M.Halistin Kukul

M.Halistin Kukul

"BÜYÜK CÂMİ DURAĞI" HAKKINDA

Samîmî istişâreler, insanları, dâimâ müspet netîcelere ulaştırır. Yeter ki, karşılıklı anlayışla, teklîf etmesini ve dinlemesini bilelim!..

"Büyük Câmi Durağı", içimde bir sıkıntı, omzumda âdetâ bir ukdeydi. Çünkü; başlangıçtan îtibâren, buraya verilen "opera" adını asla hazmedememiş, içime sindirememiş ve o durağa yakıştıramamıştım. Şöyle ki...

Samsun şehrine, gerçekten, büyük ve önemli bir hizmet olarak sunulan "raylı sistem/t(ı)ramvay" duraklarının birinin ismi, (opera) olarak konmuştu.

Ben; bunun, târihî, kültürel ve içtimâî yapımıza uygun olmadığını ve buraya en münâsip isimlerin başta "Büyük Câmi Durağı" olması gerektiğini, şâyet mümkün görülmüyorsa, "Atatürk Kültür Merkezi '' veya "Saathâne Durağı" isimlerinden birinin konmasının daha münâsip olacağını, ilk olarak 02 Kasım 2010 târihli Olay Gazetesi'nin onuncu sayfasındaki "Opera Durağı mı? Büyük Câmi Durağı mı?" başlıklı yazımla dile getirmiş; ve bilâhare de , Denge Gazetesi'nin 15 Mayıs 2015 târihli nüshasının onikinci sayfasında "Büyük Câmi Durağı" başlığı ile tekrar ele alarak mes'elenin önemine dikkat çekmeye çalışmıştım.

Bugün îtibâriyle, "Opera "nın yerine "Büyük Câmi "nin yazılması, Türk millî kültürü adına beni ziyâdesiyle sevindirmiştir. Yakışanı yapılmıştır!..

Bu uygulama, teklifimizin ardından altı yıl geçtikten sonra bile yapılmış olsa, tahakkuk etmesine vesîle olanlara, kalbî şükranlarımı sunuyorum.

İnanıyorum ki, özümüze döndükçe, millî kültür değerlerimize kıymet verdikçe, hem içte ve hem de dışta îtibârımız artacak, târihî varlıklarımızın estetik vaziyeti , dünya nezdinde göz kamaştırıcılığıyla câzibe kazanacaktır.

Bu vesîleyle; 15 Mayıs 2015 târihli Denge Gazetesi'nde yayınlanan yazımdan kısa bir bölüm naklederek , mes'elenin özünü hatırlatmak istiyorum:

"T(ı)ramvayla yolculuk yapan yerli-yabancı herkes duyacak: "Bir sonraki durak Büyük Câmi Durağı" diye...Bu söz, kulağa da, gönle de, dile de ne güzel geliyor değil mi?

Ve ayrıca; hüviyetimizi de ifade ederek, duyanlara, "nerede bulunduklarını da" târihî ve kültürel bir vesîkayla da bildirmiş olacaktır."

Şimdi, çok şükür, bu, gerçekleşti!..

"Next station Buyuk Camı" ifadesi yazıyorsa da... Olsun!..Yabancılar da bunu böyle bilecek ve tanıyacaklar!..

Büyük tabela: BÜYÜK CÂMİ..Siz, ona bakın!..

Bu bahtiyarlığı bana tattıranlara tekrar teşekkür ediyorum. "Büyük Câmi Durağı", Samsun'a hayırlı olsun!..

Bu vesîleyle; millî kıymetlerimize başka sahalarda da aynı hassasiyetle sâhip çıkılmasını arzû ve temenni ediyorum!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Halistin Kukul Arşivi
SON YAZILAR