Belediyeler Birliği için ayrılan kaynakla ...

Belediyeler Birliği için ayrılan kaynakla yurt dışı seyahati olur mu?

 

Belediyeler Birliği eskiden  yasal alt yapısı olmayan, belli başlı belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin bir araya gelerek, meslek kuruluşu gibi teşkilatlandırdıkları bir sosyal kuruluş iken, iki yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yasal hale getirilip, her belediyeden iller bankasından aldığı paydan bütçesi, nüfusu,büyüklüğü oranında  kesinti yapılarak, Belediyeler birliği bütçesine aktarılmak suretiyle bütçe yapması temin edilmiştir.
Daha önce dileyen belediye üye olup, dilediği kadar aidat vererek, bir anlamda dilenerek yapılan bütçe, çıkarılan yasa sayesinde hiç kimseye muhtaç olmadan kendi ayakları üzerinde duran bir kuruluş haline getirildi.
Peki bunu yapan yasa koyucuların gayesi ne idi? Belediyelerde görev yapan başkanından meclis üyesine, müdüründen hizmetlisine istifade edebileceği sosyal içerikli faaliyetlerin her ilde yapılması için fiziki mekanından, sosyal faaliyetine, sağlık faaliyetine imkan tanıyacak işlerde kullanmak üzere bir bütçe oluşturmaktı... Örneğin Erzurum'dan, Kars'tan, Diyarbakır'dan Samsun'a gelen bir belediye görevlisinin, şehrimizde kalacağı süre içerisinde yiyip, içip, otel ihtiyacını görebileceği bir mekan yapılsın veya böyle bir mekanla anlaşılıp, gelen misafirler ağırlanıp, ücretleri ödensin... Hastası, ustası olan insanlar dertlerine deva bulmak için gittikleri illerde kendilerine yardımcı olacak mekanlar bulabilmeleri için ayrılan bir kaynak yani... Bu kaynak tamamen belediyelere her ay devletten nüfus başına gelen paradan kesilip, belediyeler birliği bütçesine aktarılmaktadır. Samsun belediyeler birliği yasanın çıkması ile birlikte kurulmuş, teşkilatlanması da yapılmış, ilgili organ seçimleri de tamamlanarak faaliyete geçmiştir. Birlik başkanlığına Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş, iki yılda yaklaşık 300 bin Y.T.L. bütçesi oluşmuştur. Bugüne kadar birlik faaliyetleri ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamış, sadece yılda bir defa mecburi genel kurul, encümen seçimi yapılmış, bunun dışında hiçbir şey yapılmamıştır.
Bunu gören Atakum Belediye Başkanı Adem Bektaş geçen yıl birlikte biriken paranın ekonomik sıkıntılar çeken küçük belediyelere verilmesini teklif etmişti. Ancak bu teklif Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından  reddedilmişti. Bu toplantıda ben de vardım. Şimdi ise Büyükşehir belediye başkanı birlik bütçesinde biriken bu parayla birliğe üye belediye başkanlarını yurt dışı seyahate gönderdi... Giden arkadaşlara söylenecek bir şey yok... Baktılar ki parayı harcama yetkisi birlik başkanında, onun da parayı harcayıp bir iş yapmaya niyeti yok; adam   leyleği havada gördü, yurt dışına gitmekten başka bir şey bilmiyor, sadece yurt dışına gitmek üzere parayı harcıyor, yapılan teklifi kabul edip, yurt dışına gittiler... Osman Genç, Erdoğan Tok, Adem Bektaş hariç 33 Belediye başkanı gitti... Peki bu gidiş dönüşün Belediyeler Birliği Bütçesine maliyeti ne? 300 bin lira civarında, bu para normal şartlarda belediyelerin yapacağı yol, su, asfalt, kanalizasyon gibi hizmetlere gitmesi gerekirken, hükümet tarafından insana yatırım yapmak amacıyla Belediye mensuplarının sosyal giderleri için birliğe aktardığı paradır. Bankaların verdiği promosyon için mahkemeye gidip, 'bu para hakkımızdır' diyen sendikalar haklarını söke söke nasıl aldılarsa, belediye çalışanları, meclis üyeleri ve başkanlar da haklarını aradıklarında bu hakkı rahatlıkla alabilecekleri kanaatindeyim...
Ayrıca belediye başkanlarının yurt dışı seyahatlerinin de artık kontrol edilmesi gerektiği kanaatindeyim, örneğin sadece Büyükşehir belediye başkanı'nın bir yıl içerisindeki yurt dışı seyahatlerinin belediyeye maliyeti ne olduğu araştırılırsa korkunç maliyetin ne olduğu ortaya çıkacaktır.
Önümüzde güzel panayırlı günler var demiştim...Panayırımız ağır ağır başlıyor, haberiniz olsun.
İyi hafta sonları...               

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR