5 yaşında eğitim alabilmesi için Ankara Üniversitesince ‘’Zihinsel engelli’’ ibaresi rapora dahil edilmiş, her yıl aldığım sağlık raporu , bir önceki raporun aynısı olduğundan, 6 yaşında başlayacak olduğu ana sınıfı eğitiminde ‘’Zihinsel Engelli’’ ibaresi sorun çıkarmıştı. Çocuğun zihinsel engelli olmadığını anlatmama karşın bunun raporla ispat edilmesi gerektiğinden iki ayı bulan yeni sağlık raporu başvurusu sonucunda, Tıp fakültesinden Otistik raporu alarak, eğitim raporu çıkarmak için RAM’a gittim.

Çok net isteğimi belirttim, ‘’Çocuğun iletişim sorunu var, çıkartacak olduğunuz raporda ‘’Kaynaştırma Eğitimi Alır’’ ibaresini yazarsanız, Ana sınıfında eğitim almasını sağlayacağım’’. Rapor bu yönde çıkmamış ve devlete ait iki okula yönlendirilmiş tim. Oraları bir kez olsun görmem istenmiş, Zihinsel engelliler okulu ‘’Bu çocuğun yeri burası değil ‘’demiş, Otistik eğitimi yapılan kurum ise, ‘’Burada ağır olan Otizm için eğitim verilmekte, çocuğunuzu geriletir siniz, yeri burası değil ‘’sözü üzerine RAM’a gittim,

‘’Rapora itiraz edeceksiniz yeniden rapor çıkartacağız ‘’dediler, yaklaşık 1 aylık süreç sonunda istenilen raporu çıkarmış, 1. Dönem sonuna yaklaşmasına karşın eğitim hakkımı almıştım. Devlet ne demişti, ‘’ Özürlülerin Eğitim Alma Hakkı Engellenemez’’  Engelleyen yok fakat başka kanunlar var, nedense bir biriyle çelişmekte bu kanun veya yönetmelikler.

Yıl bitti ikinci yıl başladı, çocuk yaş olarak 1. Sınıf öğrencisi, kayıt yaptırdık, engellenemez hakkımıza başka bir kanun maddesi engel olarak çıktı. ‘’Sizin raporunuz Ana sınıfı için geçerli’’ yenisini çıkarmak zorundasınız. Kimse anlatmadan ben neler olacağını biliyorum. RAM’a baş vuracağım,çıkacak raporda kaynaştırma eğitimi olmalıdır diyeceğim, rapor çıkacak, kaynaştırma eğitimi ibaresi yok,rapora itiraz edeceğim, yeni rapor çıkacak, aradan iki ay geçecek, ilk yarı bitecek ve ben ikinci eğitim dönemine başlayacağım.

Bunun için çok bilmeye gerek yok aynıları gelişti. Bir önce ki yılı bire bir  yaşadım. Son bölümde küçük bir değişiklik oldu. Rapora itiraz ettim, doğal olarak kurum bu itirazı değerlendirmek üzere beni kurula çağırdı, durumumu anlattım, heyet başkanı ‘’ 20 kişilik sınıflarda kaynaştırma verim vermeyecek, yakınımızda bir okul var, burada iki sınıf var,4 ‘er öğrencileri olması gerekiyor,orayla görüşün, boş yerleri varsa raporu buna göre düzenleyelim’’.

Oldukça ikna edici buldum konuşmayı ve adı söylenen okula gittim,yaşadıklarımı anlattım, ‘’Eğer yeriniz var ise buraya gelebilmesi yönünde rapor çıkartılacak ‘’ dedim Hafif otistik sınıfta bir kişilik yer olduğu söylendi. Raporum çıktığında kayıt için okula gideceğim, yeni raporun çıkması okulların tatile girmesine denk geldiği için 2. Dönem başında adı anılan okula gittim. Bizim eğitim hakkımız kesinlikle engellenmiyor, sadece bazı küçük sorunları aşmaya çalışırken birinci dönem bitmiş ikinci dönem başlamıştı. İkinci dönemin başlamasıyla sürpriz ile karşılaştık.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR