SEÇİMLERDE HİÇ BİR ŞEY ÇANTADA KEKLİK DEĞİL

SEÇİMLERDE HİÇ BİR ŞEY ÇANTADA KEKLİK DEĞİL

                Sandığa gitmeye iki hafta kala durum değerlendirmesi yapmak gerekirse partiler açısından hiç bir partinin işinin kolay olmadığını söylemek mümkün. Zira her Parti kendi çapında ciddi anlamda seçime asılmaktadır. Her adayın kendine göre yoğun çalışma temposu var, önümüzdeki iki haftalık süreçte bazı kritik seçim bölgelerinde her şey değişebilir. Dilerseniz konuyu biraz açalım ve bazı bölgelerdeki siyasi gelişmeleri birlikte değerlendirelim. Değerlendirmemize şehrin en doğudaki ilçesi olan Terme ilçesinden başlayarak batısına kadar gidelim. Terme ilçesinde Ak Parti adayı Şenol Kul adaylar içerisinde en şanslı aday. Bunun en önemli nedeni de Ak Partinin köylerdeki ağırlığı. MHP adayı da sevilen bir sima ancak MHP'nin köylerde oyu az olduğundan çok fazla bir şansı yok. Saadet Partisi adayı da çok sevilen bir isim ancak dediğim gibi işin içerisine köyler girince iş değişiyor. Çarşamba'da mevcut Başkan güçlü olmakla birlikte öyle dedikleri gibi yüzde yetmişlerde bir oy alacağı kanaatinde değilim. MHP adayı ciddi olarak çalışıyor. Seçimi Ak Parti alır ancak MHP'de Çarşamba'da hatırı sayılır oy alır. Salıpazarı'nda Halil Akgül rakipsiz aday desek yeri vardır. Ayvacıkta mevcut Başkanla MHP adayı yarışıyor. MHP adayının Ziraat odasından ötürü bazı sıkıntıları var. Ayrıca Avcı ailesine Ayvacık'ta bir tepki olduğundan mevcut Başkan Belur bir adım önde.

Gelelim Tekkeköy ilçesine orada Hayati Tekin önde gözüküyor ise de Ak Partinin yaptığı ankette Hasan Togar'ın da yüksek oy aldığı ve seçimi alabileceği konuşuluyor. MHP adayı Yücel'de güzel bir oy alacak. Canik ilçesine gelince Ak Parti çok güçlü olmakla birlikte iki dönem üst üste Başkanlık yapan Osman Genç'in haliyle memnun edemedikleri de olduğundan, bazı tepki oylarının MHP adayı Atıf Yiğit'e gideceğini göz önüne aldığımızda MHP'nin Canik'te hatırı sayılır bir oy alacağını söyleyebiliriz. Ama şu an itibarı ile Osman Genç seçimi göğüsleyecek durumda gözükmekte. Gelelim elli küsür vilayetten büyük İlkadım İlçesine. Kanaatimce Ak Parti Ahmet Okuyucu'nun  dışında  Erdoğan Tok ismini seçmekle en doğru seçimi yapmıştır. Bunu neden söylediğime gelince Erdoğan Tok, İlkadım'da beş yıl Belediye Başkanlığı yapmış bir isim olduğundan kamuoyu tarafından tanınma oranı fazla olan bir isim. Ancak mevcut Başkan Necattin Demirtaş  kamuoyu tarafından sevilen bir isim olması hasebiyle onun da şansı yüksek olduğunu göz önüne aldığımızda İlkadım'da seçim Ak Parti ile MHP arasında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

                Atakum'a gelince Atakum da üç partinin de güzel adayları var. Metin Burma dışında CHP kimi koysa seçimi banko kaybederdi. Metin Burma, Atakum için önemli bir isim. MHP'nin adayı Necdet Çamaş beklenmedik bir performans yakalayarak Parti içerisindeki tüm hizipleri etrafında toplamış olması onu şanslı hale getirmiştir. Ak Parti adayı İshak Taşçı da sevilen bir isim, yapı itibarı ile de sevecen bir kişiliğe sahip olan İshak Taşçı da favori adaylardan birisi. Sizin anlayacağınız Atakum'da seçim yarışı üç Parti arasında devam ediyor. Son bir hafta seçimin belirlendiği hafta olacağı kanaatindeyim. Ondokuzmayıs ilçesine gelince orada mevcut Başkan ipi göğüsler ancak MHP'nin koyduğu aday partisine beklemediği kadar bir oy getirecektir. Bafra'da mevcut Başkan ipi göğüsler, MHP adayı orada çok zayıf kaldı. MHP'nin geçen seçimde aldığı oyu dahi alacağı kanaatinde değilim. Alaçam'da geçen seçim Ak parti seçimi kaybetse de şimdi köylerin işin içerisine girdiğini göz önüne alırsak Başkan adayı biraz sıcak tavırlar takınıp insanları kucaklarsa seçimi alabilir. Yok, insanlara yukarıdan bakarsa o zaman seçimi mevcut Başkan alır. Yakakent'e gelince orada mevcut Başkan Burhan Bayraktar yeniden seçilir. Ak Parti adayı orada ciddi bir performans gösteremedi.

                Şehrin Güneyine gelince Kavak'ta seçim ortada, mevcut Başkan da alabilir. Ak Parti adayı da alabilir, sonucu son bir hafta belirler kanaatindeyim. Ladik'te seçimi CHP'lilerin tavrı belirler şayet CHP'liler son hafta mevcut Başkan'a yüklenir iseler mevcut başkan seçimi alır. Yok CHP'liler kendi partilerine ve ya AK Parti adayına yüklenir iseler o zaman da seçimi AK Parti adayı alır. Havza ve Vezirköprü de AK Parti adaylarının alternatifleri yok gibi gözüküyor. Asarcıkta ise köyler olmasa seçimi MHP adayı kazanırdı ancak köylerde AK Parti'nin oy oranı yüksek olduğundan mevcut Başkan kazanabilir. İşte size tüm ilçelerle ilgili son durum. Hiç bir parti için seçim çantada keklik değil. Büyükşehir Belediyesine gelince onunla ilgili müstakil bir yazı yazacağımdan şimdilik o konuya girmeden yazıma son vermek istiyorum. Sözlerime son vermeden bir hususu belirtmek istiyorum.  Süleyman Demirel siyasette yirmi dört saatin uzun bir süre olduğunu söyler, biz şu an itibarı ile yaptığımız gözlemi sizlerle paylaştık, daha sonra tekrar durum değerlendirmesi yapmak üzere kalın sağlıcakla…                                                                            

                 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR