Kısa Kısa- Kıza Kıza

Kısa Kısa- Kıza Kıza
- Mısır'ın büyülü böceği, bok böceği… Bu sevimli böcek, kısmen ya da tamamen dışkıyla beslenen böceklerin ortak adıdır. Afrika’da genellikle fillerin dışkılarında yaşarlar. Sindirim sistemlerinin zayıflığından dolayı yedikleri besinlerdeki besleyici maddelerin yarısını dışkı yoluyla dışarı atan filler, bu böceklerin en önemli aşçılarıdır. Bok böceği bulduğu mısır, buğday tanelerini arka ayaklarıyla yuvarlaya yuvarlaya yuvasına götürürken yol üzerinde ne kadar ot, odun, saman, toprak vs varsa üzerine yapışır. Gitgide büyüyen kütleye inat, bu yemi yuvaya kadar iteler ha iteler. Hikâye bu ya, kütleyi yuvanın içine çekmeye çalışırken yuvanın ağzını kapatır ve orası ona mezarı olur. Biz insanlarda böyleyiz. Yaşamı boyunca bolca mal, mülk edinen insanoğlu, o malı bok böceği misali mezardan içeri çekmeye çalışır ama nafile. 
- Hadi empati (duygudaşlık) yapalım: Yer: Türkiye. Başrolde ailen. Sen, iç savaşta öldürüldün. Ülke perişan. Eşin beş çocuğuyla dul ve ortada kaldı. Ailen dağıldı. Büyük oğlun Avrupa ülkesine gitti. Sığınmacı ve vatandaş olmak için din değiştirdi. Hıristiyan oldu. Ortanca oğlun o kadar ‘şanslı’ değildi bir Avrupa ülkesine giderken tekne alabora oldu ve kurtulamadı. Cesedi kıyıya vurdu. Eşin üç kız çocuğuyla birlikte aç, açıkta Suriye’ye sığınmacı oldu. Halep’te bir kaldırımın başında oturmuş dileniyor. Çocukların ise cami önlerinde dileniyor. İtilip kakılıyor ve daha bir sürü şey… Entarili adamlar elleri dolu poşetlerle akşam evlerine gidiyor. Dilenciler kaldırımlarda. Dilenciler dediğim senin ailen çocukların canların, sen yoksun, ülke yok... Acı değil mi?
- Asgari ücretlinin, emeklinin, işçinin dişini sök vekile implant çak!  Milletvekili maaşları tamam, sekreteri, danışmanı, şoförü tamam, herkesi kıskandıracak şekilde bol maaş da tamam. Milletvekillerinin ortalama 1500 TL olan 6 olan diş imlant yaptırma hakkı 8’e çıkarıldı. Memleketi daha iyi kemirmeleri için değildir o, eti daha iyi kemirmeleri içindir. Hemen önyargılı olmayın.
- Geçen ay siz bilmezsiniz mağdurları açısından ülkede küçük çaplı bir devrim oldu. YÖK, hiç gereği yokken kazanılmış bir hakkı sessiz sedasız ortadan kaldırmıştı. Web sitesinden önlisans mezunlarına lisans eğitimlerini tamamlama hakkını elinden aldığını duyurdu. Binlerce mağdur öğrenci, YÖK’e telefon ve faks yağdırdı. Sosyal medyada örgütlendi. Ve YÖK geri adım atmak zorunda kaldı. 2 yıllık yüksekokul mezunlarına lisans eğitimlerini sadece bu yıl için tamamlama imkânı tanıdı.
- Efsaneye göre, Tanrı dilleri torbasına doldurmuş ve dağıtmaya çıkmış. Fransızca'yı Fransa’nın üzerine, İngilizce'yi İngiltere’nin üzerine, Almanca'yı Almanya’nın üzerine, Çince'yi Çin’in üzerine vs. geri kalanı da Kafkasya’nın üzerine boşaltmış, denir. Bu açıdan Kafkasya’da 35 ayrı dilin konuşulduğu söylenir. Bu efsaneyi temel alarak şunu diyebilir miyiz? Tanrı zenginliği, adaleti, barışı, hoşgörüyü, vicdanı, kan ve gözyaşını bir torbaya doldurmuş ve dağıtmaya çıkmış: Zenginliği İsviçre’ye, adaleti Hollanda’ya, barışı Finlandiya’ya, hoşgörüyü Danimarka’ya, vicdanı Japonya’ya, kan ve gözyaşını ise Ortadoğu’nun üzerine boşaltmıştır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Ertürk Arşivi
SON YAZILAR