Dursen Özalemdar

Dursen Özalemdar

ÖRNEK ATATÜRKÇÜLER

 

İsmail Cem İPEKÇİ. SABATAYİST, CHP. nin 1974-1975 yıllarında TRT Genel Müdürü, 1997-2002 de Ecevit hükümeti döneminde Dış İşleri Bakanı. Gazeteci-Yazar’da !  ne yazar. 1970 li yıllarda, “Türkiyenin Geri Kalmışlığının Tarihi” adlı kitabında , ATATÜRK’ün aldığı maaşa rağmen, edindiği mülklerin listesini verirken. Şevket Süreyya’nın “Tek Adam”isimli kitap serisinde, 1919 yılında Mustafa Kemal ve Ömer Naci’nin bir anısını anlatmaktadır. 

“Mustafa Kemal ve Ömer Naci ceplerinde “on para” ile, yani oldukça düşük bir meblağ ile İstanbul’da dolaşırlar.Aşağı yukarı bütün meyhanelere borçları olduğu için artık kimseden veresiye de isteyememektedirler. Peki ne yaparlar ? Atatürk şöyle anlatır, “Anladık ki başka care yok, on paralık kestane alıp yemeye başladık” Sıvas ve Erzurum Kongresi dönemlerinde Atatürk’ün ödünç bir kıyafetle bu kongrelere katıldığını büyük bir övünçle anlatırlar. “

 AMA . . . Savaştan sonar, Atatürk; döneminin en büyük zenginlerinden biridir.  Peki bu nasıl olabilmiştir. Acaba Allah “yürü ya kulum” mu demiştir. İlginçtir. Çok baktım ama Atatürk’ün bu ani mal artışıyla ilgili hiçbir şey bulamadım.

Atatürk’e ait arazilerin toplam büyüklüğü 154.bin 729 dönümdü.(metre kare olarak, 154 milyon,yediyüzyirmidokuz bin metre kare) Kendisine ait çok büyük ÇİFTLİKLER  ve tesisler vardı, yaşadığı dönemin en büyük gayrimenkul zenginiydi.

Üstelik Atatürk’ün FABRİKALARI da vardı ! Yani bir fabrikatördü. Bir ÇELİK FABRİKASININ yüzde kırk hissesine sahipti. Aynı zamanda kendine ait SÜT-BİRA-ŞARAP ve DERİ  fabrikaları da vardı.

Peki maaşı ne kadardı ? 40 lira. Yani o zamanın kuru ile düşünürsek 28 dolar, Sonralarda ise bu meblağ 150 liraya kadar çıkartılıyor. Atatürk vefat ettiğinde İş Bankasında açtırdığı şahsi  hesabında 19 bin 566 lira birikmişti.

Atatürk’ün CHP. ye bıraktığı nakit miras tam  bir Milyon 664 liraydı. Bu paralar bugün CHP nin İş Bankası ana sermayesindeki % 28 lik hissesi olarak görülmektedir. Atatürk, kendi akrabalarının servetine mirasçı çıkmamaları için, öldüğü yılın mayıs ayında vasiyet işlemini bitirmiş. Vasiyetinde Makbule, Afet, Sabiha Gökçen,Ülkü hanımlara 200 lira maaş bıraktığını açıklamıştı. (Atatürk’ün manevi kızı  olan Ülkü Hanım  5 bin lira almaktaydı. )

N O T -49 kalemdan oluşan Atatürk’ün Mal varlığı, İsmail Cem İpekçi’nin kaleminden  yarın. .

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Dursen Özalemdar Arşivi
SON YAZILAR