ANZAKLAR VE VEFASIZLAR

Birinci Dünya Savaşı'nda, İngiliz'lere destek vermek amacıyla oluşturulan birliklere ANZAK (Anzac) adı verilmiştir. Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu anlamına gelen (Avustralia and New Zeland Army Corps) kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiş bir kısaltmadır. Geliboluda savaşa girişlerinin temel nedeni, İngiltere'ye destek olmaktı.

İngilizlerin kara propagandasına  kanıp barbar Türk'lerle savaşmak için dünyanın diğer ucundan Gelibolu'ya gelen veya zorla getirilen bu insanlar, savaşta Türk  askerini tanıdıktan sonra, sağ kalanlar düşüncesini değiştirerek geldikleri yere dönmüştürler.

Her yıl  mart ayında dünyanın öbür ucundan çıkıp, atalarına olan  vefa borçlarını ödemek için sabah gün açarken yapılan şafak ayinine katılırlar. O ayin esnasında  atalarımız neden burdaydı,bizi buraya getiren İngilizler  nerde  diye sorgulamaz,yenilgiyi  zafer havasında kutlarlar. Bu yaklaşımlarından dolayı vefakar bir toplum  oldukları değerlendirilebilir.

Peki vefasız olanlar kimler?

Dünyanın dört bir yanından, insanları buraya getirtip yüz binlerce insanın ölümüne sebeb olan İngilizler ortalıkta hiç görünmezler. Savaş onlar ve Fransız'larla yapılmışken,bu iki devlet  Çanakkale savaşlarının masum köylüleri  gibi görünürler.   Deniz ve  kara savaşlarında ki insan kayıpları İngilizlerin , toplamda 205 000 , Fransızların kaybı 47.000. Türklerde ise  252.300'ü civarıydı.

Anzaklar kilometrelerce uzaklıktan gelip atalarının savaştıkları alanı gezerken, İngiliz ve Fransızlar ortada görünmezler,yenilgiyi  kabullenememiş veya toplumunuzun, neden Çanakkale'deydiniz,neden bunca insanı orada  ölüme yolladınız diye hatırlamalarını istemiyorda olabilirsiniz,buna bizim burada kısaca eziklik denir. Kanına girdiğiniz bu insanlara  karşı vefa borcunuz yok ise,veya  yaptıklarınızdan utanıpta gelmiyorsanız,  oda sizin terbiyesizliğiniz. Yenilmez armada dediğiniz donanmanızın denizin dibindeki çelik yığınlarına harcanan emeğin karşılığı bir çelenk atabilecek kadar centilmenliği göstermeniz gerekmektedir.

Çekingelerinizi bir yana bırakıp gelin, çünkü biz Türk'lerin tarihinde iki yüzlülük  yada misafirini arkadan vuracak kadar onursuzluğa rastlayamazsınız. Savaş meydanlarında, kanını döken insanları zafer  sonrasında korumayı, misafire saygı olarak gören asil bir milletiz. O nedenle Atatürk'ün şehitlikte bulunan kitabesinde  sizin evlatlarınız bizim misafirimizdir,yazısı mevcuttur.

Biz düşmanlarımızla savaşmadan önce,zayıflamaları için halkını bir birine düşürecek kadar basitleşmedik. Böl,parçala yok et  gibi ayak oyunlarınıda oynamadık. Biz özgürlüğümüz için merminin şarapnelin önüne bedenimizi siper edecek kadar asil bir ruha sahibiz.

Senin birbirine düşman ettiğn o halklar,  Gelibolu'da şehitlikte yan  yana yatmaktadır. Eğer gelirsen Türk'ü,Arab'ı,Kürt'ü, Çerkez'i, Gürcü'yü ,Alevi'sini, Sunni'sini yan yana yatmış göreceksin. O zaman belki anlarsın bu topraklar üzerinde oynanan oyunların neden bozulduğunu.

 Siz , Çanakkalede , Anadolunun işgalinde,dökmüş olduğunuz  kan, eseriniz olan günümüze kadar sarkan bölgesel meselelere rağmen , ağzından salyalar akıtarak saldırdığınız imparatorluğa ve ondan sonra gelen  cumhuriyetine ,sözde kendi asilliğinizi ve soyluluğunuzu öğrettiniz.  Fakat vefayı  öğrenmedinizde öğretemediniz. Çünkü vefa insanların onurunda vardır. Çünkü asalet insanların ruhlarında vardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR