YAŞAM HEYBEMDEN AFORİZMALAR

YAŞAM HEYBEMDEN AFORİZMALAR

                     Bu gün sizlerle ; yıllardır yaşam heybemde birikerek gelen tecrübelerime dayalı muhtelif konularla ilgili aforizmalarımı paylaşmak istedim. Şöyle ki :


----Hayatınız üzerinde hiç kimsenin tasallut,tasarruf ve simbiyoz yaşamına izin vermeyiniz. Etik ve ahlaki kurallar içinde özgürce yaşayınız .

----Savurgansanız ve parayı koyduğunuz yerin delik ve yırtığı varsa; boşuna zahmet etmeyin..Biriktiremezsiniz !!! Ve o zaman birilerine mahkum ve boynu bükük yaşarsınız !!!

----Fiziksel güzellikler gelip geçicidir. Onun için yola onunla çıkmayın.. Karekter ise kalıcıdır..Karekterinizi besleyeniz ve yatırımınızı ona yapınız !!!

----Kendinizi allayıp,pullayıp balon gibi şişirirken; her şeyin bir toplu iğnenin ucuna bağlı olduğunu unutmayınız !!! Neyseniz öyle olunuz !!!

----Haksızlığa,adaletsizliğe uğrayabilirsiniz. Ama siz asla haksızlık yapmayın ve her şeyde adil olunuz .

----Hayatınızın kontrol,sevk ve idaresine bir şoför atamışsanız; yaslanın arkanıza,yumun gözlerinizi .. “Ya nasip diyerek !”..

---Etrafınıza dikkatlice bakınız. Şayet birisi toplumca hiç sevilmiyor ise veya çok seviliyorsa oturun düşünün sebebini..Birilerinde eksiklik veya fazlalık tesbitiniz size yol gösterecektir

----Haksız ve yersiz eleştirilerle ; bir bilen edası ile hayasızca alaysı davranmak ukalalığın tarifidir.

----Çevrenizi genişletmenin, yeni dost ve arkadaş edinmenin yolu öncelikle ve samimi olarak kendinizin iyi biri olmasına çaba sarf etmenizdir .

----Tahakkuk etmiş ve bilinen gerçekleri ; ahkam kesmek adına başka mecraalara değiştirerek aktarmak veya abartılaştırmak sizin şahsiyetinizi gölgeleyecektir .
-
---Aradığınız her neyse bir gün bulma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Ancak namus denilen şey bir kere kaybedilirse artık asla bulamazsınız .


----Memnun,mutlu ve gönlü olsun diye , sipariş üzerine ve kerhen bir şey yapmaktansa; yüreğinin ve aklının isteklerine göre resen hareket etmek daha büyük erdemliktir .

---Kin ve nefret tohumlarını şuur altınızda ekip yeşertmek yerine saygı ve sevginizi etrafınıza,hayatınıza ekiniz !

----Her şeyimsin dediği insanı merak etmeyen; ilgilenmeyen kişi ne kadar büyük sahtekârdır .

----Haksızlığa maruz kaldığınızda ; karşınızdakini malum becerme yöntemi ile değil , söyleyeceğiniz keskin,net,veciz cümleler sarf ederek becermek en iyi yöntemdir. Oturttuğunuz sözler içinde yıllarca kalacaktır çünkü.

----Çiğ bir yumurtayı paylaşamazsınız; dökülür gider...Ama katı hale getirmeyi düşünürseniz dilediğiniz gibi paylaşabilirsiniz !!

----Torunlarınızdan saygı, sevgi görmek istiyorsanız; anne ve babanıza sizde öyle davranın. Torunların intikamcı olduğunu unutmayınız..." Etme, bulma dünyası" işte

----Dokunmadan, yaklaşmadan; uzaktan uzağa sevebiliyorsanız; o bunu hissedecektir .

----Sizin kendileri için neler yaptığınızı eş ve çocuklarınız bilir veya bilmezler. Ama siz onlar için neler yapmadığınızı veya yapamadığınızı irdelemelisiniz.

----Her geçen gün maddiyat tutku ve alışkanlığı; manevi değerleri oyup tüketmekte ve ilişkilerde hükümran olmaktadır .

---Manevi değerleri bile yok eden şeytan ve iblistir para !!!

----Şu para denilen şey var ya ; kendinden çok daha değerli olarak bilinen şeyleri bile satın alır, önünde diz çöktürür .

----En geçerli anahtar paradır.. Çelik kapı,üç beş kilit vız gelir ona !!!
-
---" Yumuşak atın tekmesi serttir.. " - " Can yanınca tay anasını geçer !!" - " Yakma canımı,yakarım canını !!".... Bundan ne olur deyip küçümserseniz yersiniz tekmeyi ... Haksız yere evladınız bile olsa can yakmayın; nasıl canınız yandığında can yakarsanız ;onun da canınızı yakacağını unutmayınız .

----Varsın herkes kendi dünyasında dilediği gibi yaşasın.. Onlar zaten baştan senaryosu belli rollerini oynuyorlar !!! Değiştiremezsiniz ki !!!

----Eşim film izlerken duygulanınca 2 yaşındaki torunum " Rol yapıyorlar Babaanne " demez mi ? Öyleyse ders çıkaralım; kim ne rol yaparsa yapsın oturup aldırış etmeden seyredip keyiflenelim !! Etrafımızda o kadar rol yapanlar var ki !!

----Paran var mı ?? O halde sen çok kudretli,itibarlı, sözü dinlenilen emin birisindir .Aman sakın ha bitmesin paran ; o takdirde sen otomatikman bitmişsindir !!!
-
---" Bu gün seni sokan yılan , yarın başkasını da sokar !!! ".. Öyle ise birlik olup başını ezseniz .

----"Altının kıymetini sarraf ; insan kıymetini insan bilir !!".. Sarrafın dükkanı var da ; diğerlerinin adresini bilen var mı ?


----Hatıralarınız ; ömrünüz hitam bulana dek sizin gölgenizdir .

----Seven yürekler; karşılıklı olarak birbirlerinden gelecek her şeye hazırdır .

----Her faninin hata,kabahat ve kusur,suç işlemesi mukadderdir. Mühim olan sevenlerinin onu yalnız bırakmamalarıdır .

----Her ahval ve şartta ; bir ömrü biriyle paylaşmak,yaşamak Allah'ın bahşettiği en büyük armağandır .

----Her başlanan,başlayan ne ise netice itibariyle bitecektir !!! Bu değişmez kuralın bilincinde olmak; hatalarımızı azaltacaktır.

----Banko görüp tek geçilenler menfaatleri için şike yaptıklarında; Veli Efendi 'de yıkılan onca umutlardan ne farkı kalır ki .

----Günün şartlarına göre el pençe divan durup el etek öpenler ; harman sonrası çıkınları ile kaçıp silolarını doldurunca hak getire . Bir gün stoklar tükendiğinde ise öpecek el yerine yalayacak kıça mahkum olurlar .

----Sevdalarınızı sakın kimselere ödünç vermeyin !!! Ne pahasına olursa olsun havlu atmayın hayat ringine !!!
-
---Sırtınız teneşire gelip tuş olana kadar; açık skor farkıyla bu hayatı yaşamanın yolu olumsuzlukları delikanlıca nakavt etmekten geçer !!!

----Üzüntü ve problemler üzerinde fazlaca durmak; sorunları daha da arttırmaktan başka bir şeye yaramaz .
-
---Bir varmış , bir yokmuş la başlar ya masallar; dönün bakın geriye var olanlar şimdiler de yoklar !!! İşte bizler !!!! İşte hayat !!!

----Zaman su gibi akar gider.Aman zaman geçirelim diye boş işlerle uğraşıp vakit geçirir,zamanı harcarız ya !! Düşünüldüğün de harcanan zaman değil, kendimizdir.

----ZAMAN nasıl ise geçmektedir..Önemli olan kendi zaman çiftliğimizde verimli işler yapabilmektir.

----Asla acı ile sıkıntı;eziyet ve kötülüklerle berabere kalınmaz !! Ya yenilicek ya da yeneceksin .

----İnsanların görüntüsüne göre ahkam keserseniz; peşin hükümlü olmanın cezasını çekersiniz .

----- Sen nefsini yenebiliyorsan ; cihan pehlivanısındır !!!*

---- " Kurban Olurum !!!!"..... Yaşamınızın her anını birisine veya birilerine adamak, " sana kurban olurum !!" diyebilmek ne muhteşem bir duygu ve haslettir !!

---- Sever de nefret edersiniz de...Takdir kişinindir, gem vurulamaz ki .Hepsine eyvallah demeyi öğrenmeliyiz !!!

---- Nefreti de en az sevgi kadar kişinin hakkı olarak görmelisiniz .

---- Sadece akıllı olmakla meseleleri çözmek mümkün olmayabilir. Aklınıza hislerinizi ve ruhunuzuda ilave edebilir ve öyle bir hayat hamuru yoğurabilirseniz; keşkeleriniz en asgari düzeye inecektir !!


---- Arkadaşlarınızı akıllılardan seçiniz ; tabiki aklınız varsa !!! O takdirde sizde nasiplenirsiniz .


----Yasakları yaşamak değil, düşünmek bile ihanettir !!!

----Sevmediğiniz kişi sizden nefret ediyor ise ; en büyük cezayı her gün eriyerek çekecektir. Çünkü en büyük ceza nefrettir !!!

----İki yakınınızın aralarındaki sorunlarında asla taraf olmayınız .

----Etrafımızı gözlemledikçe, olaylara kayıtsız kalmadıkça yaşadıklarımızda AH 'lar ,VAH'ların gittikçe artar olması kaçınılmazdır .


----Kurnazlığın, her fiile kılıf uydurmanın akıllılıkla ilişkisi yoktur .

----Küçücük deyip geçtiğiniz, ama tekraren nükseden kabahat ve kusurlar üzerinde durulmazsa; müzminleşerek suça dönüşeceklerdir .

----Herkez ; kendi saadetinin,mutluluğunun ve başarısının en yakın müsebbidir. O yoldaki çaba ve becerilerini şans faktörüne bağlamak akıl dışıdır..

----Madden güçlü olma özelliğinden gayri pek başka hasletlere sahip olmayanlar; bu özelliğini örf ve ananeleri hiçe sayarak ta tatmin yolunu seçebilmektedirler .

----Senarist belli.. Senaryo belli... Perde açıldı, oyunda roller oynanmaya devam edilmekte..Kimbilir ne zamandır son perde ve kapanış !!

----Bunalmak; sıkıntılara gark olmak hayatın sonu değildir asla ..Pes etmeden üstüne giderseniz ,netice itibariyle daha güçlü kazanımlarınız olacaktır .

----Öğünlük değil ömürlük seveceksin !!! İştahsızlaşmadan,bıkmadan ve hep şükrederek beş vakit.

                        Hep sevgiyle kalınız.

 


SARSIN SEVGİLER GÖNÜLLERİ

Önceleri sevmek vardı
ve sevgiyle başlardı her şey
sevmeler kucak kucak
büyürdü şarkılar
eksilmezdi asla saygılar...

Bitimsiz di,doyumsuzdu
dudak dudak
o,bu,şu herkes velhasıl
şenlenirdi dünyamız

Bir bakmışsın uçan kuşlar
buluttalar
dans eder kanatlar
yağmurlar boşanır bardaklarça
sevilir,sevinir topraklar

orada bir evde
doğarken bebekler
ağlar zırlar ve susar
sevilir yaşamlar..
yaşarken de vardır sevgiler
ve birden gelir ölümler
yine de sevilir yaşamlar

Çimlenir,kök salar
açar bitkiler de yapraklar
güneşi görür,uzar ışığa
sevmeyle büyür her şey
sevgi onun adı
sarar gönülleri
ve yok eder tüm kötülükleri

Bitmeli nefretler
sevgiye bürünsün her şey
sevginin olduğu yerde
yeşersin,yerleşsin güzellikler..

Ne bulutlar tükenmeli
ne kara toprak
ne sevmek tükensin
ne sevilmek
ve hep sevgilerde yaşamak !!!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kenan KOÇ Arşivi
SON YAZILAR