İşsizlik Sorunu

    Ülkemizin yaşadığı en büyük sorunlardan biri de işsizlik sorunu olduğu muhakkaktır. Nüfusumuzun % 11.4 civarı işsizlikle mücadele etmekte olduğu resmi kayıtlardan anlaşılmaktadır. İktidar adayı her partinin ilk vadi de işsizlik sorununun çözümü yönünde olmuştur, ancak son 20 yılda büyüyen nüfusa oranla işsizlik çözüm bulamamış, işsizlere her geçen gün yüzlerce yenisi eklenmiştir.

     Peki burada suçlu olan sadece hükümet veya devlet mi? Örneğin Samsun"daki işsizlik oranı Türkiye ortalamasının üzerinde sizce bunun nedeni nedir? Bunun suçlusu Samsun"u yönetenler mi? Hayır bence doğrusu bu değil, olaya genel anlamda baktığımızda gerçek işsizlik oranı bazılarının dediği gibi resmi rakamların üstünde değil tam tersine altında olduğuna inanmaktayım. İş arayanlara bir bakın ne iş yaptıkları sorulduğunda cevap her işi yaparımsa anlayın ki o iş değil yatmaya yer arıyor. Kendimden örnek vereyim isterseniz sürekli iş arayan birçok kişi geldiğinde sorduğum sorulara hep aynı cevabı aldım. Her işi yaparım peki dedim ve notuma kaydettim, ben sizi ararım deyip gönderdim. 
   

     Gazetede adama ihtiyaç oldukça çağırıp işte sana iş, gel çalış deyince "ooo biz öyle iş istemiyorduk, biz belediyede masa başında devlet güvencesi olan iş istiyoruz" cevabını aldık ve tüm notlarımı bu sayede eritmiş oldum.

     Gazetemizin baskı tesisleri ilkadım sanayi sitesinde kurulunca zamanımızın da bir kısmı ister istemez orada geçiyor. İmalat sektöründe işveren arkadaşlarla konuştuğumda tamamı aynı sıkıntıdan bahsediyor. Yetişmiş eleman yok diyorlar, neden yetiştirmiyorsunuz arkadaşlar dediğimde bulamıyoruzki yetiştirelim cevabını alıyoruz. Matbaada bir makinemız bozulsa ya Ankara"dan, ya İstanbul"dan veya İzmir"den usta çağırıp yaptırıyoruz ve bu gelen insanlar o kadar nazlı ve kaprisli ki otelinden tutun en kaliteli yemeğinden uçak biletinden her şeyi karşılamamıza rağmen hiçbirşeyi beğendirmek mümkün değil bu ustalara veya teknik servislere her neyse. Peki Karadenizin en büyük şehri olan Samsun"da bölgemize hitap edecek kalifiye ustalar neden olmasın. Tekstil sektörü şehrimizde gelişmiyor neden? Çünkü taşlama ustasından tutunda overlokçusuna, kesimcisine, tasarımcısına varıncaya dek adam bulma sıkıntısı yaşıyoruz. Şayet erken sanayiye gidip ustanın dükkanının önünde bekler onu arabanızla işinize götürür, başında beklerseniz usta iş yapar, yok parasını önceden verir ustayı beklerseniz çoook beklersiniz ömrünüz beklemekle geçer.

    İşsizlikle ilgili benim kanaatim şu ki; bizde işsizlik değil çalışmak istemeyen işsizler ordusu mevcut vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR