OSMANLI VE BİR TAKIM EVLATLIKLARI

Avrupa'da, Asya'da,Afrika'da hüküm süren bir imparatorluk,  bugün bu topraklar üzerinde var olmamızın nedeni, Osmanlı imparatorluğu. Üç kıtada at koşturdularda, bu dönem nedense bazı  insanların kafalarına taktıkları at gözlüklerinden dolayı ,yapmış oldukları karalamalardan kurtulamadılar. Neden acaba atalarımızın yüzyıllar önce yaşadıkları hayatlarından ,utanıp, utanmamak için vicdan muhasebesi yapma gereği hissetmeye başla(tılı)rız.

 Üç kıta onlarca millete hükmeden atalarım, Avrupa'da bu günkü devlet bazında 24 milleti yönetirken 3 milleti himayesi altına almış, Asya'da 14 millet, Afrika'da 22 çeşit millet ve onun halifeliğine bağlı 8 değişik bölgedenin milleti . Osmanlı, yönetimi altındaki  bu kadar geniş bir coğrafya ya hükmederken  ihanete  uğraması gayet doğaldır. O zamanın en hızlı aracı attı, internet ve telefon ağı kurulu olmadığından merkezle uçlar arasında kısa zamanda fikir alışverişi yapılamıyordu.

 Günümüzde   atlarımızı kabullenemeyen insanların ,gazetelerinin köşelerinden hakaret etmek için veya küçümsemek adına tarihin gerçeklerini görememeleri kadar, akıldan yoksunlukları  kabul edilir bir şey değildir. Ulusal basında bir  yazar hanım '' dünyadaki hiçbir imparatorluk tarihinde Osmanlı sarayındaki kadar beşik cinayeti işlenmemiş,hiçbir imparator ve kral, Osmanlı  sultanları kadar çok oğul katletmemiştir''  Demek süretiyle  bir yerlere muhalif  olabilmek adına tarihi karalamaya çalışması at gözlüğüyle tarihe bakmasından kaynaklanmaktadır.  Eğer bu sistem kurulup işletilmeseydi, İmparatorluk  altı asır değil çeyrek asır bu topraklara hükmedemiyecekti. Saltanatın ikinci veya üçüncü ortağının taraftarlarıyla kundaktaki bebeklerden,yaşlılara, kadınlardan,genç kızlara kadar herkesin katledildiği, oluk oluk kanın aktığı ve site devletinden ileriye gidemeyen bir  topluluk olarak tarih sahnesinden silinip gidecekti . Batı hayranı bu insanın dönüp birde Hıristiyanların tarihindeki katliamlarına ve engizisyon mahkemelerine bakması gerekmektedir. Oraya baktığında eminimki batı hayranlığı debreşeceğinden gözü yine Osmanlıyı görüp onlar yapmıştır diyecektir.

Bir başkası ise aslında ailesiyle ilgili gerçekleri konuşmuş olabilir. Ama kendi dışındakileri buraya katması pek hoş karşılanmamıştır. Bu önemli zat buyurmuşturki '' özbe öz Türkmüyüz,yoksa Türklerle Anadoluda o zaman yaşayan Bizanslıların, Ermenilerin, Rumların ortak çocuklarımıyız'' bizce sorun yok. Eğer ailenin büyüklerinden şüpheleniyorsan oda sizin sornunuz ama. Bir insan sadece muhalif olma adına bunları yazması ne denli doğrudur. Neden bu dönemde yazılıp çiziliyor bunlar, iktidarın bir televizyon dizisinin gösterimde olmasından kaynaklı itirazına muhalif olma adına. Şimdi bu para ediyor.

 Padişahların kardeşlerini katlettirmesi, saray içindeki entrikalar,vatanın satılması, şaşalı bir yaşamın sürülmesi, haremde sefa süren padişahlar,sarayı yöneten kadınlar, basiretsiz insanların tutarsız davranışları sonrasında elden çıkan koskocaman bir imparatorluk. Tüm bu olayların nedenleri niçinlerinden ziyade işte budur Osmanlı anlayışı. Unutulmaması gereken asıl konuysa  Osmanlı olmasaydı Türkiye olmayacaktı.Yakın tarihe bakıldığında ise,bunca etnik grubu bünyesinde taşıyan Rusyanın bile birliğini koruyamadığı, Yugoslavyanın  aynı duruma düştüğü ve parçalandığı çok açık görülmektedir.  Örneğin Sovyetler birliği,  hüküm sürdüğü tarihler , 1917'de temelleri atılmış  ve 1922'de kurulup, 1991 yılında dağılmıştır. Toplam 69 yıl süren bir yönetim. Osmanlı ise  içindeki onca etnik unsura rağmen altı asır sürdürülen bir imparatorluk. Kısaca beğenmeyip burun kıvırdığınız ama tırnağı bile olamayacağınız ecdadımız.

Ve bugün bir takım basit ve tutarsız insanların karalamaya çalıştığı o büyük imparatorluk, sizlerin olumsuz olarak gördüğü ve beğenmediği o padişahların isimleri tarihte yerini alırken,  iletişim teknolojisinin  ulaşmış olduğu yüksek hız ve çeşitliliğin içinde isimleriniz Osmanlının bir takım evlatlıkları olarak  kaybolup gidecektir. Millet, ''çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, ülkü, duygu, gelenek ve görenek birliği olan insanların oluşturduğu topluluk'' der tanımda. O tanımda ihanet yoktur, para için aslını satmakta  yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR