MALAZGİRT ZAFERİ

26 Ağustos 1071 tarihinde, Malazgirt Zaferiyle, anadolunun kapıları Türklere açılmıştır.

Her yıl bu tarihte milli duygularla günün anlam ve önemi anlatılır. Anlatanlar da  dinleyenler de, bu tarihi zaferin gururuyla duygulanırlar.

Devlet büyüklerimiz, son yıllarda; 2023, 2053 ve 2071 tarihlerini mihenk taşı olarak milletimize hatırlatarak, bu tarihlerin ruhuna uygun hedefler oluşturmaktadırlar.

Sözünü ettiğimiz ve hedef noktalar olarak görülen bu tarihler; milletimizin geçmişinde önemli kırılmaların olduğu noktalardır.

Her üç tarihi nokta; milletimizin geçmişinde kilit olmuştur. İmanlı milletimiz  bu tarihlerde elde ettiği zaferlerle nesillerine gurur duyacakları bir tarih bırakırken, iddialı bir gelecek de inşa etmişlerdir.

İmanlı askerlerden oluşan askerlerle, Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans arasında, Malazgirt Ovasında yapılan savaşta, Alp Arslan'ın savaş teknikleri sayesinde Bizans hezimette uğramış, Diyojen esir alınmıştır.

Çok kritik ve büyük risk alarak  müthiş bir strateji uygulayan Alp Arslan'ın, kararlı duruşu  ordunun da cesaretini yükselterek zafer elde edilmiş, bu zafer anadoluyu Türklerin  vatanı yapmıştır.

Üzerinden 949 yıl geçen Malazgirt Zaferi'nin onur veren duyguları hâlâ canlılığını korumaktadır. Bu nedenle, bu gurur; her yıl 26 Ağustos tarihinde kutlamalarla hatırlanmakta ve gelecek nesillere miras bırakılmaktadır.

Sayıca fazla, techizat bakımından da güçlü olan Bizans Ordusunun karşısında; Çanakkalede, İstiklâl harbinde ve İstanbulun fethinde var olan cesaret ve keskin zekâ kazanmıştır.

1071 tarihinde elde edilen Malazgirt Zaferi; 1453 tarihinde gerçekleşen İstanbul Fethinin başlangıcını oluşturmuştur. Bizans; 1071'de çözülmeye başlamış, 1453'de bitmiştir.

Malazgirt Zaferiyle Türk Selçuklu Devleti süreci başlamış, bu süreç İslâm âlemi için de bir dönüm noktası olmuştur. Malazgirt savaşının ardından Müslümanlar anadolunun batı uçlarına kadar ilerleyerek, hâkimiyeti ellerine almışlardır.

İslâm toplumunun, bu savaştan sonra liderliğini Selcuklular yürütmüştür. Anadolunun İslamlaşmasında Malazgirt zaferi önemli kilit olmuştur.

Hem Türklerin anadoluya yerleşmesi, hem de Anadolunun İslamlaşması bakımından önem arz eden Malazgirt Zaferi; milletimiz için unutulmaz bir gurur tarihidir.

İmanın, zakanın, cesaretin ve tek yumruk olmanın eseri olan Malazgirt Zaferi, üzerinden geçen bin yıllık zaman da bile tazeliğini korumakta, gelecek nesillere hedef olarak gösterilmektedir.

2023 hedeflerine ulaşan ülkemiz, 2053 gücünü de elde edecek, 2071 tarihine de bu vizyon sayesinde ulaşacaktır.

Bu duygularla; 949. yılını kutladığımız Malazgirt Zaferi'nin milletimiz için hayırlara vesile olmasını yüce Allah'tan diler, canları ve kanlarıyla bu zaferi bizlere kazandıran şehitlere rahmet niyâz ederim

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR