BALANS AYARININ DEĞİŞİMİ

Seksenli  yıllarda Konukluk köyünde vekil öğretmenim,ilçeden  köye  dönüş  kamyon üzerinde  yapılıyor. O  akşam,köyün yabancısı  üç yaşlı kişide araca binmişti.  Alışık olmadıkları ortamda  yaptıkları, yolculuktan dolayı sıkıntı çektikleri belliydi. Araçtan inerken nereye gideceklerini sordum. Kim kabul ederse oraya dediklerinde,köyün bakkalı , misafirleri evine davet etti. Eşyalarımı bırakıp misafiri olmam içinde ısrarcı oldu.

Yemekten sonra  eve gelen komşularında katılımıyla cemaatle yatsı namazını kılındı. Namaz sonrası sohbet hazırlığı başladı. Misafirlerden   bir tanesi söze başladı;

-          Allahın emriyle sizleri İslamiyete davet ediyorum.

Bir an sessizlik oldu,sonra ev sahibi sakin başlayıp yüksek tonda bitirdi konuşmayı.

-          Bu güne kadar biz Hırıstiyanmıydık ? evimden defolun LAAAAN …..

Bu üç şahıs, seçim çalışması için köye gelmişlerdi.  Yeni bir evde onları ağırlamak üzere yukardaki mahalleye çıktık.Yolda, biraz önce yanlış giriş yapan  kişi öz eleştiri ( bu söz bir zamanlar modaydı,'' arkadaş öz eleştirini yap'')yapıyor. Peygamberimizde çok çile çekti,yılmayacağız.Öz eleştiriden ziyade öz savunmaydı bu. Gittiğimiz yerde  şunu tanıyormusunuz,bunu tanıyormusunuz türünden bir muhabbetle, hazırlanan yataklarda  uykuya dalındı.

Mert ırmağıyla ,Yılanlı derenin kesiştiği noktada bir köprü vardı. Stratejik özelliği ! olan bu köprünün  üzerinde beş,altı kişilik bir grup olurdu sürekli. Bunlar o dönemin ülkücü gençleriydi. Ramazan günü bir bölümü  ,sağlık sornu olduğu için, sigara içiyordu. Onlara doğru orta yaşlarda bir kişi yaklaşmakta, ne acıdır ki onun sağlık sornu konu  bile edilmemişti.

-          ….neden oruç tutmuyorsun LAN….

 İle başlıyan sorudan sonra  ''bir kamyon dayak yedi'' , deyiminin gerçekleşmesini izlemiştik.

Hemen derenin karşı tarafı, bunlarda solcu gençler. Sosyalizmi bize anlatmakta. Belliki ,yeni öğrendiği bu  devasa bilgileri aktararak, davaya hizmet  etmenin huzurunu yaşayacak konuşmacı.

-          Sosyalizm,sınıfsız toplum demektir.Yani herkes zengin,herkes tatıle çıkar, herkesin arabası vardır. Baban fabrikada çalışıyor iş veren kazanıyor, emekçinin  hakkını vermiyor kapitalistler.

-          Abi Rusya'da  polit büronun çocukları başka bir sınıfmış

-          Konuşma LAAN

Lan demokrasinin balans ayarı, acaba diyorum lan, mutasyona uğrayıpta  LAN=TANK  şekline dönmüş olabilirmi. Tanklarla demokrasiye bir dönem balans ayarı verilmeye çalışılıyordu.

Lan, sevgiyi anlatır. Hoş muhabbetin başlangıcıdır.

-          Naber LAN

Bazen şaşkınlığın ifadesidir.

-           Nasıl yani LAN

Bazense  kavgada  birbirimizi tanımak için,kelimelerin anlamsız kaldığı  anların kurtarıcısıdır.

-          Sen kimsin  LAN ?

-          Asıl sen kimsin LAN ?

Günümüzde  siyaset daha  kibar söylemlere yerini bıraktı. Şerefsiz , namert, çöldeki bedevi,kutup ayısı gibi daha geniş anlam  ve mana yüklü kelimeler LAN kelimesinin  yerini almıştır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR