Sindire Sindire

Sindire Sindire

Kara lambanın gaz yağını doldururken  anne, baba yarın 1975 yılına giriyoruz demişti. Kimse umursamamıştı bu sözü, dışarıda dolunay, Güneydoğu tarafından esen müthiş bir fırtına ve kara lamba ışığında tek tencereden yenen  akşam yemeği.  Karaborsada satılan gazın idareli kullanılması için erken söndürülen lambayla uykuya dalan bir aile.

O yaz  elektrik direkleri için kuyular kazılmaya başlamıştı, oyunlarımıza  boyumuzu aşan çukurlara girmeyi eklemiştik, sonra direkler dikildi, teller çekildi, artık her odada ışık yanıyordu. Yavaş yavaş her eve televizyon girmeye her çatıya anten takılmaya başlamıştı.  O yıl televizyon karşısında gece yarısı çıkacak olan arabesk konserini  beklemeye başladık, her hafta sonu istasyon pazarından alınan meyvelerin haricinde o gece çeşitli meyveler gelmişti eve, farkında olmadan yeni yılı kutluyorduk.  Gece Orhan Gencebay'ın  şarkılarıyla sona ermişti.

Her yıl televizyondaki yeni yıl kutlamaları ve  hazırlıklarımız çeşitleniyor, bizim dışımızda başka bir kültürün olduğunu farkediyoruz, sadece elektrik ve televizyona özlem duyarken, ekranda gördüğümüz Amerikan filmlerinde ki aile yapılarına ve teknolojilerine özlem duyuyoruz.

Sokaklarda sağcı solcu kavgaları ve her akşam öldürülen gençlerin haberleri ile  ailelerin olmazsa olmazı  atalarından gelen partizanlıklarının zorunlu diretilmesinden ,  bize dayatılan Amerikan kültürünü beynimize kazımaya başladığımız yıllardı gençliğe atılan adımlar.

Her gece için beklenen Amerikan dizi filmleriyle konuşma şeklimiz değişmeye, izlediğimiz sağ sol kavgaları ile siyasi yönümüz şekillenmeye başlamıştı. Kendimizi başkalarının dayatmalarıyla şekillendirmeye çalışırken, eve gelen taraflı tek bir gazete ile sempatizanlığımız çeşitleniyordu.

Her Pazar belli saatteki kovboy filmleri ile silaha olan düşkünlüğümüz, ağaç dallarından şekil verdiğimiz odunlar da hayat bulmaya başlamıştı. Tommiks, Zagor, Çelik Bilek ve Kızılmaske'den sonra, bizim olan Yüzbaşı Volkan, Karaoğlan, Tarkan gibi hayal kahramanlarının yanı sıra Malkoçoğlu, Battalgazi filmleri milliyetçi yönümüzü okşanmaya başlamıştı.

Küçük ev dizisi ile her Pazar kiliseye gidildiğini, sofralarda duaların yapıldığını, iyi ve kötünün kendi kültürünün dışında başka bir kültür tarafından sana sunulması sonucunda, kendi gelenek ve göreneklerini gelişim çağında sorgulamaya başlamıştın. Dallas adlı Amerika'nın zengin aile yaşantısını anlatan dizide  kimin kimi eşiyle aldattığını yada evli hanımların başkalarıyla aşk yaşamaları yadırganır olsa da gençliğin beyninde bir takım kahramanlar değişmeye başlamıştı.

Daha sonra sinema sektöründe tutunamayan Yeşil çam  için porno film bir kurtarıcı olarak geldi ve tiyatrocu olup yakın tarihimizde siyasete soyunan şahsiyetlerin elinde bu filmler gençliğe yol gösterici olmuştu. Öğlen kuşağında  gösterimde olan Türk sinemasında,  banyodan çıkan kadının her yerinin ekranda görünmesi bizi utandırsa da, özel kanalların artışı ile bu tür iğrençliklerin aileler içerisine girmesi  devlet tarafından kırmızı nokta kuşağı ile sınırlandırılmıştı.

Ekranda durarak şarkı söyleyen sanatçıların hareketlenmesi ve Amerikalı sanatçıların birebir kopyası olmaya çalışmaları, moda akımları, toplumdan uzaklaşan  bir neslin doğmasına neden olmuştu. Özel kanallarda ki artış yeni yıl eğlencelerine çeşitlilik kazandırmış, merkezdeki caddelerin üzerinde bulunan dükkanlarda yeni yıl hazırlıkları göze çarparken, Cumhuriyet meydanında otobüs beklerken  bir yük taşıma  aracının üzerinde kırmızı elbiseli, beyaz sakallı bir adamın '' Mutlu yıllar '' söylemi hızla bize empoze edilmeye çalışılan bir kültürün  içimize kadar girdiğinin göstergesiydi .

Artık gelenek ve göreneklerimizden ziyade bize sunulan yeni kültürün,  gelenek ve göreneklerimizi sorgulamasına şahit olmaya başlamıştık.                                                                   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR