Reşit Öztürk

Reşit Öztürk

BAYRAM NAMAZI

                    

            Temel'in annesi ölmüş. Cenaze namazında bir kenarda duruyormuş. Soranlara, -Pen cenaze namazını kılmasını pilmeyrum, diyormuş. Bir müddet sonra kayınvalidesi ölmüş. Namazda Temel'i en ön sırada görenler, -Hani sen cenaze namazı bilmezdin? – Pu cenaze namazu teğil çi, paryam namazu.

                 ***

            Arkadaşıyla kahvede oturmakta olan Dursun, kahveci Temel'e seslenir. –Bize iki çay getir. Biri açık olsun. Temel sorar: -Hangisi açık olsun?

                 ***

            Temel askerde ağacın dibinde gölgelenirken, komutan görür ve yanına gider. – Asker, sen ne iş yaparsın? –İnşaat ustasıyım komutanım. –Sen işçini bu durumda yakalarsan ne yaparsın? –Kovarım komutanım.

                 ***

            Temel Fadime'ye boşanma davası açmış ve hâkim'e: -Sayun haçim bey, karim üç yildur evde ne bulursa üstüme fırlatiyu, ne olur bizi boşat. Hakim sormuş: -Peki evladım niye bunun için üç yıl bekledin? Temel: -Yeni isabet utturmeye başladu da!

                 ***

            Temel bir gün barda oturuyormuş. Dursun koşa koşa yanına gelmiş. –Temel, arabani çaliyorlar demiş. Temel koşa koşa gitmiş. Döndüğünde Dursun sormuş. –Ne oldi? Yakalayapildun mi? Temel: -Yakalayamadum ama plakasini aldim.

                 ***

            Biletine büyük ikramiye çıkan Temel'i, üç ay sonra bakkal, kasap ve borçlu olduğu diğer esnaf yolda çevirmiş. –Ula Temel, sana büyük ikramiye çıktığı halde, üç yıldır niye borcunu ödemiyorsun? Temel sırıtarak yanıtlamış: -Zencun oldi, değiştu demesunlar diye.

                 ***

            Temel'in eski bir BMC kamyonu vardır. Yolda giderken kırmızı ışık yanar ve frene basar. Kamyon durmaz, önünde giden son model BMW'ye çarpar. Temel hemen atlar, şoföre yalvarır. –Aman abi, affet, sen zencun adamsın, seni etkilemez ama ben ömür boyu çalışsam ödeyemem oni. Adam Temel'e acır ve affeder. Yollarına devam ederler.

            İleride yine kırmızı ışık yanar. Temel kamyonu yine durduramaz. BMW'yi hurdaya çevirir. Yine atlayıp yalvarmaya başlar. –Aman abi, penum çocuklarim var, affet. Zaten arapana çarpmışim, hasar biraz daha büyüdü sadece. Adam Temel'e yine acır ve –Tamam, gözüme görünme git, der. Yollarına devam ederler.

            Yine kırmızı ışık yanar. Temel BMW'ye yine vurur. Bu sefer kafasını camdan çıkarıp bağırır: -Penum abi penum, devam et.

                 ***

            Temel bir gün kaldırıma çıkmış, adamın birisine, karşı kaldırım nere? diye sormuş. Adam: -Karşı tarafta demiş. Temel: -Karşıdan da buraya gönderdiler yahu, pir şey anlamadum pu işten.

                ***

            Temel yeni ehliyet almış, yolda gidiyormuş. Dümdüz yolda giderken yolun ortasındaki bir direğe çarpmış, araçta sıkışıp kalmış. Herkes başına toplanmış, trafik polisi de gelmiş: -Beyefendi, nasılsınız, iyi misiniz? –İyiyim, iyiyim. –O zaman isminizi söyleyin de durumu karınıza haber verelim. –Gerek yok, karim ismimi pilur.

                ***

            Temel ve tayfası Dursun, küçük bir kayıkla balığa çıkarlar. Denizde epey yol aldıktan sonra büyük bir fırtına kopar. Temel yönünü kaybeder ve Dursun'a seslenir: -Çabuk pusulayi getur! Dursun cevap verir: -Pusulayi bulamayrum, ne getireyum? Temel sakince cevap verur: -Kelime-i şahadet getir.        

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Reşit Öztürk Arşivi
SON YAZILAR