2015 G-20 ANTALYA ZİRVESİ

2015 G-20 ANTALYA ZİRVESİ

Antalya zirvesi, dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G-20 üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantılarının onuncusu. Zirve, 1 Aralık 2014'te dönem başkanlığını üstlenen Türkiye'nin ev sahipliğindeyapıldı. 2015 G-20 zirvesinin gündemine Suriye İç Savaşı, Avrupa mülteci krizi, IŞİD ile mücadele konuları vardı.13 Kasım 2015'te 2015 Paris saldırıları sonrası François Hollande G-20 için yapacağı ziyareti katılmadı.

G 20 zirvesi, 20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşuyor. Bu zirve, İngilizce Group of 20 (20 Grubu)kavramının kısaltması olan G20 adıyla biliniyor. G20 ülkelerini Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor.

G20’ye üye 19 ülkenin hepsinin milli geliri dünyada ilk 31’de yer alıyor. Tayvan, İsviçre, Norveç, İran ve Venezüella, ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük olmalarına rağmen G20’de bulunmuyor. Birçok Avrupa Birliği ülkesi de, G20’de bağımsız olarak değil sadece AB Komisyonu olarak temsil ediliyor.G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluştururken, dünya ticaretinin yüzde 80’ini gerçekleştiriyor. G20 ülkelerinin nüfusu ise dünya nüfusunun üçte ikisine denk geliyor.

Gündeminde, ekonomi, siyaset, diplomasi ve mülteci sorunları gibi konular olan G20 zirvesinin sonuçları zaman içerisinde ortaya çıkacak. Zirvenin en canlı konusunun “Terör” olduğunu düşünüyoruz. Paris’te yaşanan terör olayının hemen arkasına denk gelen G20 zirvesi, doğal olarak dikkatleri de üzerine çekmiş oldu.İki günde 20 ülkenin kendi görüşlerini ve sorunlarını anlatma şansı ne kadar olur bilemeyiz. Tercüme işlemlerinin ilave edilmesiyle zamanın ortalama bir güne düşeceğini de dikkate alırsak, liderlerin birebir görüşmelerinin dışında ancak aile fotoğrafının bir mesaj verebileceği kanaatindeyiz. Bu zirveden bir barış kararının çıkabileceğini düşünmüyoruz. Dilek ve temennilerin ifade edildiği, güçlerin gösterildiği ve sıkıntısı olan ülkelerin nabzının alındığı bir toplantı olmuştur.

Dünya egemen ülkelerinin yıllara dönük plan ve programlarının olduğunu az çok herkes bilmektedir. Üstelik bu gibi ülkelerin temel hedefi kendi halklarının mutlu yaşamasını sağlamaktır. Bunu temin etmek için diğerlerinin kanının dökülmesi sorun değildir. Zirveye katılan ülkeler belli bir hedef için bir araya gelmiş olsalar bile geleceğe dönük planları ve gelişmişlik düzeyleri aynı değildir. Dünya egemenlerinin hedefleriyle gelişmişlik düzeyi daha düşük olan ülkelerin hesapları örtüşmemektedir. Ya, egemen ülkeler hedeflerini değiştirecekler, ya da diğerleri onlara alkış hesaplarına tutmaya devam edecek. Her ikisi de olmayacağına göre zirve, G20 ülkelerinin zihinsel egzersiz toplantısı olarak hizmet görmüş olacak. Dünya dengeleri bakımından, bu bile önemli bir kazanımdır.

G20 zirvesinden, doğu ve batı arasında dengenin kurulması için denklem kurucu olduğunu gösteren ve ev sahipliğini en güzel bir şekilde yapan Türkiye, en prestijli ve kazançlı çıkan ülke olacaktır. Zaman içinde bunu hep birlikte göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR