Şehrimizdeki görünmeyen...

Şehrimizdeki görünmeyen güzellikler                                     
                              
Sürekli yaşanan olumsuzlukları yazacak değiliz elbette. Ancak unutulmamalıdır ki, toplumumuz, vatandaşa rağmen kimin ne yaptığını en ince ayrıntısına kadar öğrenme hakkına sahip olduğunu kimse unutmasın. Bu konuda korkmadan, yılmadan, usanmadan yazmaya devam edeceğimizi herkesin bilmesi gerekiyor.  Korkumuz, hesabımız sadece yüce yaratanın huzurunda olacaktır. Onun dışındakiler vız gelir, tırs gider.


Ahir zaman alametlerinden birinin de baş olması gerekenlerin ayak, ayak olması gerekenlerin ise baş olmasıdır. Nitekim dikkat edecek olursanız, gerek siyasette, gerek bürokraside, gerekse ticarette hiç olmaması gereken bazı isimlerin nasıl başları çektiğini yazılarımdan okumuş olmanız gerekir. Bu şehirde yıllardır sanayici, tüccar, esnaf olarak çalışıp, istihdam yaratan, ithalat, ihracat yapan nice firmalar var. Ancak bazıları gibi ortalığa çıkıp reklamlarını yapmıyorlar. Hani bir söz vardır; tavuk ufacık bir yumurta yapar, ortalığı yıkar. Deve kuşu kocaman yumurta yapar sesi çıkmaz diye.

Bizim Samsun'da da durum aynı. Örnek mi istiyorsunuz? Aklıma gelen bazı firmaları sayayım isterseniz. Örneğin, As Çelik Firması. Geçen yıl Türkiye genelindeki ilk 500 firma içerisinden 402. sıraya oturmuş. Elektronsan Bakır Sanayi, bu yılın ilk 6 ayında 4 milyon dolarlık ihracat yaptı. Geçen yılın toplam cirosu 38 trilyon lira. Türkiye genelindeki ilk bini kıl payı kaçıran bir firma, yılların Resman firması. Cam sektöründe Türkiye'nin duayenleri arasında bir firma. İstanbul"da aynı işi yapan bir akrabam var, 'Bizim sektörün duayenidir bu firma' diyor. Bahadır Cerrahi Aletler, (soyadımı taşır ancak akrabam olduğunu sanmayın) bu firma yurt dışına ihracat yapmasının yanında, ülkemizdeki bazı sağlık kuruluşları kendi ülkesinin imalatçısını beğenmeyip, yurt dışından ithal ettikleri mamulleri bizim Bahadır Tıbbi Aletler'in ürettiğini bilmezler. Yine aynı sektörde başarılı çalışmaları ile takdire şayan olan Aygün Cerrahi Aletler sektörün öncü kuruluşları arasında yer almaktadır.

Temel Camadan beyin başında bulunduğu devasa imalat ve servis ağıyla ülkenin nerede ise dörtte üçüne hizmet veren gıda imalatı ve paketleme tesisleri ilimizin gururu ve onurudur. Samsun Yem Sanayi"ni satın alıp, eski yerini Migros"a kiraya verdikten sonra fabrikalarını Samsun Organize Sanayi Bölgesi'ne taşıyan Sinan Çakır, babasından aldığı bayrağı daha ilerilere taşıma onurunu yaşamaktadır. Aynı şekilde Erçallar Otomotiv, Türkiye"nin en büyük kamyon satıcıları arasına girmiş, daha yakın bir zamanda bir kamyon firmasının ikinci el otomobil plazasının açılışını yapmışlardır.

Ulusoy, yıllardır sektörün öncü kuruluşlarından olup, yurt dışı ihracatta da hayli başarılı bir firma özelliği taşımaktadır. (Gerçi bizim %100 yerlicilerde mallarını bulamadım ama ülke dışına ihraç ediyor). Yılro Tekstil, Sanayi ve Ticaret Odası'ndan umduğu desteği bulamadığı için İstanbul"dan yurt dışına ihracat yapan tekstil sektörünün öncü kuruluşlarından birisi.


Samsun Mutfak Sanayi gerek babalarının azimli çalışması, gerekse çocuklarının babalarından daha ileriye gitme azmi firmayı bölgede sektörün lideri durumuna getirmiş. Domak Makine'nin nerede ise üretmediği makine yok gibi. Aslanlar Cam Sanayi, cam karo imalatında lider. Aksoy Alüminyum, Özbeyoğlu Kuruyemiş İmalatı, Samsun Makine Sanayi sektörlerinin hatırı sayılır firmaları. Samsun Kazan Sanayi, babadan oğla hem imalatta, hem de ticarette dürüst ve ilkeli çalışmanın semeresini görmüş bir firma.


Bu saydıklarım sadece aklıma gelenler, aklıma gelmeyen bir sürü daha ciddi iş yapan firma olduğundan eminim. Ancak zamanı gelince onları da yazarım. Bu firmalar birileri gibi şehri esir alma merakı olmayan işinde, gücünde işletmeler. Bizim görevimiz böyle onurlu işini gücünü yapıp, reklam peşinde olmayanları da yazmaktır. Diğer yandan da haddini bilmeyenlere haddini bildirmektir. Hoş çakalınız efendim, iyi hafta sonları

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR