ENTELEKTÜEL OLMAK

Vizyon olmadıkça misyona sahip olmanın anlamı yoktur. Misyonu;  hizmete ve davranış dönüştüren vizyondur. Salt bilgi; kişiyi ego sahibi, entellektüel kültürle birleşen bilgi ise toplum adamı yapar.

Bilgili adam kızar/darılır, entellektüel insan sorgular ve katkı sağlar. Entellektüel insan sahip olduklarını yaşamı için tasarruf eder, bu kültüre sahip olmayan da her şeyini karşıdakine göstermenin gayretine girer.  

Peygamberimiz; "güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" buyurarak ve de pratik ederek, cahiliye toplumundan  entellektüel bir asr-ı saadet toplumu oluşturmuştur.

Aslolan davranıştır. Davranışa dönüşmeyen bilgi ego menbağı olur.  Entellektüel olmak bir süreçtir. Hamuru, çamuru  hayatı sokağı tanıyarak; bilgi, birikim ve tecrübe sahibi olmaktır.

Entellektüel olabilmek içen; sürekli okumak, araştırmak, derinleşmek, analiz etmek, öğrenmek şarttır. Günltk olarak; makale, dergi, gazete okumak ve dünyadaki güncel gelişmeleri de gözden geçirmek gerekir.

Entellektüel olmak; arif ve âlim olmanın birleşikesidir. Duruş, görüş, fikir, nezâket, tebessüm, tevazu gibi âsil özellikler entellektüel olmanın ortaya çıkan hâlidir.

Her müslüman entellektüeldir. İlk emri oku olan bir dinin müntesipleri, her an kendini geliştirmek durumundadır. Toplumsal ilkeleriyle müntesiplerini şekillendiren İslâm, duruşu olan insan tipi oluşturmaktadır.

Yıllarca ülkemizde entellektüel tanımı yanlış yapılmıştır. Avrupa değerleriyle örtüşen tiplere entellektüel denmiş, insanlığa güzellikler sunan İslâm muntesipleri cahil kabul edilmiştir.

Entellektüellik; alkol, avrupa tarzı giyim, mahremiyet sınırlarını aşmak, daha da kötüsü İslama karşı savaş açmakla tanıtılmıştır.

Tebessüm eden, tevazu gösteren, tatlı dil kullanan, kırmadan hak arayan, kırılmadan sorgulayanlar,  sâf(salak) kabül edilmiştir.

Ülkemizde, yıllarca süren vesayet anlayışı; sahte entellektüeller üretmiştir. Entellektüel kılıfıyla; toplumu sömüren, ezen, küçük gören tipler oluşturulmuştur.

Günümüzde, ülke idaresinin el değiştirmesiyle entellektüel tipler de değişeme/mutasyona uğramıştır. Kendini geliştirmeden, pozisyondan beslenen enteller oluşmuştur.

Günümüz toplumunun muhafazakârları günümüzün entelleri olmuştur. Ancak, kendini yetiştirmeyen bu tipler; sahip olduklarıyla kendini ispata çalışma gayretine girmiştir. Bu nedenle de, bütün gayretleri sahip olduklarını arttırmaktan ibaret kalmıştır.

Entellektüel olmak; değerleriyle düşünen ve yaşayan müslüman olmaktır. Asr-ı saadet insanı günümüze de örnek entellektüel insan modelleridir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR