Müslüman Türk' ün kutlu...

MÜSLÜMAN TÜRK"ÜN KUTLU DOĞUM HAFTASI
Bir tartışma var: Önce Türk ve sonra Müslüman mısın? Yoksa önce Müslüman ve sonra Türk müsün?
Bu tartışma insanın yaradılışından beri sürer gider. Ben önce Türk ırkındanım. Kanım Türk olarak belgelenmiştir. Hz Muhammed Mustafa SAV: “Ben musta"rabım; sonradan Araplaşmış ırkın mensubuyum. Bu kimliğimle iftihar etmem” buyurmaktadır.  Kur"an-ı Kerimde de: “Ey Nâs! Sizleri birer erkek-dişiden varedip boylar, sülâleler vb olarak tasarlarken amaç, tanışmanızdır. Unutmayın ki Allah katında en değerli olanınız; takvayı en güzel yaşayanınızdır” Hucurat Sûresi: 13.
Bedensel farklılıklarımız tanışmamız için önemlidir. Allah katında millet olabilmenin ülküsü veya mefkûresi ise “takva sahi” olmaktır. Ne kadar çok takva sahibi olabilirsek Allah katında millet olmaya o denli yanaşmışız demektir. Millet olduğumuz zaman Kutlu Doğum Haftası da farklı kutlanacaktır.
Irkımız, alt benliğimizdir ve milliyetimiz de üst benliğimizdir. Buna göre: “Türk"üm; Müslüman"ım”. Yani Türk ırkındanım ve İslam milletindenim. Bir ırkın millet olabilmesi için uluslar arası alanda etkin, egemen ve söz sahibi olması gerekir. Bu nedenle Ziya Gökalp önce “İstanbul Türkiye”si, sonra “Anadolu Türkiye”si ve en sonunda da “Türki Cumhuriyetler Türkiye”si birliklerinden söz etmiştir:
Nabızlarımda vuran duygular ki tarihin
Birer derin sesidir, ben sahifelerde değil
Güzide, şanlı, necip ırkımın uzak ve yakın
Bütün zaferlerini kalbimin tanininde
Nabızlarımda okur, anlar, eylerim tebcil.
 
Sahifelerde değil, çünkü Atilla, Cengiz
Zaferle ırkımı tetviç eden bu nasiyeler,
O tozlu çerçevelerde, o iftira-âmiz
Muhit içinde görünmekte kirli, şermende;
Fakat şerefle numayan Sezar ve İskender!
 
Nabızlarımda evet, çünkü ilm için müphem
Kalan Oğuz Han'ı kalbim tanır tamamiyle
Damarlarımda yaşar şan-ü ihtişamiyle
Oğuz Han, işte budur gönlümü eden mülhem:
 
