Dursen Özalemdar

Dursen Özalemdar

ÖLÜP DİRİLEN PEYGAMBER HZ.ÜZEYİR (4)

Üzeyr aleyhisselâm) ın babası,Seruha Buhtu Nassar’ın işgal günlerinde Üzeyr (a.s.) dan başka kimsenin bilmediği bir yere Tevrat’I gömmüştü. Üzeyr (a.s.) onlara oraya götürerek, o yeri kazdırdı ve tevrat’I çıkardı. Kitabın yaprakları pörsümüz ve çürümeye yüz tutmuştu.

Üzeyr (a.s.)bir agacın gölgesine oturdu. Beni İsraillilerde etrafına oturmuştu. O anda gökten iki şule (ateş gibi görünen nur) inerek ,Üzeyr (a.s.)’ ın ağzından içine girdiler. O da Tevrat’I hatırlıyarak, Beni İsraile onu ezberden okuyarak yeniden yazılmasını sağladı. Bu olaylar üzerine yahudiler Uzeyr ‘a.s.) ‘a “Allahın oğludur” dediler.

Uzeyr (a.s.) Tevrat’I onlara Hızkiyi (a.s.) ın memleketi olan Arz’I  Sevat’ta yeniledi. Kendisinin yüz sene ölü olarak kaldığı memlekete de Sâber âbad denirdi. “İşte biz bu işi, seni insanlara (Beni İsrail’e) ibret kılalım için yaptık” kavli şerifinde buyurulduğu üzere bu mucize kıyamete kadar büyük bir ibret olarak kaldı.

Şöyleki Uzeyr (a.s.) torunlarıyla beraber aynı mecliste oturuyordu, onlar ihtiyar kendisi ise gençti,çünkü öldüğünde kırk yaşında idi.Allah-u Tealâ onu öldüğü gündeki gibi genç olarak diriltti. (Dürrul Mensur 2/28-29)

Nitekin, Ulu Rabbamiz öldükten sonra, dirilmekten süphe edenlere şu ayeti kerimesiyle en güzel şekilde ikna etmektedir.

Ey insanlar! Eğer yeniden dirilmeden süphedeyseniz, (şunu bilin ki) şüphesiz biz, size topraktan, sonra nüfteden (meni denen az bir sudan), sonra pıhtılaşmış kandan, sonra hilkati belli belirsiz bir lokma et parçasından yarattık. Size ‘son derece gücümüzü) tam manasıyla açıklamak için (size hâlden hale, tavırdan tavıra naklettik) dilediğimizi rahimlerde belli bir zamana kadar yerleştiririz (bekletiriz), sonra size, bir bebek olarak (dünyaya)çıkarırız, sonra güçlü çağınıza uluşmanız için (size büyütürüz. Bu arada ) içinizden kimi vefat eder, içinizden kimi de ömrün en rezili (en verimsiz çağına reddedilir (döndürülür) tâki ilimden (her şeyi bildikten sonra bir şey bilme(z hale gel) sin. Sen yer yüzünü de kupkuru ve ölü bir hâlde görürsün; fakat biz üzerine suyu (yağmuru) indirdiğimizde o, kıpırdanır  kabarır ve her güzel çift (çeşit) ten nice nebatlar bitirir.”

“Çünkü Allah’(u-Tealâ) hakkın ta kendisidir. O, ölüleri diriltir. Yine O,her şeye hakkıyla kadirdir.

“Kendisinde hiç şüphe olmayan o saat (kıyamet vakti) de gelecek ve Allah( u Tealâ) kabirlerdeki kimseleri diriltip kaldıracaktır. (Haç suresi 5-7-)

Bütün Peygamberlere inanmayı emreden dinimiz, bu menkibeler ile imanımızı güçlendirmektedir. Her Peygamberin kendine has mucizeler ile donatılmış olması, Hikmeti İlahinin bir özelliğidir.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursen Özalemdar Arşivi
SON YAZILAR