ŞAFAK GÖK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan;  Sandıkların yarıdan fazlası açılmışken,“Birileri erken davul zurna çalmaya başladı Cumhurhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kalmıştır’’
Muharrem İnce, ‘’ Elimizde sonuçlar var. Sonuç belli. Kabul ediyorum ki Recep Tayyip Erdoğan açık ara fark atmıştır. Galip gelmiştir.’’
Kemal Kılıçdaroğlu,‘’Seçimin mağlubu AKP’dir.’’
Aynı partiden 3 değişik ismin, seçim esnasında ve sonunda yaptığı yorumları. Hayal dünyası, gerçekçilik ve savunma mekanizmasının kontrolsüz devreye girmesi olarak değerlendirilebilir iz.
Yorumların ortaya çıkardığı bir gerçeklik var, ‘’Saldım çayıra mevlam kayıra’’ durumu.
Yazının başlığı olan Kurmay Yarbay Şafak Gök ile olayın bağlantısı nedir?
Askeriyede birliklerin savaşa hazırlık durumlarının kontrolü için belli dönemlerde denetlemeler yapılır. Denetlemenin temelinde, spor,atış ve eğitim branşları vardır. Denetleme harici birliklerin yine aynı konularda personellerini yaptığı testler vardır. Birliğin durumunu ortaya çıkarmak için yapılan bu değerlendirmelerin sonucuna denetlemeye hazırlık safhasında  elde bir takım veriler oluşmuş olur.
Birliklerin denetlemede hangi konudan denetlemeye tabi olacağı, birkaç hafta önceden belirlenir ve her bölük o konu üzerine ağırlık vererek çalışır. Doğal olarak birliğin alacak olduğu puanı yükseltmek için ufak tefek değişiklikler yapılır.
Mesela,spordan denetlemeye gireceksiniz ama birliğinizin başarısı %60 civarı. Yan birlik en iyi spor yapan askerlerini sizin birliğinize kaydırır. En iyi atış yapanlar ,eğitimi iyi olanlar sürekli birbirini destekleyecek şekilde kaydırılır.
Sarıkamış olayını hatırladınız mı? Yazlık elbiselerle ağır kış şartlarında ordu savaştırılmaya çalışılmıştı. Ordunun teçhizatını  görmek istediğinde  başındakiler,elde bulunan bir birliği yetecek kışlık malzeme gösterilmişti de yazlık elbiseleri olanlar ön plana çıkartılmamış ve büyük bir hüsran yaşanmıştı.
İşte bu zihniyet yakın zamana kadar birliklerde süregeliyordu. Başarı %60, ama kağıt üzerinde %90. Bunun altında yatan gerçeklik ise, orduya katılan gençlerin durumudur, ordu bildiği gerçeği düzeltmek için uzun zaman bekledi ve profesyonel askerlerden oluşan bir temel üzerinde çalışmalar hızlandırıldı.
Profesyonel askerlerin olduğu yerde, kimse kimseyi kandırmak zorunda kalmayacaktır. O asker her şeyi yapabileceği için, başarı durumu ortadadır zaten. Bu esnada bedelli askerlik en hayırlı olanıdır, yıllarca bu mesleği yapan kişi olarak bunu söylüyorum.
Bu ana kadar anlattıklarımız, CHP’nin ekran karşısında  açıklama yapan Genel başkan ve yardımcısının durumunu açıklar  durumda. Temelde aksaklık var, ama yama,sıva ile haklılık payını artırma,mazerete kılıf uydurma yöntemi.
Peki Şafak Gök, Batı birliklerinde görev yapıyoruz, yeni bir komutan geldi. Bu esnada birliğinin durumunu görmek istedi. Tüm branşlardan önce personelini teste soktu. Hiçbir şeye karışmadı sadece izledi. Herkes zayıf olduğu konularda başarılı olmak için ne gerekiyorsa onu yapıyor.
Bir üst birlik personeli denetlemeye geliyor. Herkes her şeyi yapıyor, denetleyen yapılan olayı standardında da olmasada kabul ediyor fakat Şafak Gök kendi personeline verilen  pozetif  notu standartında yapılmadı diye, negatife çevirtiyor. Sonuçta %90 olan birliğin başarısı %55 te kalıyor.
Bir ay en az 2 branşı eksik kalana kadar tüm personel  cumartesi,Pazar mesaiye devam ederek standarlara ulaşıyor ve başarı yine %90 seviyesine çıkıyor.  Muharrem İnce’nin gerçekleri görmesi bu yönde bir yaklaşımdır ve demokrasi adına yapılmış iyi bir beyenata imza atılmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR