SEVGİLİLER GÜNÜ

SEVGİLİLER GÜNÜ

Bir akşam üstü yürürken sahilde ; hıçkırık sesi ile düşüncelerimden irkildim birden . Ağlıyordu; oldukça genç bir kız , oturduğu bankta hıçkırahıçkıra. Yaklaştım, oturdum kenarına ürkekçe . " Neden ağlıyorsun evlat ;paylaşmak istermisiniz ?" soru ve ilgim karşısında başını kaldırıp hırçınca :" Sevgilimden ayrıldım !" demez mi !!!
17 yaşlarında idi . Yedinci sevgili imiş. 17 yaşında 7 sevgili !!! "Üzülme kızım. Bak onları unuttuğun gibi; bunu da unutursun !" diye teselliye kalkınca :" Ama amca arkadaşlarımın en az 12 inci ! Ben geride kaldım. Utanıyorum ! Yarına kadar birini bulmam gerekiyor !". “Neden bu acelen? “ diye sorduğumda verdiği cevap aynen :" AMA YARIN 14 ŞUBAT... SEVGİLİLER GÜNÜ . Herkesin sevgilisi var. Hava atıp duracaklar. Ben ne yapacağım ?" diye verdiği cevap hala kulaklarımda çınlayıp duruyor.. Alın sizlere sevgililer günü işte !!!


Bire bir şahit olduğum bu anım; toplumumuzdaki gençlerimizin nasıl bir ahlaki erozyonda olduklarının ve bakış açılarının tipik bir örneğidir bence. Peki; onları bu kadar etkileyen, anaforuna alan ve yarış içine sokan bu malum " Sevgililer Günü " nedir ? Nereden çıkmış ve topluma monte edilmiştir ?


Dünyanın her yerinde 14 Şubat tarihinde kutlanan Sevgililer Gününün kökeni Roma katolik dünyasında; Saint Valentine adlı bir din adamının adına kutlanan bu gün, pek çok kültürde Saint Valentine Day olarak adlandırılıyor.
Ancak tarihte aziz Valentin’in sevgilisi olup olmadığı ya da neden onun ismiyle bu günün adlandırıldığı konusunda kesin bilgi yoktur. Kimi bir aşk hikayesi yüzünden idam edildiğini söyler, kimi de bunun normal bir sevgi olduğunu ve bu günün aziz Valentin’i anmak için kutlandığını iddia eder.
Tarihi kaynakları konusunda muhtelif rivayetler olan sevgililer günü Antik Yunanda da geçmekte. Antik yunan tarihinde Zeus ile Hera'nın evliliklerini kutlamak için seçilen tarih aralığı ocak-şubat aylarıdır.
14 Şubat, 1800 yıllarda Amerika'lı Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollaması ile birlikte bir gün olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Günümüzde ise toplumlarda sevgililerin birbirine hediyeler aldığı, kartlar gönderdiği özel bir gün olarak devam etmektedir. Tahminlere göre 14 Şubat günü, tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderilmektedir. Bunun yanı sıra hediye alımlarından kaynaklı piyasada satışlar artmaktadır.


Yukarıdaki literatür bilgileri orta da iken; hiç bir tutarlılığı ve ilişkisi olmadığı halde; toplumuza monte edilen asılsız, alakasız , saçma sapan uyutmaca bir günün gençlerimizde yarattığı ahlaki çöküntüyü izaha gerek yoktur. Saint Valentin ve Zeus ile Hera'nın antikte yaşadıkları ile ne alakası vardır kopyacılığın ve topluma dayatıp empoze etmenin !!!


Oldu bitti hep abes gelmiştir bana. Hani; şu iki de bir neymiş efendim bilmem ne günü teraneleri aldatmacaları var ya. "Anneler Günü"; anneler için ilan edildi madem, haksızlık olmasın babalara diye alın size " Babalar Günü " ... Ve daha malum bir yığınla günler !!!

Bu günde buyrun " SEVGİLİLER GÜNÜ!!"... Hepten hikaye; masal... Dışardakileri ithal edip; topluma monte etmek bizimkisi.

Her montaja; tarihsel hikayeler literatürlerde .İyi de; yunan mitalojilerindeki Eros, Meros, Zeüs, Meüs… Falan Papaz Valentin, mapaz Malentin !!! Bizim toplumumuzun kültürü ile ne alaka ? Hani Kerem-Aslı, Ferhat-Şirin ve Leyla ile Mecnun olsa bir nebze olsa rahatlayacak içim.

Belli bir düzenin tüketime özendirmesi. Bakınız ne zamandır indirim ve cafcaflı reklam afişleri ile dolu vitrinler; her taraf... TV de o reklamlarsa çekilir gibi değiller. İndirim aldatmacası ile bindirme üzerine bindirmeler. Piyasa canlandırmaca.Ve kutsal duyguları maddiyata, alışverişlere dönüştürme; asıl
olan duyguları dumura uğratma.

Şayet böyle abes günleri ithal edip; yılın bir gününe yapıştırırsanız ;normaldir bu hengameler ! Ne yapsınlar fırsat bu !!! Sevgili denilenler birbirlerine hediyeler alacaklardır metazori. Vur etikete !!! Al bir gün canlansın piyasa !!! Ya bu sevgililer günü yerine bütün yıl SEVGİLER GÜNÜ olsada; yıl boyunca sevgide yüzülse; daha çok canlanmaca olmaz mı yani !

Hayatımıza iyiden iyiye girmiş bu tür aldatmaca günlerin; o günlerde bu sıfatları taşımayanlarda ne kadar çok ruhsal yıpranmalara ve bölünmelere sebebiyet vermektedir diye düşünmek de gerekir bence. Sevgili olmayanlar ! Veya sırf bu günü geçiştirmek boynu bükük kalmamak adına bulunan geçici ısmarlama sevgililer vah be vah !!!

Yürüyorum yolda. Maşallah çoğunun elinde telefon. Ve bir o kadarı da "Aşkım" diyor karşı tarafa ,duyuyorum.Allah Allah !!! Sanki konuşulanların hepsinin adı AŞKIM. Aşkım aşağı ,aşkım yukarı. Ne kadar entrasan ve tuhaf,dikkat çekici. Yapmayın !!! Bayanlar,baylar.; yapmayın. Bu kadar ucuza gitmesin bu üç harf. O kadar basit ve ucuz mu yaaa..?
Aşkım.! Daha dün bir ,bugün iki gün olmuş; birbirinize merhaba diyeli,tanışalı şu veya bu şekilde…hepsi birer çay içmişsinizdir, yaş pasta bir dilim belki yanında...O kadar! Ama hitap "Aşkım!"…Birde o ara yanımdan geçen hanımefendi'nin süslü köpeğine " aşkım " diye hitabı yok mu !!!

 

 

Yeri gelmişken; konu ile bağlantılı birkaç traji komik hicvi bu sayfaya koymaktan alıkoyamadım kendimi ...*


****** 14 Şubat yaklaşıyor ya çoğu o günlük sevgili edinme uğraşında !

****** 14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜ.. (Saint Valentine Day) !!! Saint bizim SAİT değil ha :))))) Kenarda köşede, bar,cafe, orada burada sevgili arayışları trafiğinde akışlar çift şerit'de hızlanmıştır !!! Dikkat ediniz !!!

****** İLANEN DUYURULUR !!! 14 Şubat Sevgililer Günü münasebetiyle; o günlük sevgili arayanlara bulamadıkları takdirde; tüm masrafların karşılanması ve hediyeler almaları şartıyla eşlik edebilirim. Ayrıca 1 saatliğine oynayacağım bu rol için yevmiyem 500 liradır !!! Başvurular değerlendirilecektir ..Acele ediniz !!!

******* Şöyle bir göz attım akşam vitrinlere !!! Adım başı reklam afişleri ve süslemeler ışıl ışıl !En çokta " 14 Şubat Sevgililer Günü Kutlu Olsun " ve " Sevgililer Gününe özel İNDİRİMLER !!! "..Ne büyük kibarlık esnafta ki kutlamalar ve Allah razı olsun peşine İNDİRİMLER müjdesi !!! Ya bence; indirim değil ÖZEL BİNDİRİMLER kandırmacası bu.

******* Oldu bitti yılın belli günlerine bir takım GÜN ADLARI takıp ; kutlanmalarına karşıyım. Tabiki gücüm dışı. Ne değiştirebilirim ki.? Ama olsun ben yazayımda.

43 yıllık eşim var. Gözbebeğim. Yaşam sevinci ve gayem.. Ona asla yılın bir gününü layık göremem. Bu haksızlıktır. Eşim; 365 X 43 = 15695 günde benim sevgilim. Her gün de öyle kalacaktır.

Gelin ya nasılsa sevgililer günü gelir, o zamanı eşime tahsis eder,kutlarım demeyin. Sevginizi her gün yaşayın,yaşatın ! Güller her gün ellerinizde girin yuvanıza !!!

Siz sevgiliyiz diyenler, sevgili olanlar ! Uzatmayın, oyalanmayın, ciddi ve kararlıysanız akitleşin.

 

SARSIN SEVGİLER GÖNÜLLERİ

Önceleri sevmek vardı
ve sevgiyle başlardı her şey
sevmeler kucak kucak
büyürdü şarkılar
eksilmezdi asla saygılar...

Bitimsiz di,doyumsuzdu
dudak dudak
o,bu,şu herkes velhasıl
şenlenirdi dünyamız

Bir bakmışsın uçan kuşlar
buluttalar
dans eder kanatlar
yağmurlar boşanır bardaklarça
sevilir,sevinir topraklar

orada bir evde
doğarken bebekler
ağlar zırlar ve susar
sevilir yaşamlar..
yaşarken de vardır sevgiler
ve birden gelir ölümler
yine de sevilir yaşamlar

Çimlenir,kök salar
açar bitkiler de yapraklar
güneşi görür,uzar ışığa
sevmeyle büyür her şey
sevgi onun adı
sarar gönülleri
ve yok eder tüm kötülükleri

Bitmeli nefretler
sevgiye bürünsün her şey
sevginin olduğu yerde
yeşersin,yerleşsin güzellikler..

Ne bulutlar tükenmeli
ne kara toprak
ne sevmek tükensin
ne sevilmek
ve hep sevgilerde yaşamak !!!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kenan KOÇ Arşivi
SON YAZILAR