Vatan ne Türkiye'dir Türkler'e, ne Türkistan;
Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan... 
Ziya Gökalp"e göre “Güzide, şanlı, necip ırkımın uzak ve yakın bütün zaferleri” Türk ırkına ait zaferler olmaktadır.
Kutlu Doğum Haftası"nı kutlayacak olan İslam milletinin zaferleri ise Hz İbrahim"in putları kırma konusunda verdiği mücadeleler, Hz Musa"nın Firavun"a karşı verdiği mücadeleler, Hz İsa"nın paganist Sezar vd karşı verdiği mücadeleler…
Nihayet Hz Muhammed Mustafa"nın SAV Mekke müşriklerine karşı verdiği Bedir, Uhud, Hendek savaşları ve Bizans"a karşı Hüneyn ve Evtas, İran"a karşı verdiği Mute Savaşları…
İşte Ziya Gökalp, işte İslam Milliyetçiliği… Ziya Gökalp şanlı ve necip ırkının uzak ve yakın bütün zaferleri derken Turan Birliğinden söz etmektedir. Ziya Gökalp"ın zaferleriyle şenlenen bir Müslüman"ın Kutlu Doğum Haftası, İslam milliyetçisinin Hafta anlayışıyla elbette farklı olacaktır.
Turan ülküsü de “İ"la"-i Kelimetüllah Mefkuresi” yanında veya karşısında yer almaktadır. İ"lâ"-i Kelimetüllah Mefkuresi Osmanlı ecdadımın uğrunda mücadele verdiği zafer yoludur.
İşte bu anlayış çerçevesinde; Türkiye'nin bütün vatandaşları 'Ne Mutlu Türküm' ve 'Ben Türk Ulusunun Bir Ferdiyim, Vatandaşıyım" demekten çekinmemeli ve onların bu konudaki tereddütleri de giderilmelidir"
Ziya Gökalp, Hz Ali KV, Hz Hamza, İmam Rabanî… demek yerine, Atilla, Cengiz… demektedir. Onun kafasındaki tarihi şahsiyetler, Müslüman milliyetçisinin kafasındaki tarihi şahsiyetlerden farklı olmaktadır. Millet olmakta u sözcüklerin çok büyük önemi vardır. Önce Türk"üm, sonra Müslüman"ım diyen insanın kafasındaki tarihi şahsiyetler, Atilla, Cengiz vd ise Allah katındaki takva sahibi Müslüman"dan farklı düşünüyor demektir.
Eğer Türki Cumhuriyetler Birliği kurtuluş savaşını başarabilseydi o zaman Türk Milleti ve medeniyeti gerçekleşecekti. Ama üniformalı Enver Paşa, bu amaçla yola çıkan ecdadımızın Allahüekber dağlarında 93 yıl önce donarak şehit olmasından sonra Türk milleti gerçekleştirilemedi. Bana göre Türk ırkı olarak varlığını sürdürmektedir.
İsrail de ağlama duvarında neyi dillendiriyor? Nil-Fırat arasını Arz-ı Mev"ûd olarak ele geçirmeği… Bütün dualarında bu mefkûresini dillendirmektedir. İşte o zaman fiilen millet olacaktır. Bu anlamda Amerika Birleşik Devletleri bir millet olarak yaşamaktadır Avrupa Birliği de 25 ülkeyi çatısı altında toplamayı başarmakla o da bir Avrupa Milletini gerçekleştirmiştir. İnşallah Türk ırkı da pek yakında, İstanbul"u fetheden nesli yetiştirmekle Amerika gibi; yakın ülkeleri siyasi veya ekonomik çatı altında birleştirdiği anda millet olacaktır.
 Ziya Gökalp"ın şiirinin son kıtasında yer alan Oğuz Kağan, eski türk mitolojisinde, av için çıktığı elki de Ergenekon Dağı"nda, gökten yere doğru akan bir ışıkla karşılaşır ve ışık bir kız oluverir. Oğuz Han onunla evlenir ve üç oğlu olur. Bu üç oğul dünyaya egemen olur. Oğuz Kağan"ın evlendiği o ışık kızı, eski Türk mitolojisine göre Allah"ın melek-kızıdır.
Ziya Gökalp"a göre, Oğuz"un daha doğumundan itibaren bizzat Tanrı tarafından gönderildiği vurgulanmaktadır. Tanrı tarafından yeryüzüne gönderilmiş ve bu çerçevede sıradan insanlarda olduğu gibi bir doğum olayı gerçekleşmemiştir.
Karılarından birisi, bir ışık hüzmesi içinde gökten inerken diğeri de bir ağaç kovuğunda Oğuz tarafından bulunmuştur. Oğuz"un evleneceği ve altı evlat sahibi olacağı kızlar, bizzat Tanrı tarafından Cennet"ten gönderilmişlerdir. Kutsal ağaç ve dağların zirveleri Cennet"e kadar uzanırken kutsal akarsular da Tanrı"nın Cennet"inden gelip tekrar oraya dönmektedir. Başı Tanrı"nın Cennet"ine varan kutsal dağın tepesinden, yani, Tanrı"nın katından indiğine inanılan kutsal akarsular, Tanrı mekânından gelip yine onun mekânına dönmektedir.
İşte önce Türk ve sonra Müslüman bu inancı taşımaktadır. Ancak önce Müslüman ve sonra Türk olduğunu dillendiren Müslüman ise zaferini Bedir Savaşından başlatmaktadır. Ben de Müslüman Türk"üm. Kutlu Doğum Haftası"nı bu inançla kutluyorum. Kutlamak, bir inanç meselesidir; eğer Allah"ın takvası üzerine yetişen bir Müslüman isen elbette Müslüman Türk olacaksın ve Kutlu Doğum Haftasını kutlarken de şu âyet-i kerime hiç aklından çıkmayacak:
“Ey iman edenler, yapamayacaklarınızı neden konuşuyorsunuz?” Saff Sûresi: 2
 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Salih Parlak Arşivi
SON YAZILAR