SAHİL BOYU SEÇİM...

SAHİL BOYU SEÇİM DEĞERLENDİRMESİNE NE DERSİNİZ?

Zaman zaman yorgunluk atabilmek için hafta sonları küçük kaçamak tatilleri yaparım. Kaçamaklarım ailece olur. Yanıma aile fertlerini almadan tatil yaptığım zaman zevk alamıyorum. Eskiden arkadaşlarımla tatil yaptığımda keyif alıyordum, şimdi ise ailemle birlikte olduğumda keyif alıyorum. Sanırım bu durum yaşlanmanın belirtileri olsa gerek. Eskiden akşamları dışarıya çıkıp arkadaşlarla birlikte olmayı çok severdim şimdi akşam eve gidip, spor kıyafetlerimi giyip, koltuğa uzanmayı çok seviyorum. Bir de güzel bir kitap okudum mu veya dizi seyrettim mi değme keyfine. Dizi deyince aklınıza Kurtlar Vadisi gelmesin zira bizim hayatımızın Kurtlar Vadisi'nden farkı olmadığından seyretmeye gerek yok, nasıl olsa az çok yaşıyoruz.

Küçük tatillerimi sahil boyu yayla turizmi veya İç Anadolu ve kendi bölgemizdeki kaplıca turizminden istifade ederek yapmayı tercih ederim. Elimizdeki nimetlerden istifade etmesini beceremez isek elin adamı gelir istifade eder de aval aval bakarız. Bu hafta sonu sahil boyu hem ticaret, hem de ziyaretler yapalım dedik. Ticaretten kastımız işimizin gereği olan bilgileri toparlayıp siz değeri okurlarımızla paylaşmak, bu arada da eş dost ziyaretleri yapıp yorgunluk atmaktır. İlimizdeki seçim değerlendirmelerini bizim merdi kipti dolaşarak yaptığına göre bize mesafeyi biraz daha uzun tutup, sahil boyu dolaşmak düştü. Gerçi merdi kiptinin yaptığı değerlendirmelerin kıymeti harbiyesi yok ancak onun dolaştığı mekanları dolaşmak bize abesle iştigal geldiğinden soluğu sahil boylarında almayı tercih ettik.

Gezimizin ilk durağı Ordu ili idi, Ordu da 6 milletvekili seçilecek AK Parti'nin sıralamasını genel sekreter İdris Naim Şahin yapmış. Birinci sırada kendisi var, ikinci sırada kendisine yakın bir isim olan Mustafa Hamarat var, üçüncü sırada eski il başkanı Fatih Han Ünal var, dördüncü sırada RTÜK üyesi olan yine İdris Naim Şahin'in adamı kendi adaşı olan İdris Bey var. MHP birinci sıra adayı Dr.Yener Yıldırım daha önceki dönemde MHP'den milletvekili seçilmiş ancak geçen dönem listeye girememiş. CHP adaylarına gelince ilk sırada Ordu Belde Otel'in sahibi İdris Bey var. Ordu da çok enteresan olan bağımsız aday Murat Haznedar'ın ciddi bir oy potansiyeline sahip olması ve aldığı her oyu CHP'den alacak olması. Ordu ilinde gözüken durum AK Parti 4, CHP 1, MHP 1, şayet bağımsız aday gündemde olmasa idi, CHP'nin iki milletvekili çıkarabileceği söyleniyor.

Giresun'a gelince AK Parti'nin liste başı olan Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli bölgede yaptığı hizmetlerden ötürü sevilen bir isim, sahil şeridindeki ilçelerden, iç kesimdeki ilçelere, hatta Yağlıdere'nin tepesindeki köylüsünden Alucra'daki Şakrak Köyü'ne varıncaya dek herkesin övgüyle bahsettiği ve yaptığı hizmetleri takdir ettiği bir isim. Nurettin Canikli'nin tek dezavantajı Alucralı oluşu, Giresun merkezde bu konuda ufak bir tepki olsa da kıymeti harbiyesi yok denecek durumda. AK Parti listesinde ikinci sırada eski il başkanı Mustafa Bey, üçüncü sırada eski milletvekili Adem Tatlı ve dördüncü sırada sevilen bir bayan aday mevcut. CHP Giresun'da yerel iktidarı elinde bulundurmasına rağmen liste başı yaptığı isme olan tepkiden ötürü bir milletvekilliğinden fazlasını alamaz. MHP'ye gelince liste başı olan mevcut milletvekili Murat Özkan sevilmeyen bir isim olduğundan biraz zor seçilecek gibi. Giresun'da seçim sonuçları AK Parti 3, CHP 1 veya AK Parti 2, CHP ve MHP 1'er milletvekili alabilirler.

Trabzon'a gelince Trabzonspor'un şampiyon olamamasından ötürü Başbakan'a ciddi bir tepki var. Sahil şeridinde en ciddi siyasi mücadele Trabzon'da yapılıyor dersem abartmış olmam. AK Parti'de liste başında Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Nafiz Üzak, ikinci sırada TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, üçüncü sırada Akçaabat ilçesinden bir doçent ve dördüncü sırada mevcut milletvekili Safiye Soymen hanım var. Yerel gazeteleri okuduğumuzda mücadelenin hangi boyutta olduğunu rahatlıkla anlıyoruz. Eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın MHP listesinin ilk sırasında, Eski Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu CHP'nin ilk sırasında, sizin anlayacağınız her partinin ağır topları liste başlarında mücadele ediyorlar. Siyasetin ana kaynağı Trabzonspor. Toplumun nerede ise tamamı fikrini, zikrini bu konu ile meşgul ettiğinden siyasetçilerin hizmetten çok Trabzonspor'la uğraşmaları normal. Ancak burada şunu ifade etmek istiyorum AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu güne dek Karadeniz sahilindeki tüm illere yapılan yatırımı toplamı yaklaşık 19 milyar lira, sadece Trabzon vilayetine yapılan yatırım miktarının ise aynı olduğunu düşünecek olur isek bizim siyasetçilerin ne işe yaradıklarına siz karar verin.

Gelelim Trabzon'da seçim sonuçlarının tahminine, AK Parti 4, CHP ve MHP 1'er milletvekili çıkaracak gibi gözüküyor, ancak Trabzonspor'dan ötürü ortaya çıkan tepki sandığa yansırsa o zaman iş ciddi anlamda değişir. AK Parti bu konuda çok uğraş veriyor. Bakalım muvaffak olabilecek mi? Rize ve Artvin illerinin seçim değerlendirmesini yapmadan bugün bize ayrılan yer bittiğinden bir başka yazıda o illerimizin seçim sonuçlarını konuşmak üzere kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR