DEVLETE İSYAN

1071 Malazgirt savaşından sonra Oğuz boyları Anadolu'ya yerleştirilerek, Anadolu'nun Türkleştirilmesine önemli katkılar sağlanmıştır. Moğol istilası sonucunda Anadolu'ya Türkmen göçü arttığı dönemlerde, beylikler arasında sorunlar yaşanmaya başlamıştı. Anadolu beyliklerinin bir çatı altında toplanabilmesi için başlayan mücadele sonucunda, Karamanoğulları beyliği (1277 yılında Türkçeyi ilk resmi dil olarak ilan etmişti), II. Bayezit tarafından 1487 yılında bu beyliğe son verilmiştir. Fatih Sultan Mehmet 1461'de ,Çandaroğlu beyliğine son vermiş, II.Murat Aydınoğulları beyliğine, IV.Murat,Germiyanoğullarına, Orhan bey, Karasioğullarına son vermişti. Menteşoğulları, Saruhanlılar, Kadıburhanettin beyliği, Ramazanoğulları, İnançoğulları, Eşrefoğulları, Sahipataoğulları, Taceddinoğulları, Osmanlı tarafından yıkılmış ve kendi bünyesine katılmıştır.

Yavuz Sultan Selim babası,II.Bayezit ve kardeşleri ile taht mücadelesi vererek, tahta çıktığında Osmanlı devleti sıkıntılı bir dönem yaşamakta idi. Bu bunalımlı dönemin en büyük nedeni doğudaki Şii-Safevi devleti idi. Şah İsmail bölgedeki alevi toplulukları içinde, Osmanlıya başkaldırı konusunda çalışmalar yapmakta idi. Doğuya doğru genişlemenin önündeki tek  engelde  safevi devleti idi. Ortadan kaldırıldığında  Türkistan yolu açılacak ve Türk-İslam devleti bir çatı altında birleştirilecek. 1514 yılında Çaldıran savaşı ile Şah bozguna uğratılmış, bunun devamında Dulkadiroğlu beyliğine son verilerek Anadolu'daki Türk birliği sağlanmış oldu.

Osmanlı kanunnamesinde,"Ve her kimseye evlâdımdan saltanat müyesser ola, karındaşların nizâm-ı âlem içün katletmek münâsibdlr. Ekseri ulemâ dahi tecviz etmiştir. Anınla âmil olalar".Tarihçilerin büyük bir bölmünün hem fikir olduğu Osmanlı devletinin devamı için,bu sistem mutlak suretle etkin kullanılmalıdır.  Osman bey, amcasının oğlunu, I. Murat, oğlu Savcı bey ve kardeşi Halil İbrahim'i, Yıldırım Beyazıt kardeşi Yakup'u, I.Mehmet kardeşi Mustafa'yı , Fatih Sultan Mehmet, kardeşi Ahmet'i , Yavuz Sultan Selim, iki kardeşini. Kanuni Sultan Süleyman, iki oğlunu ve torununu, III. Murat,5 kardeşini katlettiği tarih kitaplarında yer almıştır.

Yavuz selim tahtı devraldığında 2.375.000 km2 olan Osmanlı topraklarını kısa bir sürede 2,5 kat büyütmüş, topraklar Avrupa'da 1.702.000 km2 , Asya'da 1.905.000 km2,Afrika'da 2.905.000 km2 olmak üzere toplam 6.557.000 km2'ye ulaşmıştır.  Anadolu'da birlik sağlanmış, halifelik  Osmanlı hanedanına geçmiş.  İpek ve Baharat Yolu'nu ele geçirilerek, doğu ticaret yollarını tamamen kontrolü altına alınmıştır.

Osmanlının doğuda Şah İsmail'in üzerine yürürken Şii olan Şahın o bölgedeki alevileri kullandığı bilinmektedir. Bağy (Devlete İsyan) Suçunun Tatbiki Sonucu Kardeşlerin Katledilmesi  meselesinin  şer'î dayanağıdır, devlete isyan suçudur. Devlete isyan suçu, bağy adı altında düzenlenmiş ve unsurları tahakkuk ettiği takdirde idam cezası İle cezalandırılmıştır. Bağy suçunun unsurları, devlete  karşı ayaklanmak, kuvvet kullanarak iktidarı ele geçirmeyi amaçlamak (muğalebe) ve açık bir isyan kasdı içinde bulunmaktır.  Devlete isyan ettikleri an, savaşla yola getirilirler ve cezaları idamdır. Yalnız bunlar Müslüman oldukları için, çoluk-çocukları esir edilmez ve malları ganimet sayılmaz. Bunlara verilen Ölüm cezası bir had cezasıdır ve hikmeti de devleti yani nizâm-ı âlemi korumaktır.

Kanunnamesinde bu maddesi belirlenmiş olan devletin, yaşama amacının ortaya çıkarılmasından sonra, kardeş katline onay veriyorsa, devlete isyan etmek üzere harekete geçen unsurların cezalandırılmasında taviz verilmesinin koca imparatorluğun altına dinamit koymaktan farksız olduğu görülmektedir. Bu imparatorluk başta bahsettiğimiz Anadolu'da bulunan beylikleri ortadan kaldırırken, şu kadar Türk öldürüldü diye kimse ayağa kalkmamıştır. Yavuz adının sorgulanmasının altında başka nedenler olabilir mi acaba?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR