AK partide kongre yapılan illerde listeler teke düşürülüyor

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun almış olduğu karar gereği, kongre yapılacak illerin tamamında tek liste ile seçime gidilecek. Bu kararın alınmasında en önemli faktör, 29 Mart mahalli seçimlerinde alınan sonuçlar ve bu seçimde yaşanan bazı olumsuzluklar olmuştur.
Tarihin tekerrürden ibaret olduğunu düşünecek olur isek, siyasetin de tekerrürlerden ibaret olduğu kanaatine varmamız mümkün olur. Anavatan Partisi'ni kuran merhum Özal'ın yaşadıkları ile Ak Parti'yi kuran Tayyip Erdoğan'ın yaşadıkları arasında çok fark olduğunu söyleyemeyiz. Geçmişten ders alarak yoluna devam etmek isteyen Başbakan, yaşamı boyunca elde ettiği siyasi birikimlerini ortaya koyarak kurduğu partide başlayan iktidar ve menfaat mücadeleleri sonucu, erime eğilimine giren partiyi toparlamanın en önemli faktörlerinden birisi olarak, teşkilatlarda başlayan huzursuzluğun giderek artması ve küskünlerin gün geçtikçe çoğalıp, partiye zarar verecek hale gelmesini gören Başbakan, İl kongrelerine müdahale ederek küskünlükleri ve dargınlıkları ortadan kaldırma cihetine girmiştir. Bu yaklaşım fevkalade doğru bir yaklaşımdır. Partinin yeniden toparlanabilmesi için atılması gereken çok önemli bir adımdır ve Sayın Başbakan da bunu yapmaktan geriye kalmayarak bir kez daha teşkilatçılığını ispat etmiştir.
Anavatan Partisi ilk kurulduğunda Metin Müftüoğlu ile başlayan İl Başkanlığı süreci Şerafettin Albayrak'ın,  sekiz yıl gibi uzun bir süre İl Başkanlığı koltuğunda şu veya bu şekilde oturması ile parti içi istikrarın zedelenmeden devam etmesine neden olmuştur. Otoritenin ortadan kalktığı dönemlerde İl Başkanlığı koltuğuna oturan Merhum Salim Ayla, A. Ali Bulut ve Mehmet Çakar dönemleri, partinin erime sürecine girdiği dönemlere denk geldiğini hatırlayacak olur isek, ülkenin siyasi istikrarsızlığa girdiği dönemlere denk gelen Erkan İnce dönemi, Anavatan Partisi'nin bitiş sürecini başlatan süreç olmuştur.
Bu dönemlerin önemli siyasi olaylarından birisi de, Erkan İnce'yi İl Başkanlığı'ndan düşürüp, yerine Mehmet Atay'ı İl Başkanı yapabilmek için Y.Ziya Yılmaz'ın verdiği büyük mücadele idi. O gün ki şartlarda Anavatan Partisi hükümetin ortağı, Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı, Mehmet Çakar ise Anap Genel Başkan Yardımcısı idi. Büyükşehir Belediye Başkanı'nın, her şeyini ortaya koymak sureti ile destek verdiği Mehmet Atay seçimi kaybetmiş, karşısındaki Erkan İnce sadece Mehmet Çakar'ın desteği ile İl Başkanlığı koltuğunda oturmaya devam etmiştir.
Siyasi arenadaki boşluğu ve ekonomideki sıkıntılı dönemi değerlendirmesini bilen R.Tayyip Erdoğan, Fazilet Partisi'nin kapanması ile birlikte AK Parti'yi kurma sürecine girmiştir. AK Parti'nin ilk kuruluşunda görev alan insanların büyük bir bölümü, beklentisi olmayan hasbi insanlardı. Daha sonraki dönemlerde görev alan insanlar ise iktidar nimetinden istifade etmek isteyen insanlardan oluşunca, işin seyri ağır ağır değişmeye başladı.
Nerede ise her ilde seçilmişlerle teşkilatlar arasında, hatta seçilmişler kendi aralarında kavga etmeye başlayınca küskünlükler, aleyhte çalışmalar, ihanetler de beraberinde gelmeye başladı. Listelere girebilmek için, her türlü entrikayı yapmayı mubah sayma zihniyeti hakim olunca, listelere girip seçildikten sonra, tekrar seçilmenin yolunu arayan seçilmişlerin karşısında teşkilatları bulunca işin içerisinden çıkılamaz hale gelindi.
Daha önceleri her il kendi içerisinde problemini çözsün mantığı ile hareket eden Başbakan illerin kendi problemlerini çözmek yerine, birbirini yeme politikası ürettiklerini görünce duruma müdahale edip, “Her ilde tek liste olacak” talimatını vermek zorunda kaldı. Geçen hafta kongresi olan Bursa ilinde üç aday yarışmaya girecekken, Başbakan'ın talimatı ile üçü de devre dışı bırakılarak bir başka isim üzerinden tek liste ile kongre yapıldı. Dün kongresi yapılan Artvin, Düzce ili aynı şekilde tek liste idi. Amasya'da çift liste ile gidilecek olan seçim, Genel Merkez'in Akif Gülle'yi görevlendirip, tek listeye düşürülmesi yönündeki talimatı neticesi, tek listeye düşürülmüştür.
Temmuz ayı'nın ilk haftasına denk gelen ilimiz kongresinin, 4 Temmuz günü yine tek liste olarak olacağı kesin. Ancak hangi isim üzerinde mutabık kalınacağı henüz belli değil. Olmayacakları biliyorum ancak, olacakla ilgili henüz net bir bilgim yok. Olunca sizlerle paylaşmak ümidiyle, mutlu pazarlar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR