SAMULAŞ OLAYININ PERDE ARKASI

       Her fırsatta dile getirdiğim ve getirmeye devam edeceğim konulardan birisi Vezir Hazretlerinin belediyeyi Derebeylik gibi yönetip, yasa tanımaz tavırlarıdır. Bu tavırlar yüzünden önümüzdeki süreçte hayli sıkıntılar yaşayacağını unutmasın. Kendisi dokunulmazlık zırhına bürünmeye çalışıp, yanındaki insanları ateşe atacağını düşünse de Allah"ın izni ile bir gün mutlaka yaptıklarının cezasını çekeceğini unutmamalı. Üç dönem görevde kalıp, onca insanı hoyratça harcamasının bedelini ödemeyeceğini düşünüyorsa çok yanılıyor.

            Dilerseniz konuyu fazla uzatmadan sadede gelelim. İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından 26.07.2010–13.08.2010 tarihleri arasında Büyükşehir Belediyesi"nde yapılan teftişte bu güne kadar belediye ile ilgili söylediklerimde ne kadar haklı olduğumu gösteren onlarca usulsüzlük tespit edildi. Bu usulsüzlüklerin içerisinde ihaleye fesat karıştırmaktan tutun da, ihaleye girme hakkı bulunmayanları ihaleye sokmak, 2886 sayılı ihale yasasına ve 3734 sayılı ihale yasasına muhalefet etmek gibi ağır suçlar da var. Bunları zamanı geldikçe belgeleriyle birlikte yayınlayacağız. Bakalım bizim Vezir Hazretlerini kim kurtaracak, öyle kafasına göre üç, beş yardakçı bulup, onlara hizmet gezileri tertip etmekle bu işlerin altından kalkacağını sanıyorsa vay haline.

            Hafif Raylı Sistem Samsun halkının gelecek otuz yıllık gelirine ipotek konmak kaydı ile hovardaca harcanan paralarla yapılmış bir yatırımdır. Bu yatırımı yapan belediye idaresi gelirlerinin tamamına yakınını ipotek ettirmiş olmakla kalmamış, işletmeye diledikleri, adamları alabilmek için yasalar arkadan dolanmaya çalışılarak, yandaş, mandaş, çete, mete demeden istediklerini işe almak için enteresan tezgâhlar kurulmuştur. Bu tezgahları fark eden İçişleri Bakanlığı Müfettişleri, Teftiş Raporu"nun 19,20 ve 21. sahifelerinde 163 nolu maddede olayı tüm gerçekleri ile ortaya koymuşlardır. Raporu yazmaya kalksam sahifelerce yazmam gerekir, ancak biraz özetlemeye çalışacağım. 2886 sayılı ihale kanununun 35/A maddesine göre 25.06.2010 tarihinde yapılan Samsun Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem İşletmeciliği"nin 3 yıl süre ile kiralanması ihalesinde; ihaleye sadece kısa adı ile SAMULAŞ"ın girdiği ve rekabet şartları oluşturulmadığı, bu şirketin 24.03.2010 tarihinde kurulduğu ve Büyükşehir Belediyesi"nin % 99.90 hisseye sahip olduğu, şirket yönetiminde  Y. Ziya Yılmaz, Kenan Şara, Sefer Arlı, Mustafa Yurt ve Mehmet Ekmekçi"nin bulunduğu, bu kişilerin hem ihaleyi hazırlayıp, yapan konumunda oldukları, hem de ihaleyi girip, kazanan pozisyonunda oldukları, yapılacak kiralamayla ilgili değer tespit (Muhammen Bedel)  komisyonunun oluşturulmasında da bu isimlerden bazılarının olduğu, teknik şartname hazırlanmasında da bu isimlerden bazılarının bulunduğu, ihale onay belgesinde de yine aynı isimlerin olduğunun tespit edildiği, ayrıca 26.07.2010 tarihli ihale sözleşmesinde idare adına Sefer Arlı, yüklenici firma yani SAMULAŞ adına ise Kenan Şara, Sefer Arlı, Mustafa Yurt ve Mehmet Ekmekçi"nin imzalarının bulunduğu tespit edilmiştir. Dilerseniz buraya kadar olanları biraz izah edelim; İhaleyi yapan idare de aynı, alan şirketin yöneticileri de aynı kişiler, yetmedi rekabet ortamı yok, yine yetmedi teknik şartname ve muhammen bedeli hazırlayan kişiler aynı kişiler, yani sizin anlayacağınız al gülüm, ver gülüm.

            Peki müfettişlerin tespiti ile yasalar bu konuda ne diyor derseniz onu da açıklayalım; 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu"nun 2. maddesinin birinci fıkrası rekabet sağlanmadığı için ihaleye fesattır diyor, devam ediyor, 6. maddesi SAMULAŞ denen şirket bu ihaleye giremez diyor, yetmedi 24.05.2001 tarih, 24411 sayılı Resmi Gazete"de yayınlanan 4985/1 sayılı Sayıştay Genel Kururu kararında belediyeleri kurdukları şirketler yine belediyelerin açacağı ihalelere giremez hükmü gereğince SAMULAŞ bu ihaleye giremez diyor, yine yetmedi 4737 sayılı Kamu İhale Kanunu"nun 22.08.2009 tarih ve 27327 sayılı Resmi Gazete"de yayınlanan Kamu İhale Genel tebliğinde 17.7.3.1 maddenin f bendine göre SAMULAŞ bu ihaleye giremez denilmektedir, yani ihaleye girip, almış olması ihaleye fesattır denilmektedir.

            Bunca yasal dayanağa rağmen  Hafif Raylı Sistemi SAMULAŞ adlı bir şirket kurup, şirketin yönetimine de kendileri girmek sureti ile işletmeyi çalıştırmak istemelerinin tek nedeni istedikleri personeli sınav yapmaksızın işe alabilmekti, ancak sansasyon olur korkusuyla göstermelik bir sınav yapıp, kafalarına göre personel alınca olay oltamıza düştü ve gerçekten ortalık karışınca sınavı iptal etmek zorunda kaldılar. Sınavı iptal ettiler de ne oldu, yine istediklerini işe aldılar, aldılar almasına da bu kez sınav palavrası ile insanları kandıramadılar. Herkes çok iyi biliyor ki kafalarına göre istedikleri personeli işe aldılar, sizin anlayacağınız yaptıkları yasaları çiğneme operasyonu müfettişlerin ağına takıldı, halkı oylama oyunu da Denge Gazetesi"nin ağına takıldı. Böylece hem toplumun önünde, hem de yasaların önünde hak ettiklerini bulma noktasına geldiler. Diyeceksiniz geldiler de ne oldu acele etmeyin yakın gelecekte ne olacağını hep birlikte göreceğiz. Aydın Sarıyıldız soluğu Ankara"da düz mühendis olarak almış ise bunların akıbetinin çok daha kötü olacağından emin olabilirsiniz. Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR