13

İskandinav mitlerinde  geçen bir öyküye göre, düzenbaz tanrı Loki diğer 12 tanrının katıldığı bir şölene 13. olarak giderek eğlenceyi bozmuştur. Bu olay İskandinav halklarının en gözde tanrısı Balder'in  ölümüyle sonuçlanan kavgaya yol açmıştır.

Yunan mitolojisinde  tanrıların evi olimpus dağında 12 tanrı oturur. Yunan mitolojisine en son katılan tanrı Dionysus için Hestia isimli tanrıça Olimpos'tan ayrılarak insanlar arasında yaşamaya başlar. Böylece, Olimpos'taki tanrı sayısı kötü kabul edilen 13'e ulaşmaz.

Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesinden önceki son yemeğinde toplam 13 kişi bulunuyordu; İsa ve 12 Havari. Sonraları 13 sayısını çağrıştıran bu sayının geçtiği herşey lanetli, kötü, korkunç olarak nitelendirilmeye başlandı.

 İbraniler'e göre 13 sayısının uğursuz olmasının nedeni İbrani alfabesinin 13'üncü harfinin "mavet" (ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan "m" olmasıydı.

Hammurabi kanunları listesinde ise 13 sayısı atlanmıştı

Bir başka teoriye göre İstanbul'un Osmanlı tarafından fethedildiği 1453 yılının rakamlarının toplamı 13'tür.

Türk milletinin görüşü nedir ? Avrupalı diyorsa doğrudur mutlaka bir bildikleri  vardır.Bizim içinde 13 rakamı uğursuzdur.

Konunun  diğer boyutuna baktığımızda ise başka bir olayla karşılaşmaktayız.

1776 yılında  Amerikanın kongresinde ülke adına  mühür dizaynı için bir komiteye görev verir. İlk mühürde Musa'nın denizi geçişi ve firavunun boğuluşu tasvir edilir. İkincisinde mühürün ön tarafında çölde gündüzleri bir bulut, geceleri ateşten bir sütun ile İsrailoğullarına yol gösterilmesi tasvir edilir. 1782 yılında üçüncü komiteye bu görev verilir ve şimdiki mühür oluşturulur. Oluşturulan mühür şimdiki 1 doların üzerindeki mühürdür.

1 doların bir yüzünde iki daire ve dairelerin içinde iki ayrı şekil vardır.  Bunlar Amerika Birleşik Devletlerinin mühürüdür. Dairenin birinde bir kartal, bir pençesinde ok, diğerinde zeytin dalı ve tepesinde yıldızlardan oluşan bir şekil, Diğer dairede ise tepe kısmına yerleştirilmiş bir göz ve onu tamamlayan bir üçgenle oluşturulmuş piramit yer almaktadır.Piramidin hemen üzerinde ''Annuıt Coeptis''yazıyor, anlamı ''Bilinmişin Tamamlanması'' bu kelimedeki toplam harf sayısıda 13 adettir.

Bir daire içinde bulunan kartalın pençelerindeki zeytin dalındaki yaprak sayısı 13'tür. Diğer pençedeki ok sayısıda 13'tür.Kartalın başının üzerinde 13 adet yıldız ki bunlar ters iki üçgenden oluşan  Davut yıldızı İsrail bayrağının ortasında mevcuttur.Kartalın üzerindeki bayrakta 13 adet çizgi kartalın ağzında ise Latince '' E Pluribus Unum '' anlamı ise  ''Bir çoklarının arasında bir tane'' yazılıdır. Bu yazı ile Eski Ahit'in Yahudilere verdiği '' Seçilmiş Halk'' ifadesi çağrıştırmaktadır. Diğer daire içindeki piramit 13 katlıdır.

Hz.İsa'nın ayın 13'üne rastlayan Cuma günü çarmıha gerilmesi olayı Yahudiler tarafından yapılmış, havarilerinden 13'üncüsünün Hz İsa'ya ihanet etmesi nedeniyle Hırıstiyan toplumu 13 rakamına nefretle bakarken, Hıristiyan bir ülkenin bunca Yahudi işaretini parasının üzerinde taşıması demokrasi ile açıklanabilir mi?

Hıristiyanlık ile Yahudiliğin Hz İsa'nın çarmıha gerilmesi konusundaki ayrışmalarına rağmen sorunsuz olduklarını göstermelerinin altında yatan gerçek Ülkenin yönetiminde söz sahibi olan 13 Yahudi ailesi ve masonluğun etkisi gösterilebilir mi? Bu iki din orada kaynaştırılırken Müslüman ülkelerde ki mezhepsel ayrılıkların nedeni sizce ne olabilir?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR