Dursen Özalemdar

Dursen Özalemdar

SULTAN’ın KIZINI ÖPMEK

 Bagdat Sultanı Harun Reşit’in güzel bir kızı varmış, Yetişkin bu kız her gün sabah erken, sarayın balkonuna çıkar, gelen geçenlere bakarmış. Şehrin dış mahallelerinde yaşlı bir kadının yakışıklı oğlu mektebe gitmek için, her gün, kızın yolu seyrettiği balkonun önünden geçermiş.

Oğlan, okula gidip gelirken, bu balkondaki kıza aşık olmuş. Ne zaman oradan geçse kızdan gözünü alamaz, kız da oğlandan hoşlanır olmuş. Bir gün oğlan uykusunda, Halifenin kızını görür. Rüyasında kızı kucaklayıp öper. Sabah okula giderken, yine balkonda Halifenin kızını görür. Bu sefer eskisi gibi uzun uzun değil, sadece bir kere bakar ve gülüp geçer. Bu durum kızın hoşuna gitmez. Akşam oğlan okuldan dönerken yine kıza sadece bir kere bakar ve güler. Kız merak eder. Oğlana seslenir.

“Hey! Niye böyle yapıyorsun, Sen her gün bana bakmaktan boynun eğri büğrü olurdu, Şimdi ne oldu da bakmak istemiyorsun. Oğlan; “Bu gece seni uykumda gördüm, Rüyamda seni öpüyordum. O yüzden sana az bakıyorum.”

Bu söz üzerine kız incilir, Ağlamaya başlar. Harun Reşit’e” kızın durduk yerde ağlıyor”, diye haber verirler. Halife hemen kızının yanına gidip, neden ağladığını sorar. Kız da olanları babasına anlatır. Halife kızın anlattıklarını dinleyince sinirlenir. Emir vererek, hemen oğlanın yakalanmasını ve asılmasını emreder. Halifenin adamları oğlanın yakalayıp, ellerini bağlayıp, asmak için hazırlığa başlarlar.

Olanlardan habersiz Halifenin kardeşi Behlül, iki gözü yaşlı hıçkırarak ağlayan bir kadına rastlar, bu kadın asılacak olan oğlanın yaşlı annesidir. Behlül kadına ne olduğunu sorar. “Oğlum uykusunda Halifenin kızını öpmüş, Onu sarılmış, halife bunu duyunca çok sinirlenmiş oğlumun asılması için ferman vermiş.

Behlül kadına çok acır, yardım etmek ister. Kadına der ki; “Sen şimdi git. Beş altı tane amale tut. Hep beraber Halifenin evinin yanına gidin ve evin yanını kazın. Halife ne yaptığınızı sorarsa. “Uykuda babamı gördüm. Senin evinin altında yedi küp altın saklamış, onu çıkartacağım “ dersin.

Kadın; Ondan sonra ne olacak. Behlül, “Sen merak etme, ondan sonra ben devreye gireceğim! Kadın, Behlül’ün dediği gibi gider, Üç amele tutar, Halifenin evinin yanında kazıya başlar, Kazı seslerini duyan Harun Reşit, “ Siz ne yapıyorsunuz burada” der. Kadın Behlül’ün tembih ettiği gibi, “Geçen gece uykumda babam benimle konuştu. Babam bana, Halifenin evinin altında yedi küp altın sakladığını söyledi. Ben de bu altınları çıkartmak için, tarif edilen yeri kazdırıyorum”. Der.

Halife sinirlenir. “Hiç rüyada gördüğün şey gerçek olur mu? Der. Bu sözün ardından orada bulunan Behlül, hemen Halife’ye cevabını yapıştırır.

“Madem rüyada görülen şeyler gerçek olamaz, o halde neden senin kızı uykusunda öptüğünü söyleyen oğlanı astırıyorsun ?”

Halife kendi sözünün esiri olur. O an anlar ki oğlanı astırırsa söylediklerinin tam tersini yapmış olacaktır. Bunun üzerine emir vererek oğlanın asılmasını durdurur ve serbest bıraktırır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursen Özalemdar Arşivi
SON YAZILAR