Son Otobüs Kalkmadan

Son Otobüs Kalkmadan

Toplum ahlaki değer olarak nereye koşuyor,  daha düne kadar toplumda açıktan yapılamayan ne varsa hepsi  gözler önüne serilmiş. Onları görerek yetişen bir gençlik var geride, herşey bu kadar ön planda iken, bu gençlere neler oluyor diye sorgulamak komik bir görüntü oluşturmaktadır.

Uyuşturucu kullanan sanatcıların ekranlarda boy göstermesi, uyuşturucu kullanan bireyin  anti sosyal kişiliğinin bir dizi film veya  filmde  ön plana çıkartılması, yada figüran dahi olsa sahnede görülmesi. Gelişme döneminde arayış içinde olan gençlerin yönlendirilmesinde çok etkin olduğu, değişik araştırmalarda kanıtlanmıştır.

Bir seçim dönemi geride bırakıldı, o dönem içerisinde her parti liderinin mitinglerde yapmış olduğu konuşmalar ekranlara yansıdı. Bu mitinglerin hiç birinde, yozlaşan bir kültürün, çöken bir ahlak yapısının nasıl düzeltileceği konusunda tek kelime  edilmemiş, bunun yerine asgari ücret, emeklilik maaşı, mazota yapılacak indirim vaatleriyle  gündem oluşturulmuştur.

Televizyonlar evlerde canlı bombadan farksız, bir zamanlar Amerikan filmleri ve Brezilya pempe dizilerinden geçilmezken toplumun gelişmesine katkıdan çok zararı olan Türk dizileri furyası başladı ki, ne ahlak ne kültür kimsenin umurunda değil.

Hangi dizi filmi izleseniz aile yapısını yıkacak olan tüm oluşumlar içinde, aileye eş nasıl aldatılır resmen anlatılıyor. Saçma sapan yarışma, evlilik programları cabası. Kimse bunların kontrol altına alınması için mücadele etmiyor.

Sabah kuşağında magazin programında  bir ünlü  şarkıcı(!) nın aşk hayatı üzerine bir sohbet var. Programı sunan bayan kollarında, boynunda, sık sık ekrana getirilen  bacaklarında ki rengarenk dövmeler ile ekranda boy gösteriyor. Yanımda 6 yaşında kızım oturuyor,’’ baba bende böyle  yapmak istiyorum ‘’dedi.  Sosyal medyadan yayınlanacağını düşünmeden yorum yaptım. Sunucunun bu durumunun iyi örnek teşkil etmediğini yazdım. Aradan saniyeler geçmeden adım okundu. Kadın ekrana bakarak. ‘’Bayram bey bu tercih meselesidir, insanların tercihlerine saygılı olmayı öğrenmelisiniz’’ dedi. İkinci yorumumda ‘’ Hanım efendi yanımda 5 yaşında çocuk var ve aynı dövmelerden istiyor ne söylememi istersiniz’’ dedim. Bunu da okuyup cevapladı, fakat bu kez daha bir sorumluluk sahibi olarak, ‘’ Ben bunları yaptığıma pişmanım , çocuklara bunun zararları hakkında bilgi verilmelidir’’ dedi. Siz istediğiniz kadar çocuğa o dövmenin zararlı olduğunu anlatın o ekranda gördüğünü beynine yazmıştır.

Bu ülke yıllarca Amerikan film endüstrisinin kültür emperyalizmine bağımlı hale getirilmiştir. Her dizi vaya filmde,  o ülkenin bayrağı, kilisesi, her yerde karşımıza çıkan haç işareti ile beyinlerimize iyiliğin sembolü  nurani rahip profili  işlenirken, ülkemizin kısıtlı şartlarla  yapılmış sinema filmlerinde ise vatanını satan, kara ve kirli sakallı, her olumsuzluğun başında mutlaka olan bir imam görüntüsü ile halk din görevlilerine  karşı ön yargılı hale getirilmiştir.

Okullarda öğrencilerin durumu içler acısı hale gelmiştir, öğretmenlerine karşı saygıdan ziyade onlara hükmetmeye çalışan profiller oluşmuş, öğretmenine el kaldıracak kadar terbiyeden uzak bir gençlik oluşmuştur bu muhteşem okul  ve geleneklerimize  uymayan taklit   diziler sayesinde.

Bir toplu taşıma aracına binin, gençler otururken, yanı başlarında ayakta duran yaşlıları hiç umursamadıklarını göreceksiniz. Sokaklarda, trafikte en ufak bir problemin ölümle sonuçlanan kavgalara nasıl dönüştüğünü her akşam ekranlarda görmekteyiz, kimsenin kimseye tahammülü  ve saygısı kalmamış.

Devleti yönetenlerin, toplumda oluşan bu ahlaki çöküşe bir an önce müdahil olmaları gerekmektedir. Ve unutulmamalıdır ki, toplu taşıma aracında yanı başında duran yaşlıya saygı göstermeyenler, yarın bir anne,bir baba ve bir öğretmen olacaktır. Bu yozlaşma devam ederse o toplu taşıma araçlarında genci gören yaşlıların yer vermek için ayağa kalktıklarına şahit olacağız.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR