Reşit Öztürk

Reşit Öztürk

Öğretmenler Odasının Gündemi

 Öğretmenler odası, o okulda görev yapan öğretmenlerin ders dışındaki, teneffüslerdeki ve okulda olduğu diğer zamanlarda boş kalan vakitlerini geçirdikleri ve dinlendikleri, aynı zamanda da gündemlerini değerlendirdikleri bir mekândır.

Peki, neler konuşulur öğretmenler odasında, şimdi ona bakacağız. İhtiyacı olanlar için konut kredileri, otomobil kredileri ve tüketici kredileri. Çocukların okulu, kreşi, koleji, hocası, bakıcısı vs.

Teknolojik gelişmeler, son model cep telefonları, lcd-plazma farkı, uydu televizyonlar, yeni çıkan bilgisayarların özellikleri ve fiyatları, internetin her türü ile kurumların internet sitelerinin takibi de yapılır. Kredi kartları, internet bankacılığı, borsa faiz altın ve doların son durumu da gündem maddeleri arasındaki yerini alır.

Erkekler daha çok, futbol muhabbeti, şans oyunları, siyasi analizler, sendikaların memurlarla ilgili yaptığı çalışmalar, atamalar, kontenjanlar, tayinler, görevlendirmeler, yer değiştirmeler, özür gurubu ve eş durumu atamaları ile hizmet puanlarını konuşmayı pek severler.

İdarecilik sınavları, kadro ve derece hesabı, maaş ve ek ders hesabı, yolluklar, sınav görevleri, kurs saatlerinin ayarlanması, sınavlara hazırlanma, burslar, yurtlar, yatılı okullara başvurular, nöbet görevleri ile idarenin yanında konuşulamayıp arkasından söylenebilecek düşünceler de yok değildir.

Konuşulan konular arasında, genelgeler, yönetmelikler, resmi yazıların takibi ve imzalanması, dilekçelerin ve tebligatların ilgiliye ulaştırılması, belirli gün ve haftaların kutlama programlarının hazırlanması, yarışmalara öğrenci hazırlama, proje çalışmalarına katılım durumu, yeni ders programlarının incelenmesi, hizmet içi eğitim seminerleri ve konferanslara olan ilgisizlik de var.

Bayanların gündemi genellikle, popüler dizilerin ve kitapların kritiği, bakım ürünleri, diyet muhabbeti, gelin-kaynana, evlenme-boşanma, tartışma, kaybolma, kaçırılma gibi konuları içeren ailevi ve sosyal içerikli tv programları hakkındaki görüşleri, altın günleri, ev ziyaretleri, alınacak hediyeler vs. olabiliyor.

Yine konuşulan konular arasında, öğretmen servisleri, okula gidiş- gelişin nasıl yapılacağı, yeni gelen arkadaşlara ev bulma çalışmaları, memleketi tanıtıcı geziler düzenlenmesi, okuldaki yardımcı hizmetlilerin ve kantinci gibi farklı konumdaki insanların çalışmalarının değerlendirilmesi.

Bütün bunların yanında tabii ki asıl konu olan eğitime de sıra geliyor. Memleketin ve eğitimin durumu, sorunların ve çözümlerin konuşulması, ideal toplum modelleri, öğrenci davranışları, ders notları, yazılı sınav ve proje ödevi notları da ihmal edilmiyor.

Derslerin ve konuların nasıl daha verimli işlenebileceği ile ilgili fikir alış-verişleri, öğrencilerin dersleri daha iyi anlayabilmeleri için nelerin yapılabileceği, velilerin okula karşı ilgilerini artırmak için çözüm önerileri, önyargıları yıkma çalışmaları, yine söz konusu hususlar arasındaki yerini alıyor.
Fotokopi, yazı çıktısı alma, lavabo gibi asli ihtiyaçlar, çay ve sigara gibi bağımlılık molalarının ardından tekrar derse girme ve bir kırk dakika daha gerçek hayattan koparak, kendini geleceğin gençlerine verme çalışması ve kutsal bir mesleğin mensubu olmanın verdiği haz ve mutluluk, işte öğretmenlik.

Ve işte Atatürk'ün sözü, 'Biz bize benzeriz'. Evet, gerçekten hangi meslek gurubundan olursak olalım, hepimiz aynıyız, çünkü hepimiz insanız, hepimiz bir elin parmaklarıyız. Tek farkımız yaptığımız iş.

Hangi işi yaparsak yapalım, en iyisini ve en güzelini yapalım. Bu memleketin dağda çobana da, Çankaya'da Cumhurbaşkanı'na da ihtiyacı vardır, hepsi bu milletin evlatlarıdır, bunu hepimiz biliyoruz ve ona göre davranmaya devam ediyoruz. Büyük bir sabırla, daha güzel bir gelecek ve daha güzel bir Türkiye özlemiyle çalışmaya devam ediyoruz. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Reşit Öztürk Arşivi
SON YAZILAR